Τους «επενδυτές» που τροφοδοτούσαν με υπέρογκα ποσά τον Μάρκο Καραμπέρη, τον φερόμενο ως εγκέφαλο της «μαφίας», προκειμένου να δανείζει με τοκογλυφικού όρους χρήματα στα θύματά του, αναζητούν οι διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», οι αστυνομικοί που έχουν επιφορτιστεί με την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων, μετά τη σύλληψη των πενήντα τριών βασικών μελών των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που εξάρθρωσαν, έχουν λάβει την εντολή να περάσουν από κόσκινο κάθε άτομο που συνεργαζόταν μαζί τους. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, στόχος των αστυνομικών είναι άτομα υπεράνω υποψίας που διαμένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είχαν στενές επαφές με τον Μάρκο Καραμπέρη.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Ασφάλειας, κάποιοι από τους παραπάνω έδιναν χρήματα στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, ο οποίος με τη σειρά του τα έδινε στους ανθρώπους που έπεφταν στα δίχτυα του με μηνιαίο επιτόκιο που ξεπερνούσε το 20%. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα που έδιναν χρήματα στον Μάρκο Καραμπέρη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχουν ήδη καταφύγει σε δικηγόρους προκειμένου να τους συμβουλευτούν σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι τις επόμενες ημέρες η Αστυνομία θα τους ζητήσει εξηγήσεις.

Την ίδια στιγμή πάντως, μέσα από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του Μάρκου Καραμπέρη, φαίνεται ότι μέσα σε έξι χρόνια είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι εισροές του στους τραπεζικούς από το 2004 έως το 2010 έφτασαν τα 54.066.432 ευρώ και την ίδια χρονική στιγμή πήρε δάνεια ύψους 2.970.000 ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά ο Μάρκος Καραμπέρης δήλωσε στην εφορία μόνο τα 13.686.237 ευρώ.

Μέχρι στιγμής πάντως, για τη δράση των τεσσάρων εγκληματικών ομάδων της Θεσσαλονίκης έχουν καταθέσει δεκαπέντε άτομα και τις επόμενες ημέρες ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα είκοσι πέντε, καθώς δέκα κάτοικοι της συμπρωτεύουσας θα περάσουν από τα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση.