Στα 0,20 λεπτά το κιλό θα αγοράζει η ‘Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  Βόλου το σκληρό σιτάρι που θα παραδίδουν στα σιλό Αγίου Δημητρίου, Στεφανοβικείου και Μικρού Περιβολακίου οι παραγωγοί, με την τιμή να είναι η αρχική και να είναι αυξημένη από πέρυσι ήδη κατά 0,07 λεπτά!!

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος η τελική θα διαμορφωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, όταν και θα πουληθούν τα σιτάρια, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για το ύψος της. Η προκαταβολή στους παραγωγούς που θα παραδώσουν το σκληρό σιτάρι τους στα σιλό της Ένωσης θα δίνεται αμέσως, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει με την τελική πώληση του προϊόντος.

Εν τω μεταξύ ο καιρός στο θεσσαλικό κάμπο παραμένει βροχερός και ειδικά στη Μαγνησία οι βροχές των τελευταίων τεσσάρων ημερών οδήγησαν σε ποιοτική υποβάθμιση των σιτηρών.

«Οι βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των σιτηρών ωστόσο μέχρι και να πάρουμε το προϊόν δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι βαθμό έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα τους», αναφέρει ο κ. Πρίντζος. Μάλιστα διευκρίνισε πως ανάλογα με την ποιότητα η τιμή θα διαμορφωθεί και σε μεγαλύτερα ή χαμηλότερα ποσοστά, ενώ πρόσθεσε ότι και οι βροχές έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα την έναρξη του θερισμού.

Την ίδια στιγμή όπως εξηγεί ο κ. Πρίντζος η διαμόρφωση των τιμών κινείται σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της μικρής παραγωγής σε Ιταλία και Βόρεια Γαλλία με αποτέλεσμα οι περισσότερες βιομηχανίες παραγωγής ζυμαρικών – το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού σίτου απορροφάται από τις συγκεκριμένες βιομηχανίες – να έχουν σπεύσει να προμηθευτούν σκληρό σιτάρι και λόγω της αυξημένης ζήτησης να έχει αυξηθεί και η τιμή.

Πηγή: taxydromos