Είναι ο κανόνας ότι όποιος θέλει να υιοθετήσει ένα ζωάκι, ψάχνει κυρίως νέο, κουτάβι ή γατάκι κατά προτίμηση. Οι άνθρωποι φοβούνται να υιοθετήσουν ένα ενήλικο ζώο γιατί σκέφονται ότι ίσως θα πεθάνει πιο σύντομα ή ότι ίσως δεν εκπαιδεύεται. Όμως κάθε ζώο χρειάζεται και αξίζει την αγάπη μας. Τα ενήλικα ζώα χρειάζονται να περάσουν μερικά όμορφα χρόνια σε ένα σπίτι μέχρι να κλείσουν τα μάτια τους.

Τα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας ενός ενήλικου ή ακόμα και υπερήλικου ζώου είναι:

1. Έχουν πιο ήρεμο χαρακτήρα και καλύτερους τρόπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι πια δραστήρια! Είναι και χρειάζονται και βόλτα και παιχνίδι, αλλά σε πιο μικρό βαθμό απ’ ότι τα κουτάβια που απαιτούν πιο υπομονετικούς ιδιοκτήτες.

2. Τα ενήλικα ζώα είναι ευκολότερο να εκπαιδευτούν (ναι καλά διαβάζετε) γιατί συγκετρώνονται πιο εύκολα απ’ ότι τα κουτάβια. Τα νεότερα ζώα αποσπούνται εύκολα ενώ τα μεγαλύτερα μαθαίνουν γρήγορα με 1-2 επαναλήψεις και ικανοποιούνται και ευκολότερα με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά.

3. Τα ενήλικα ζώα προσαρμόζονται ευκολότερα στο σπίτι σας. Οι γάτες ούτως ή άλλως από μωρά γατάκια πάνε στην άμμο τους. Οι σκύλοι όμως αν είναι ενήλικοι ξέρουν να κρατάνε τις ανάγκες τους και να ζητούν να βγουν έξω. Επίσης, τα ενήλικα ζώα δεν καταστρέφουν πράγματα (μασουλήματα, ξύσιμο νυχιών κλπ) και ξέρουν να σέβονται το χώρο τους.

4. Υιοθετώντας ένα ενήλικο ζώο έχετε πιο πολύ χρόνο ώστε να απολαμβάνετε την παρέα του και όχι να καθαρίζετε συνεχώς, να προσέχετε μη πάθει κάτι (όσο είναι μωρό), να τον εκπαιδεύετε κλπ.

5. Ισχύει το «Ό,τι βλέπεις, παίρνεις». ‘Ένα ενήλικο ζώο δεν μεγαλώνει άλλο σε μέγεθος. Ξέρετε λοιπόν τι μέγεθος παίρνετε. Ο χαρακτήρας του είναι επίσης αυτός που βλέπετε, όπως και η προσωπικότητα του και οι ανάγκες άσκησης του.

6. Τα ενήλικα ζώα έχουν πολλή αγάπη να δώσουν και δένονται εύκολα αφού θα σας ευγνωμονούν που τα σώσατε.

7. Τα ενήλικα ζώα χρειάζονται λιγότερη άσκηση και έχουν λιγότερη ενέργεια από τα μικρότερα.

8. Όποια και αν η ηλικία τους, τα ζώα δεν θα πάψουν να σας προσφέρουν την αγάπη και τη συντροφιά τους. Είτε μεγάλα είτε μικρά, βελτιώνουν τη φυσική και την ψυχολογική μας υγεία. Ερευνες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ζώων έχουν χαμηλότερη πίεση και λιγότερο άγχος. Κι αυτό δεν εξαρτάται από την ηλικία του κατοικιδίου τους.

Κάντε τη διαφορά και υιοθετήστε ένα ενήλικο ζώο. Μην το προσπεράσετε.

Πηγή: strayhelp.gr