Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές των ανθρώπων που έζησαν τις χειρότερες 12 ώρες της ζωής τους στα χέρια του απελπισμένου απολυμένου από την Κομοτηνή, του Δημήτρη Μανίκα, που εισέβαλε στο εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευής κάδων απορριμμάτων HELESI PLC.

«Υπήρχαν στιγμές που φοβόμασταν. Έδειχνε πολύ ψύχραιμος αλλά έτρεμε. Δεν δίσταζε να πυροβολεί. Οι ώρες περνούσαν μαρτυρικά. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά» φέρονται να είπαν στις καταθέσεις τους που αναδημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, οι δύο όμηροι, ο 64χρονος Δημήτρης Γκριτζέλης και ο 51χρονος Θεοφάνης Διγγιάρης.

Αναφερόμενοι στον δράστη κάνουν λόγο για «βίαιο» και «προβληματικό»χαρακτήρα ο οποίος είχε κατά το παρελθόν απολυθεί και προσληφθεί πολλές φορές.

«Για αυτό θεωρούσε ότι έπρεπε να επιστρέψει. Όμως είχαν περάσει εννέα μήνες από την τελευταία απόλυσή του και ακόμη δεν είχε γυρίσει στην εταιρεία. Ίσως αυτό να όπλισε το χέρι του» ισχυρίστηκαν οι πρώην συνάδελφοί του.

Εν τω μεταξύ ανακούφιση αισθάνθηκε ο Αθανάσιος Ανδριανόπουλος μόλις ενημερώθηκε την Παρασκευή για το αίσιο τέλος της ομηρίας των εργαζομένων του. «Δόξα τω Θεώ», είπε από το κρεβάτι του θαλάμου 105 του Σισμανόγλειο Νοσοκομείου Κομοτηνής.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες. Για αυτό άλλωστε διήρκεσαν και τόσες πολλές ώρες. Ο δράστης άλλαζε πολλές φορές γνώμη και άποψη. Διατύπωνε μέσω τηλεφώνου τα αιτήματά του. Όμως είχαμε πρόβλημα στη συνεννόηση. Άλλα μας έλεγε την μια φορά άλλα την επομένη. Δήλωνε αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος και μετά μας έλεγε ότι είχε έρθει στην βιομηχανία για να συζητήσει και να πιάσει δουλειά. Ευτυχώς όλα τέλειωσαν καλά» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας.

«Υπόσχομαι ότι δεν θα πειράξω τους ομήρους. Αλλά είμαι αποφασισμένος να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα» είπε ο δράστης σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους αστυνομικούς. Μάλιστα ο Δημήτρης Μανίκας ζήτησε αρχικά 30.000 ευρώ και μετά ανέβηκε στα 50.000 ευρώ. Στην αρχή είπε ότι ήταν η αποζημίωσή του, μετά ότι ήταν τα δεδουλευμένα του και τέλος ότι ήταν χρωστούμενα.

Τελικά τον έπεισαν να παραδοθεί με το επιχείρημα «πως δεν είχε σκοτώσει κανέναν, άρα δεν θα αντιμετώπιζε μεγάλη ποινή στο δικαστήριο και θα μπορούσε να συνεχίσει την ζωή του» σημειώνει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.