Φρίκη προκαλούν τα νέα στοιχεία που αφορούν τον θάνατο της 16χρονης από τον Βύρωνα. Η ανήλικη άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά την κατανάλωση κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών, ενώ οι μαρτυρίες των διασωστών που την αντίκρισαν πρώτοι σοκάρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι διασώστες έφτασαν στο σπίτι στον Βύρωνα είδαν το κορίτσι να κάθεται στον καναπέ σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Ανέπνεε δε με δυσκολία και από τη μύτη της έβγαινε ένα καφέ υγρό.

Το κορίτσι είχε χαμηλό κορεσμό, αυξημένες σφίξεις και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η ανήλικη μεταφέρθηκε άμεσα στα Επείγοντα του Ερυθρού Σταυρού σε καρδιοαναπνευστική παύση, μυδριασμένη, απνοϊκή και άσφυγμη. Οι γιατροί προχώρησαν σε ΚΑΡΠΑ και κατάφεραν να την επαναφέρουν, αλλά τελικά δεν άντεξε και πέθανε χθες, Τετάρτη (22/11).

Οι ευρωπαϊκές «πρωτεύουσες» της κοκαΐνης

«Ιδιαίτερα τοξικά» τα ναρκωτικά τύπου σίσα – Τι λένε οι ειδικοί

Η 16χρονη είχε πέσει έπεσε θύμα συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, που δοκίμασαν πάνω της κάθε μίξη.

Το κοκτέιλ σκληρών ναρκωτικών που οδήγησε τον θάνατο την ανήλικη περιλάμβανε σίσα, κάνναβη και χάπια για επιληψία.

«Με αφορμή τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, έρχεται πάλι στην επιφάνεια το θέμα των νέων συνθετικών ναρκωτικών. Το σίσα ανήκει σε μια νέα γενιά ναρκωτικών, που είναι συνθετικά, χημικά, ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να παραχθούν με πολύ εύκολο τρόπο σε πρόχειρα στημένα εργαστήρια, σε κουζίνες σπιτιών μπορεί να γίνει, με φθηνά υλικά, άρα να έχουν φθηνό κόστος» επεσήμανε, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

«Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ιδιαίτερα τοξικά, περιέχουν διεγερτικές ουσίες. Το πρόβλημα είναι όταν γίνεται μίξη αυτών των ουσιών με διάφορες άλλες ταυτόχρονα, οπότε είναι ιδιαίτερα τοξικά και εθιστικά. (…) Ουσίες τόσο τοξικές στον εγκέφαλο, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές βλάβες» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, το πρόβλημα είναι πως η χρήση αυτών των ουσιών «ξεκινάει από πολύ νεαρές ηλικίες, ιδίως αυτού του τύπου των ναρκωτικών, γιατί είναι και φτηνά, και φαίνεται ότι από τα 13 και τα 14 έτη ξεκινούν. Οι ψυχοδραστικές ουσίες είναι της μόδας διεθνώς».

«Από τον νόμο υπάρχει η ακριβώς ίδια μεταχείριση», είτε πρόκειται για τα γνωστά ναρκωτικά, όπως ηρωίνη και κοκαΐνη, είτε για τα νέου τύπου, είπε από την πλευρά της η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη.

«Οι δράστες έχουν πλέον ποινές, οι οποίες αφορούν την ισόβια κάθειρξη, γιατί το κορίτσι αυτό πέθανε, με αποτέλεσμα πέραν των κατηγοριών όπως: συμμορία, παραβίαση νόμων για τα ναρκωτικά, πλέον μιλάμε για χρήση ναρκωτικών που οδήγησε στη δολοφονία του παιδιού αυτού» ανέφερε κλείνοντας.