Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη του Κώστα Σακκά και του Μάριου Σειϊσίδη ενώπιον του Β´ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και έβαλαν σήμερα τριήμερη αναβολή της δίκης τους.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί, το απόγευμα της Παρασκευής, ποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Στο πόδι είναι η Αντιτρομοκρατική μετά την σύλληψη του Κώστα Σακκά και του Μάριου Σεϊσίδη την Πέμπτη το απόγευμα στην Σπάρτη της Λακωνίας. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και ληστείες. Πρόκειται για δύο από τους μεγαλύτερους στόχους της αστυνομίας τους οποίους αναζητούσε εδώ και δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το συνήγορο του Μ. Σεϊσίδη, Κώστα Παπαδάκη, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετέβη ιατροδικαστής μετά από αίτημα του κατηγορουμένου, για να τον εξετάσει, καθώς καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς.

Πλέον, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής εστιάζονται στον εντοπισμό σπιτιών-κρησφύγετων στην περιοχή της Σπάρτης και της Ελαφονήσου καθώς πιθανολογείται ότι εκεί θα βρουν και οπλισμό που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί σε ληστείες και τρομοκρατικά χτυπήματα. Παράλληλα, στα ειδικά εργαστήρια της αστυνομίας ελέγχονται εξονυχιστικά τα δύο κινητά τηλέφωνα που προσπάθησαν να εξαφανίσουν οι δύο καταζητούμενοι.

Οι αρχές θεωρούν ότι μέσω αυτών θα εντοπίσουν κι άλλα άτομα που εμπλέκονται στην τρομοκρατία και το κοινό ποινικό δίκαιο.

Ο Κώστας Σακκάς, 32 ετών, έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσίες των Πυρήνων της Φωτιάς.

Τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε πολυήμερη απεργία πείνας λόγω της υπέρβασης του ανώτατου ορίου της προφυλάκισής του και η περίπτωσή του είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο ενώ το θέμα απασχόλησε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς και τη Διεθνή Αμνηστία.

Εξαφανίστηκε μετά την υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους αποφυλάκισή του. Έπρεπε να παρουσιαστεί στις 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Α.Τ Καμινίων, δεν το έκανε και από τότε είναι καταζητούμενος.

Λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή του σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, είπε οτι δεν έχει καμία σχέση με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη κατοχή όπλων και απλή προπαρασκευαστική πλαστογραφία για διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Ο Μάριος Σεισίδης 35 ετών, καταζητείται εδώ και 10 χρόνια από το 2006 και δεν είχε συλληφθεί ποτέ από τις αρχές. Έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην συμμορία των ληστών με τα μαύρα.

Μαζί με ακόμα δύο άτομα είχε επικηρυχθεί με το ποσό των 600.000 για συμμετοχή σε 7 ληστείες από το 2002 έως το 2006 και λεία περίπου 700.000 ευρώ.

Όλο το χρονικό της σύλληψης

Η σύλληψη του Κώστα Σακκά και του Μάριου Σεϊσίδη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Σπάρτη, από άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα αυτοκίνητο, με δύο άτομα, τα οποίαν θεώρησα ύποπτα και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο.

Τότε ο οδηγός ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και ακολούθησε άγρια καταδίωξη στους δρόμους της Σπάρτης. Κάποια στιγμή, οι Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, και προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας. Λίγο αργότερα, όμως, συνελήφθησαν μέσα σε ένα γκαράζ.

Οι αστυνομικοί τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, ενώ οι δύο συλληφθέντες αρνήθηκαν να πουν ποιοι είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μετά από επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών, απάντησαν ότι δεν είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Στη συνέχεια κλήθηκε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την Αθήνα, το οποίο τους ταυτοποίησε. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν είχε κλαπεί, τον περασμένο Ιούνιο, από περιοχή της Αθήνας.

Τι ανέφερε ο συνήγορος του Σεϊσίδη

«Μονομέρεια πληροφόρησης, παράβλεψη δικαστικών αποφάσεων, καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας και εμφανείς επικοινωνιακές – και όχι μόνο – σκοπιμότητες», διαπιστώνει ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος του συλληφθέντος για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», Μάριου Σεϊσίδη, για την παρουσίαση του πελάτη του από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Παπαδάκης, παρατηρεί πως στα μέσα ενημέρωσης, ο Μάριος Σεϊσίδης παρουσιάζεται ως μέλος της συμμορίας «ληστές με τα μαύρα», παρότι έχει αθωωθεί αμετάκλητα για την κατηγορία αυτή, μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοίνωση για τη σύλληψη των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη στη Σπάρτη εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., περιγράφοντας τα όσα εκτυλίχθηκαν για να φτάσουν οι δύο καταζητούμενοι στα χέρια των Αρχών.

Οι δύο καταζητούμενοι, ηλικίας 32 και 35 ετών, κατηγορούνται κατά περίπτωση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ληστείες, κλοπή, αντίσταση, πλαστογραφία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Συνελήφθησαν χθες, 4 Αυγούστου 2016, στη Σπάρτη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, δύο ημεδαποί ηλικίας 32 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και ληστείες.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο, κάνοντας αναστροφή και αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και οι αστυνομικοί πέτυχαν να ακινητοποιήσουν τους δύο επιβαίνοντες και να τους προσάγουν στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.

Όπως προέκυψε, σε βάρος του 32χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη κατοχή όπλων και απλή προπαρασκευαστική πλαστογραφία για διακεκριμένη οπλοκατοχή. Σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσαν αποφάσεις για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, ενώ μέχρι στιγμής τους έχουν αποδοθεί επιπλέον κατηγορίες για κλοπή, αντίσταση, πλαστογραφία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο είχε κλαπεί την 15-06-2016 από περιοχή της Αττικής, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο κινητά τηλέφωνα και δύο πλαστά δελτία ταυτότητας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές ενώ το προανακριτικό έργο ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)».

Τόσκας: Επιτυχία της κυβέρνησης η σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη

«Η σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών. Δίνει το στίγμα ότι είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο», ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Για το θέμα των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας είπε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, διαμορφώνει περιβάλλον ασφαλείας με «συστηματικό και χειρουργικό τρόπο» και πρόσθεσε πως «πρόσφατα εξολοθρεύτηκε μεγάλο μέρος της μαφίας των ναρκωτικών στην περιοχή και δεν ήταν επιτυχία μίας ημέρας».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά και παριστάνει τον «φίλο» της ΕΛΑΣ και της ασφάλειας. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δράση όσων επιδιώκουν την ένταση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Είναι “ξένο σώμα” για την ΕΛΑΣ και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούν να κάνουν κριτική και να εμφανίζονται ως τιμητές όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιδιώκουν την ένταση» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ «για τη σύλληψη των αριστερών τρομοκρατών και αναρχικών Σακκά και Σεϊσίδη» και πρόσθεσε ότι το έγκλημα συγκάλυψης των τρομοκρατών είναι διαρκές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους τρομοκράτες.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες είχαν «πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση, είναι δυστυχώς πολιτικά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ» και υποστήριξε ότι το 2013 είχαν δοθεί συνεντεύξεις τύπου στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της αποφυλάκισης του Σακκά.

Πρόκειται για «παραλήρημα και ανακάτωμα του παρελθόντος», απάντησε ο κ. Τόσκας και υπογράμμισε ότι «αξιοποιούν τις δημοκρατικές διαδικασίες αυτοί που υπονομεύουν την Δημοκρατία».