Ο θρύλος της Νορμανδίας, στρατηγός Τζορτζ Πάτον

Ο πολεμιστής, ο ήρωας, ο αντισυμβατικός μύθος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!


ΚΟΣΜΟΣ
8:53
05/03/2014
Ο θρύλος της Νορμανδίας, στρατηγός Τζορτζ Πάτον
75
loading

«Ο σκοπός του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις το άλλο καθίκι να πεθάνει για τη δική του», έλεγε και το πίστευε ένας από τους πιο περίπλοκους και μυστήριους στρατηγούς όλων των εποχών, ο αμφιλεγόμενος αμερικανός επιτελάρχης Τζορτζ Πάτον.

Ο ικανότατος διοικητής και ατρόμητος πολεμιστής που διέπρεψε στα μέτωπα της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης ήταν ταυτοχρόνως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του Β' Παγκοσμίου: πεισματάρης, αντικομφορμιστής, αλαζόνας, εκκεντρικός, φιλόδοξος, προκλητικός, φιλοπόλεμος και αυστηρός, ο Πάτον δεν χαριζόταν σε κανέναν.

Το ευερέθιστο του χαρακτήρα του και οι «ιδιαίτερες» τακτικές που ακολουθούσε του στέρησαν την καθολική αποδοχή και αναγνώριση, με τον ίδιο να επικρίνεται για την αντιμετώπιση των φαντάρων του (τους θεωρούσε αναλώσιμους σαν τις σφαίρες του), τις αποφάσεις του -οι οποίες πήγαιναν συχνά κόντρα στις εντολές των Συμμάχων- αλλά και το μεγάλο του στόμα φυσικά!

Πολύπλευρη και έντονη προσωπικότητα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι τα φονικά χαρακώματα και τα πεδία της μάχης ήταν ο φυσικός του χώρος. Ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να πολεμάει εκτιμούσε τη γενναιότητα και περιφρονούσε φόβο και δειλία, έλκοντας τις απόψεις του περί ανδρείας από την αρχαιότητα και κυρίως από τους Έλληνες,

Μεγάλος αντίπαλος του γερμανού στρατηγού Ρόμελ, ο Πάτον θα έκανε τα πάντα για να κλέψει τη δόξα ακόμα και από τον βρετανό σύμμαχό του, στρατηγό Μοντγκόμερι, καθώς για τον ίδιο υπήρχε μόνο η νίκη και το ανδραγάθημα: «Μ' αρέσει ο πόλεμος, οι ευθύνες, η έξαψη. Η ειρήνη θα είναι κόλαση για μένα»...

Πρώτα χρόνια

Γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου 1885 στο Σαν Γκαμπριέλ της Καλιφόρνια, ο Τζορτζ Σμιθ Πάτον έβαλε σκοπό από μικρός να γίνει ήρωας! Μεγαλώνοντας σε εύπορη οικογένεια της μεγαλοαστικής τάξης με προγόνους αξιωματικούς και στρατηγούς που είχαν πολεμήσει στον Εμφύλιο Πόλεμο αλλά και την Αμερικανική Επανάσταση, μαθαίνει από τρυφερή ηλικία για τα ανδραγαθήματα των προγόνων του και μαγεύεται.

Ταυτοχρόνως, ο νομικός πατέρας του του διαβάζει τις πολεμικές ιστορίες των λαών της αρχαιότητας και ο ίδιος συναρπάζεται από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, μαθαίνοντας απέξω ολόκληρα κατεβατά από τα ομηρικά έπη πριν ακόμα φτάσει σε ηλικία να πιάσει σπαθί! Στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία που φοιτεί διαπρέπει μεν στην ιστορία και τη φιλοσοφία, είναι ωστόσο τραγικά κακός στις θετικές επιστήμες.

Επιδιώκοντας λοιπόν να μοιάζει στους ένδοξους προγόνους του, ένας είναι ο δρόμος που θέλει να ακολουθήσει: γράφεται το 1904 στο προπαρασκευαστικό Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και ο επόμενος χρόνος θα τον βρει στη φημισμένη Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point! Το όνειρο αρχίζει να παίρνει σιγά-σιγά σάρκα και οστά.

