Εδώ και περίπου δύο μήνες εφαρμόζεται πιλοτικά στην Καστοριά ένα ευέλικτο πρόγραμμα μεταφοράς με στόχο να εξυπηρετήσει τους δημότες που ζουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή σε οικισμούς όπου δεν υπάρχει εξυπηρέτηση με λεωφορείο.

Τα τελευταία χρόνια οι ευέλικτες υπηρεσίες μεταφοράς κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε ευρωπαϊκές και ελληνικές επαρχιακές πόλεις, καθώς προσφέρουν συμπληρωματικές λύσεις στην παροχή δημόσιων μεταφορικών υπηρεσιών, εξυπηρετώντας μη προγραμματισμένες ανάγκες μετακίνησης, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών (π.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένους, φοιτητές, τουρίστες, κλπ.).

Μετά τα παραδείγματα της Καβάλας και της Χρυσούπολης, η υπηρεσία μεταφοράς με ταξί, πόρτα – πόρτα, εφαρμόζεται και στην πόλη της Καστοριάς, με σκοπό να συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσει το πρόγραμμα, με την υποστήριξη του δήμου και τη συνεργασία του τοπικού Συνεταιρισμού των Ταξί, έχουν θέσει σε εφαρμογή την υπηρεσία, που λειτουργεί με βάση την ζήτηση, αλλά σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι θα πλήρωνε κανείς την ιδιωτική χρήση του ταξί.

Οι χρήστες πρέπει να κάνουν κράτηση το αργότερο μια μέρα πριν την ημέρα της μετακίνησης και να επιβεβαιώσουν την κράτησή μόλις οριστικοποιηθεί η διαδρομή που θα ακολουθηθεί. Οι μετακινήσεις που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά (ώρα αναχώρησης και διαδρομή) ομαδοποιούνται και συνδυάζονται. Για την τιμολόγηση της υπηρεσίας η περιοχή εξυπηρέτησης έχει χωριστεί σε εφτά ζώνες και το κόστος της υπηρεσίας είναι προκαθορισμένο (από ένα έως πέντε ευρώ) με βάση τη ζώνη προέλευσης και τη ζώνη προορισμού της μετακίνησης.