Για απάτες κατ’ εξακολούθηση και παράβαση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατηγορείται ένας 51χρονος άνδρας που συνελήφθη στις 14 Αυγούστου το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εξαρχείων.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 14ης Αυγούστου, ο 51χρονος αφαίρεσε από κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας στην περιοχή των Αμπελοκήπων ταχυδρομική επιστολή τραπεζικού ιδρύματος που περιείχε μία πιστωτική κάρτα. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με το νόμιμο κάτοχο της κάρτας και προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο, απέσπασε τα προσωπικά του στοιχεία, τα οποία χρησιμοποίησε κατά την επικοινωνία του με το τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας για να αποσπάσει τον απαραίτητο κωδικό PIN για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Αφού μετέβη σε ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μετέβη σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και με τη χρήση της αφαιρεθείσας κάρτας πραγματοποίησε αγορές διαφόρων προϊόντων, αλλά έγινε αντιληπτός και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς, το τελευταίο τετράμηνο τουλάχιστον, εισερχόταν σε κοινοχρήστους χώρους πολυκατοικιών στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων και αφαιρούσε ταχυδρομικές επιστολές διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες περιείχαν πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες ενοίκων των πολυκατοικιών. Στη συνέχεια, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους νόμιμους κατόχους των καρτών και προσποιούμενος τον τραπεζικό υπάλληλο αποσπούσε τα προσωπικά τους στοιχεία. Ακολούθως, επικοινωνούσε με το αντίστοιχο τηλεφωνικό κέντρο των τραπεζών που είχαν εκδώσει τις κάρτες που είχε αφαιρέσει και προσποιούμενος το νόμιμο κάτοχο αποσπούσε τον κωδικό PIN, απαραίτητο για την ενεργοποίηση και χρήση τους.

Τέλος, αφού μετέβαινε στα αντίστοιχα ΑΤΜ των τραπεζών, τις ενεργοποιούσε και τις χρησιμοποιούσε, είτε πραγματοποιώντας αγορές σε διάφορα καταστήματα, είτε κάνοντας αναλήψεις χρηματικών ποσών. Μέχρι στιγμής, έχει διαπιστωθεί ότι με την ίδια μεθοδολογία, έχει διαπράξει πέντε ακόμα απάτες, ενώ το συνολικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητά του ξεπερνά τα 16.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.