Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί του Βελεστίνου που ασχολούνται με την καλλιέργεια σιτηρών. Μεγάλο ποσοστό της φετινής παραγωγής έχει καταστραφεί – από αδιευκρίνιστη αιτία – ενώ παρέμβαση έκανε και η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, ζητώντας να μεταβεί στην περιοχή άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κάποιο μύκητα ο οποίος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αυτή την εποχή για την καλλιέργεια σίτου έχει μειώσει σημαντικά – αν όχι καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό – τη φετινή σοδειά σε αρκετές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί το πρόβλημα δεν παραμένει στάσιμο και φαίνεται να εξελίσσεται καθώς συνεχώς «αρρωσταίνει» όλο και μεγαλύτερη ποσότητα της φετινής σοδειάς.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Δήμαρχος Ελένη Λαΐτσου προχώρησε σε παρέμβαση στον ΕΛΓΑ και με έγγραφό της χθες ζητά να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο ώστε να προχωρήσει σε εκτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή και να εξετάσει στην πορεία την δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

«Καθημερινά έχουμε αναφορές για προβλήματα σε όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις. Το θέμα μας έχει θορυβήσει και για αυτό και ζητάμε την παρέμβαση του ΕΛΓΑ που είναι ο μόνος αρμόδιος Οργανισμός για να εκτιμήσει την υφιστάμενη κατάσταση», επισημαίνει η Δήμαρχος.

Η ίδια στην επιστολή της στον ΕΛΓΑ ζητά από τον Οργανισμό να λάβει άμεσα αποφάσεις και σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις παραγωγών της περιοχής για το κάψιμο ελαιοδέντρων από τους παγετούς του χειμώνα αλλά και για την ακαρπία της αμυγδαλιάς, της αχλαδιάς καθώς και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών.

Πηγή: taxydromos