Χιλιάδες ευρώ κρυμμένα σε απίθανες κρυψώνες, ράβδοι χρυσού ακόμη και μια εικόνα ανεκτίμητης αξίας, συμπεριλαμβάνονται στα τελευταία ευρήματα των αρχών που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το κύκλωμα των Ρομά που ρήμαζε σπίτια.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Οι αποκαλύψεις για την υπόθεση δεν έχουν τέλος. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να ξεσκεπαστεί το πολυπλόκαμο δίκτυο που είχε στηθεί για να εξαφανίζει τα κλοπιμαία, χωρίς ίχνη, κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων.

Ανάμεσα στα  πρόσφατα ευρήματα συμπεριλαμβάνεται μια εικόνα που εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σπίτι κατηγορούμενου της υπόθεσης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ρωσική εικόνα του 18ου αιώνα, διαστάσεων 32×39, η οποία, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση υπαλλήλου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, εμπίπτει στον νόμο περί αρχαιοτήτων.

ΜΑΦΙΑ ΡΟΜΑ ΣΠΕΙΡΑ

Και μπορεί η εικόνα να βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο σπίτι του κατηγορούμενου, ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με τα χρήματα που τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να αποκόμιζαν από την παράνομη δράση τους. Οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να έχουν ξεπεράσει σε ευρηματικότητα ακόμη και σενάρια ευφαντάστων σεναριογράφων στην προσπάθεια τους να κρύψουν «τούβλα» μετρητών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση κατηγορούμενου, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν 300.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό δεν είναι το ποσό αλλά το γεγονός ότι τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πάτο του ασανσέρ του σπιτιού. Τα εύσημα, μάλιστα, για το εντυπωσιακό εύρημα πήρε ένας αστυνομικός ο οποίος, λίγο πριν φύγουν από το σπίτι, ζήτησε να ερευνηθεί και το ασανσέρ με αποτέλεσμα να εντοπίσουν λαβράκι.

Όπως όλα δείχνουν προτεραιότητα των κατηγορουμένων ήταν να καλύπτουν σε κάθε λεπτομέρεια όλες τις κινήσεις τους. Γι’ αυτό και δεν έκανε εντύπωση στις αρμόδιες αρχές όταν σε θυρίδα που ήταν στο όνομα της κουνιάδας προφυλακισμένου ως μέλους της οργάνωσης εντοπίστηκαν 120.000 ευρώ.

Οι αρχές είναι πεπεισμένες πως ακολουθώντας τον… δρόμο των κλοπιμαίων θα αποκαλυφθούν πολλά μυστικά. Το θέμα της εξαγωγής χρυσού σε Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες βρίσκεται στο μικροσκόπιο ανακριτών, αστυνομίας και τελωνειακών.

Πολλά από τα παραστατικά που έχουν στα χέρια τους, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, «μοιάζουν προβληματικά» και τα βλέμματα στρέφονται στους δέκα κοσμηματοπώλες για τους οποίους εξετάζεται ενδεχόμενη εμπλοκή τους. Και αυτό γιατί, με τα μέχρι στιγμή στοιχεία, τρεις κοσμηματοπώλες εμφανίζονται να έπαιζαν ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση των κλοπιμαίων από τους Ρομά, τα οποία στη συνέχεια έλιωναν και εξήγαγαν σε πλάκες χρυσού.

Ο ρόλος των αστυνομικών και τα νέα εντάλματα

Την ίδια ώρα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για επτά άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και σύντομα θα περάσουν το κατώφλι των δικαστηρίων, καθώς καλούνται σε εξηγήσεις από τους αρμόδιους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση. Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν και στην έκδοση δυο νέων ενταλμάτων σύλληψης.

αστυνομία

Πρόκειται για μέλη της οργάνωσης που φέρονται να ανήκαν στον επιχειρησιακό κορμό της, ενώ κάποιοι από αυτούς καλούνται να δώσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις μετά τα νέα ευρήματα τα οποία αλλάζουν τα δεδομένα. Η μαφία των Ρομά φέρεται να είχε απλώσει τα δίχτυα της και μέσα στους κόλπους της αστυνομίας με τρεις αστυνομικούς να ερευνώνται. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ρίχνουν το φως σε ένα συγκεκριμένο αστυνομικό, ο οποίος εμφανίζεται να μην περιορίστηκε απλώς και μόνο στην ενημέρωση των μελών της συμμορίας για τις κινήσεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός προχώρησε ένα ακόμη βήμα κουκουλώνοντας έρευνα που χειριζόταν ο ίδιος και αφορούσε κλοπή σε κοσμηματοπωλείο. Ο αστυνομικός φέρεται να έκλεισε την επίμαχη δικογραφία με τη σφραγίδα «άγνωστοι δράστες» παρά το γεγονός ότι ο κοσμηματοπώλης υπέδειξε, με στοιχεία, υπάλληλο του ως ύποπτο για την κλοπή. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο φάκελος της συγκεκριμένης κλοπής ξανανοίγει και η δικογραφία θα συσχετιστεί με αυτή που αφορά στη δράση των Ρομά. Όσο για τον αστυνομικό, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για αυτή την υπόθεση.