Αποφοιτώντας στις 11 Ιουνίου του 1909 με τον βαθμό του αξιωματικού του ιππικού, παντρεύεται έναν χρόνο αργότερα την Beatrice Ayer, παιδική φίλη και γόνο αριστοκρατικής οικογένειας. Ταυτοχρόνως, όντας καταπληκτικός αθλητής, εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης του 1912 στο Πένταθλο (σκοποβολή, ξιφομαχία, κολύμβηση, ιππασία, τρέξιμο), στο οποίο μάλιστα κατατάχθηκε πέμπτος!

Το 1913 θα τον βρει σε άλλη μια στρατιωτική ακαδημία, όπου θα εκπαιδευτεί στην ξιφομαχία, για την οποία θα συγγράψει και εγχειρίδιο εισαγωγής στην τεχνική!

Παρά τη δεξιοτεχνία του ωστόσο στο ξίφος, το ευερέθιστο του χαρακτήρα του και το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο θα του φέρουν πλήθος τραυματισμών, ενώ το μεγάλο του στόμα θα τον κάνει ακόμα και στο κεφάλι να τραυματιστεί σοβαρά όταν τα έβαλε με τον λάθος άνθρωπο...

Στρατιωτική καριέρα

Ο Πάτον πήρε την πρώτη γεύση της μάχης το 1915, οδηγώντας τις εφορμήσεις του ιππικού κατά του Πάντσο Βίλα στα μεξικανικά σύνορα. Την επόμενη χρονιά επιλέγεται ως υπασπιστής του στρατηγού Πέρσινγκ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων του Μεξικού, και διακρίνεται στις μάχες.

Ο στρατηγός μάλιστα μαγεύεται από την ικανότητά του στο σημάδι, όταν ο νεαρός αξιωματικός Πάτον πυροβολεί θανάσιμα καταμεσής της μάχης τον μεξικανό επαναστάτη Julio Cardenas, το πρωτοπαλίκαρο του Πάντσο Βίλα! Ο Πέρσινγκ προάγει τον πιστό υπασπιστή του σε λοχαγό και τον αφήνει διοικητή της αμερικανικής δύναμης στην περιοχή.

Στο Μεξικό ήταν που θα έρθει σε επαφή για πρώτη φορά με τα μηχανοκίνητα οχήματα του στρατού και τους τρόπους χρήσης τους στον πόλεμο. Θερμός υποστηρικτής πλέον των αρμάτων μάχης, προσπάθησε με νύχια και με δόντια να προωθήσει τη διάδοσή τους στον αμερικανικό στρατό, παρά τις αντιρρήσεις των επιτελαρχών των ενόπλων δυνάμεων, μελετώντας τη λειτουργία τους και κάνοντας ακόμα και πειράματα για να αυξήσει την πολεμική τους αποτελεσματικότητα!

Κι έτσι, με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται, ο Πάτον στέλνεται στη Γαλλία ως ο πρώτος ποτέ αμερικανός διοικητής μονάδας τεθωρακισμένων! Εκεί έλαβε μέρος σε πλήθος μαχών και διακρίθηκε για την παράτολμη γενναιότητά του, με τον ίδιο να τραυματίζεται σοβαρά δύο φορές και να παρασημοφορείται πολλάκις για τον ηρωισμό του.

Όντας πια αντισυνταγματάρχης μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, διορίζεται διοικητής ταξιαρχίας αρμάτων και συνδέεται φιλικά με τους επίσης μελλοντικούς στρατηγούς Ντάγκλας Μακάρθουρ και Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Ήταν πια ο καλύτερος γνώστης των τανκς, καθώς στον Α' Παγκόσμιο οδήγησε επιτυχημένα τα 350 τανκς του αμερικανικού στρατού στο μέτωπο!

Ταυτοχρόνως, η εμπειρία του στη διοίκηση αξιόμαχων ταξιαρχιών θα του φέρει τη φήμη του σκληροτράχηλου και αντισυμβατικού αξιωματικού: «Δεν θέλω μηνύματα που λένε ότι κρατάμε τη θέση μας, αλλά ότι προοδεύουμε σταθερά», συνήθιζε να λέει στους στρατιώτες του, με τον ίδιο σταθερά προσανατολισμένο στη μαχητική επίθεση. Εξίσου γνωστοί θα μείνουν και οι παροιμιώδεις πύρινοι λόγοι του για την εμψύχωση του στρατεύματος...

