Δυο νέες προσφυγές που αφορούν τις ταυτότητες νέου τύπου κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας από 62 πολίτες, τρεις εκ των οποίων είναι μοναχοί.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»- και καθορίζει τα προσωπικά δεδομένα-στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες.

Όπως αναφέρουν ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών στα απολυτήρια και τους τίτλους σπουδών του Γυμνασίου και Λυκείου.

Η Ένωση, υποστηρίζει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ότι η εν λόγω αναγραφή είναι αντισυνταγματική ενώ επικαλείται και σχετική απόφαση της Αρχής από το 2002.