Είναι από τις ελάχιστες φορές που η κοινωνία ταυτίζεται με τον «θύτη» και όχι με το θύμα.

Και αυτό έχει την εξήγηση του, καθώς ο 24χρονος φοιτητής της Κτηνιατρικής από την Παιανία πάτησε τη σκανδάλη του κυνηγετικού όπλου που κρατούσε στα χέρια του, όχι για να υπερασπιστεί τη ζωή του, αλλά τη ζωή της μητέρας του που κινδύνευσε από τους αδίστακτους ληστές, καθώς λίγο πριν της είχαν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό.

«Ο καθένας από εμάς θα αντιδρούσε με τον τρόπο που αντέδρασε ο Νίκος αντικρίζοντας ληστές μέσα στο σπίτι, να απειλούν μάλιστα τη μητέρα του την κ. Άννα με το μαχαίρι στο λαιμό» λένε οι κάτοικοι της Παιανίας στο Έθνος, ξεκαθαρίζοντας ότι για εκείνους ο Νίκος είναι αθώος.

Κι ενώ εκείνος είναι συντετριμμένος σαν πρόσωπο βγαλμένο από αρχαία τραγωδία κι έλεγε στους οικείους του «τι έκανα, αφαίρεσα μια ζωή κι αυτό δεν διορθώνεται» οι γονείς του κι ο αδερφός του σοκαρισμένοι τον αγκάλιασαν να τον παρηγορήσουν ενώ οι φίλοι του τηλεφωνούσαν για να του πουν «είμαστε κοντά σου» και «κουράγιο, δεν θα σε αφήσουμε μονάχο».

Ο Νίκος είναι ένας ήπιος χαρακτήρας, σοβαρό παιδί και με προοδευτικές απόψεις. Δεν έχει «θέμα» με τους μετανάστες και η οικογένεια του, ο πατέρας του Κυριάκος, η μητέρα του Άννα και ο αδερφός του Βασίλης, συμμετέχουν στα κοινά, έχουν κοινωνική δράση.

Ο 24χρονος σπουδάζει στη Βουδαπέστη και ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά και για να βοηθήσει τους γονείς του στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις. Προέρχεται από μια γνωστή οικογένεια της περιοχής. Λατρεύει τον αθλητισμό και έχει πρότυπο τον μεγάλο του αδερφό Βασίλη, που είναι γυμναστής με αρκετές διακρίσεις στο μοντέρνο πένταθλο

«Είναι ψυχούλα, ευγενικό, εργατικό παιδί, αγαπητό σε όλους», λέει ένας γείτονας του. «Είναι άνθρωποι δημοκρατικοί δεν έχουν σχέση με την βία», συμπληρώνει ένας άλλος.

Παρά την» δικαίωση» του Νίκου, ακόμα και από την δικαιοσύνη, που τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, ο ίδιος είναι τρομαγμένος και λυπημένος. Τις τελευταίες μέρες οι γονείς του διαθέτουν όλη τους την ενέργεια, προκειμένου να τον βοηθήσουν να σταθεί ξανά στα πόδια του.

«Να μην ζήσει ποτέ κανείς αυτό που ζει η οικογένεια μας, να έρθουν τα πάνω-κάτω από τη μία στιγμή στην άλλη. Είμαστε συντετριμμένοι, γιατί βλέπουμε το παιδί μας έντρομο και λυπημένο», λέει ο πατέρας του.

«Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έρθουμε σε τόσο δύσκολη θέση. Αυτό που τώρα προέχει είναι να συμπαρασταθούμε στο παιδί μας, να έχει την οικογενειακή και την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται. Ο Νίκος ζήτησε από όλους να μην συνεχίσουν την συζήτηση γύρω από το θέμα. Ο ίδιος, μετανιωμένος από την πρώτη στιγμή, ζει ένα προσωπικό μαρτύριο και χρειάζεται να βρει το κουράγιο να σταθεί ξανά όρθιος και αισιόδοξος», προσθέτει ο πατέρας του.

Η ταβέρνα που διατηρεί η οικογένεια στην περιοχή είναι κλειστή ακόμα. Σε ένα σημείωμα που έχει αναρτηθεί ζητούν από όλους να στηρίξουν ψυχολογικά τον Νίκο. Τα όνειρα, οι δουλειές, τα πλάνα παίρνουν όλα αναβολή για την οικογένεια και το μόνο που προέχει είναι να ξεπεράσουν το σοκ…