Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο ΕΝΦΙΑ για τα μοναστηριακά ακίνητα

Η Ολομέλεια καλείται να αποφανθεί επί του ζητήματος


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
18:08
11/04/2017
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο ΕΝΦΙΑ για τα μοναστηριακά ακίνητα
3
loading

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί αν πρέπει να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ τα μοναστηριακά ακίνητα.

Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά την προσφυγή που κατέθεσε η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας, Χαλκιδικής στην οποία είχε επιβληθεί ΕΝΦΙΑ 142.000 ευρώ και μετά από τροποποιητική δήλωση το ποσό μειώθηκε στα 21.000 ευρώ.

Η Ιερά Μονή ζητεί να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές - λατρευτικές τελετές ή για άλλους σκοπούς.

Όπως υποστηρίζει με τα σημερινά δεδομένα συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών η οποία είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος 4223/2013 προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ακινήτων που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Με τον ίδιο νόμο δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Leo1

    Ούτε τα μοναστήρια ούτε τα μιλιούνια εκκλησιαστικά ακίνητα να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τρεις λόγους: Πρώτον, ο ΕΝΦΙΑ είναι κοσμικός φόρος και μάλιστα φόρος του σατανά γιατί όταν η Εύα κοίταξε τη μηλιά είπε στον σύντροφό της: ΕΝ-α ΦΙ-δι Α-δάμ! Δεύτερον... οι μονές, οι ναοί, τα βακούφικα και όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στον θεό. Να στείλουν οι έφοροι τα ραβασάκια πληρωμής σε Εκείνον, αν τους βαστάει! Και τρίτον... αφού τον πληρώνουν τα άλλα τα κορόιδα...

  2. avatar Κώστας Χ.

    Τα χαράτσια και οι φόροι , αφορούν το \"πόπολο\" Τα μοναστήρια απαλλάσσονται διαχρονικά, από τον καιρό της Τουρκοκρατιας !! ΤΟΤΕ με φιρμάνια και χρυσόβουλα και ΤΩΡΑ με αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων !!! οι περικοπές είναι νόμιμες και συνταγματικες για τους συνταξιουχους ! ο ενφια αντισυνταγματικος για τα μοναστήρια !!! τι λέει το Σύνταγμα ?: Αρθρο 4 παρ. 1,2, 5

  3. avatar Χασάπης της λιμνης

    Πάει στοίχημα ότι θα απαλλαγούν απο τον φόρο;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει