Λογισμικό-παγίδα στο Διαδίκτυο

Απάτη αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15:45
16/05/2012
Λογισμικό-παγίδα στο Διαδίκτυο
3
loading

Κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για άλλη μια φορά στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζεται μήνυμα για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων και αντίστοιχα των χρηστών των σελίδων αυτών.

Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 50 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafecard), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, στις οποίες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία με οπτικοακουστικό υλικό (τραγούδια, ταινίες κ.ά.) και προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία «φόρτωσης» της ιστοσελίδας, εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι έχουν εντοπιστεί παράνομα μουσικά αρχεία και για το λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει πλέον μπλοκαριστεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, παρέχοντας πλέον πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία από άλλα άτομα.

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Καλούνται οι πολίτες που τυχόν έχουν εντοπίσει ή έχει προσβληθεί ο υπολογιστής τους, από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, να μην εισαγάγουν το ποσό που δήθεν απαιτείται για την απεμπλοκή του και σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν έγκληση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ως λύση προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F 8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Viajero

  Εγώ είμαι παθόν στο λαπτοπ, έκανα επανεκκίνηση πατώντας το f8 για ασφαλή λειτουργία, αλλά δυστυχώς τίποτα. Έχει καμία ιδέα κάποιος?? Help!!

 2. avatar Duke

  Το έπαθε ένας γνωστός μου δικηγόρος. Του είχα πει να πάει ο ίδιος στην Αστυνομία να το αναφέρει και να διαπιστώσει αν όντως τον κλήτευαν αυτοί.

  1. avatar c77

   Κοίτα σύμπτωση... κι εμένα μου έτυχε (δικηγόρος κι εγώ), αλλά την ώρα που έκλεινα τον υπολογιστή στο γραφείο, οπότε δεν πρόλαβα να διαβάσω σχεδόν τίποτα. Άναψα ξανά τον υπολογιστή, αλλά δεν εμφανίστηκε πάλι και 2-3 μέρες μετά έμαθα για την απάτη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει