Εξηγήσεις , για μίζα ύψους περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρονται να πήραν από Γερμανική εταιρία, καλούνται να δώσουν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του Γεωργία οι οποίοι συνελήφθησαν χθες βράδυ στο σπίτι τους , κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας στο σπίτι τους.

Το ζεύγος Μαρτίνη αντιμετωπίζει την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν φέρεται να εισέπραξε , μίζα εκατομμυρίων από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό προκειμένου να την επιλέξει για τη «δουλειά».

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα μέρος του επίμαχου ποσού αφού «ξεπλύθηκε» μέσω offshore καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, στο οποίο στεγάζεται, μεταξύ άλλων, και το Mega.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης πριν από 1,5 χρόνο στο πλαίσιο έρευνας της περιουσιακής κατάστασης του ζευγαριού.

Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν πως :

Το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με την Γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ με συνολικός κόστος 12 δισεκατομμύρια δραχμές ( περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τους εισαγγελικούς λειτουργούς ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση.

Το επιπλέον ποσό , σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Η διαδρομή του χρήματος, σύμφωνα με τις αρχές, αποκαλύπτει πως το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων έφυγε από την εταιρία για λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα. Στη συνέχεια τα χρήματα ακολούθησαν μια πολυδαίδαλη διαδρομή , μέσω offshore, για να χαθούν τα ίχνη τους.

Το 2001, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών, 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην offshore εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα την Λιβερία , ιδιοκτήτες της οποίας φέρονται ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές το επίμαχο ποσό χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του ακινήτου δίπλα στο νοσοκομείο και το 2010 , σύμφωνα με την κατηγορία, η Γεωργία Μαρτίνη αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτιρίου και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης.