Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, που αυτή τη φορά θα έχει ως κύριο στόχο τη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ανοιχτό όμως είναι το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στις κύριες συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων του ιδιωτικού τομέα.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τα ελλείμματα μειώνονται και επιτυγχάνονται οι στόχοι που είχε θέσει η τρόικα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, οι παραδοχές επί των οποίων στηρίχθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες είναι επισφαλείς, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Επιπλέον, στις μελέτες δεν περιλαμβάνονται τα ειδικά Ταμεία και οι νέες γενεές του δημόσιου τομέα που θα ενταχθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1.1.2011.

Επίσης, δεν υπολογίζεται η δαπάνη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. «Ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει ούτε για το 2015», αναγνώρισε ο κ. Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τις μελέτες, το έλλειμμα του ΙΚΑ θα μηδενισθεί έως το 2025, ενώ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα αυξηθεί μόλις κατά 0,34% του ΑΕΠ.