Η διάσπαση της εγκληματικής οργάνωσης «Kotor Clan», που από το 2010 δραστηριοποιούνταν –με έδρα το Μαυροβούνιο- στη διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσε έναν ακήρυχτο πόλεμο με 60 νεκρούς εκ των οποίων οι 4 στην Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η απώλεια ενός φορτίου 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία (η αξία του υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ), με την «Kotor Clan» να διαλύεται το 2014 σε «Kavac» και «Skaljari».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και επέλεξαν για την ονομασία τους τα χωριά απ’ όπου προέρχονται τα ηγετικά μέλη τους, οι δύο νέες εγκληματικές οργανώσεις (όπως και η αρχική) είχαν αναπτύξει πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας, μέσα σε διάστημα περίπου 6 μηνών, εκτελέστηκαν δύο «συμβόλαια θανάτου» με συνολικά 4 νεκρούς: στα Βλάχικα της Βάρης εκτελέστηκε ο αρχηγός της «Skaljari» και ακόμη ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Στην Κέρκυρα νεκροί έπεσαν δύο σημαίνονταν στελέχη της ίδιας συμμορίας, οι οποίοι μάλιστα επειδή συμμετείχαν ενεργά στον «πόλεμο» με την «Kavac» άλλαζαν συχνά χώρες διαμονής. Οι τρεις, πάντως, από τους τέσσερις φέρονται πως ζούσαν στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι τη δολοφονία τους, κάνοντας χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, αλλάζοντας συχνά τόπο διαμονής προκειμένου να προστατευθούν.

Hi-tech διακινητές ναρκωτικών

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Europol, μετά τις δεκάδες δολοφονίες μελών των δύο αντίπαλων εγκληματικών οργανώσεων, τα άτομα αυτά -με κύρια δραστηριότητα το εμπόριο ναρκωτικών- χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή «SkyECC» προκειμένου να επικοινωνούν με ασφάλεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη της εφαρμογής μέσα στη συσκευή ήταν «κρυφή» και τη γνώριζε αποκλειστικά ο χρήστης. Οι χρήστες της εφαρμογής «SkyECC» είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία «αυτοκαταστρέφονταν» μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζαν οι ίδιοι.

Για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol συνέστησαν κοινή ομάδα ερευνών και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που είχαν ανταλλαγεί μέσω της εφαρμογής. Όπως μας έγινε γνωστό από τη Europol, ορισμένες από τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εφαρμογής «SkyECC» σχετίζονται τόσο με την ανθρωποκτονία στα Βλάχικα της Βάρης, όσο και με αυτή των δύο στην Κέρκυρα.

Ο πληροφοριοδότης «Zemo»

Κομβικό ρόλο στην εκτέλεση των τεσσάρων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Skaljari» στη χώρα μας, έπαιξε ένα άγνωστο μέχρι στιγμής στις Αρχές άτομο με το προσωνύμιο «Zemo». Πρόκειται για άτομο που έπαιξε ρόλο «δούρειου ίππου» καθώς εκμαίευε πληροφορίες από έναν εκ των δύο ανδρών που έπεσαν νεκροί στην Κέρκυρα, προκειμένου να τις μεταφέρει στα μέλη της «Kavac». Μάλιστα, ο «Zemo», φρόντιζε να αποσπά και φωτογραφίες από την καθημερινότητα των ατόμων που επρόκειτο να προδώσει. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι σε βάρος τριών θυμάτων στα Βλάχικα της Βάρης και την Κέρκυρα εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από τις Αρχές του Μαυροβουνίου, ενώ και για τον τέταρτο υπήρχε «σήμα» στη Europol αλλά για ανθρωποκτονία στη Σερβία.

Αστυνομική επιχείρηση «Ιθάκη»

Συνολικά, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης με την ονομασία «Ιθάκη», ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα  Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας. Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Σε ό,τι αφορά στον άνδρα που συνελήφθη στην Ελλάδα είναι υπήκοος Αλβανίας 44 ετών, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.