Δράση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1938 θα βρει τον Πάτον διοικητή μεραρχίας αρμάτων μάχης, με τις χρόνιες πιέσεις του για αύξηση κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση να αποδίδουν επιτέλους καρπούς: ήξερε ότι το μέλλον του πολέμου ανήκει στα τανκς και προσπαθούσε με ό,τι μέσο διέθετε (αρθρογραφία, μελέτες, έρευνες, επιστολές στους ανωτέρους κ.λπ.) να αυξηθεί ο αριθμός των τανκς του αμερικανικού στρατού.

Κάτι που βέβαια θα απέδιδε σύντομα καρπούς, στο ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου, που έμελλε να γίνει ο κολοφώνας της στρατιωτικής του δράσης! Όντας πλέον υποστράτηγος, σχεδίασε την αμερικανική απόβαση στη Βόρεια Αφρική το 1942 και ανέλαβε διοικητής των δυνάμεων στο Μαρόκο.

Κι όταν οι ΗΠΑ γνώρισαν την καταστρεπτική ήττα στο Kasserine Pass τον Μάρτιο του 1943, o Πάτον μετατέθηκε εσπευσμένα εκεί ως διοικητής του Β' Σώματος Στρατού, αλλάζοντας άρδην τους όρους του πολεμικού παιχνιδιού και επαναφέροντας το υψηλό φρόνημα στους άντρες του. Η δική του μεραρχία αποτελούσε πλέον παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη συμμαχική πολεμική μηχανή!

Οι εμφατικές του νίκες στα μέτωπα της Βόρειας Αφρικής θα τον φέρουν επικεφαλής της αμερικανικής απόβασης στη Σικελία, με σαφώς αμυντική και επικουρική αποστολή να συνδράμει προστατεύοντας τα νώτα του βρετανικού στρατού του Μοντγκόμερι. Ο Πάτον όμως δεν ήταν για να κάνει άμυνα και αψηφώντας τις ρητές εντολές ρίχνεται στη μάχη, με το επιθετικό του δόγμα να αποδίδει μεν ζηλευτούς καρπούς στη Μάχη του Παλέρμο, μια σειρά από περιστατικά ωστόσο θα φέρουν τη μήνη των αμερικανών επιτελαρχών: άντρες του εκτελούν ιταλούς και γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου ενώ ο ίδιος ξυλοκοπεί δυο τραυματισμένους στρατιώτες του που είχαν πάθει νευρικό κλονισμό, θεωρώντας τους δειλούς και «κοπανατζήδες».

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τον αποσύρει λοιπόν άρον-άρον από την ενεργό δράση, παρά τις επιτυχίες του στο μέτωπο. Ο Πάτον, παρά τα υψηλά αξιώματά του, διακρινόταν από ηρωισμό και ήταν πάντα έτοιμος να ριχτεί στη μάχη: ένα τρανό παράδειγμα του φρονήματός του ήταν όταν μπήκε σε φλεγόμενο και μισογκρεμισμένο κτίριο για να σώσει δύο γάλλους στρατιώτες!

Στην περίφημη D-Day ωστόσο, τη συμμαχική Απόβαση στη Νορμανδία το 1944, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ επαναφέρει στην ενεργό δράση τον καλό του φίλο Πάτον, αναλαμβάνοντας πια τη διοίκηση της Γ' Στρατιάς, με την οποία θα γράψει μια από τις χρυσές συμμαχικές σελίδες του πολέμου: αφού διέσπασε το γερμανικό μέτωπο, περικύκλωσε πλήθος ναζιστικών ταξιαρχιών και όργωσε κυριολεκτικά τη Γαλλία, απελευθερώνοντας πόλη την πόλη, διέσχισε τον Ρήνο, εξουδετερώνοντας τους θύλακες της γερμανικής αντίστασης, και πέρασε μέσα από τη Βαυαρία στην Τσεχοσλοβακία και την Αυστρία, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Ώσπου να λάβει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ο πόλεμος τελείωσε με την παράδοση της Γερμανίας, ο Πάτον ήταν ασταμάτητος: το 1945 τον βρήκε στην καρδιά της Γερμανίας να καλύπτει περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα μέσα στην εχθρική περιοχή κατακτώντας ό,τι μπορούσε να κατακτηθεί. Η αγάπη του για τη μάχη απαθανατίστηκε στην επιστολή που έστειλε στη γυναίκα του: «Όταν δεν επιτίθεμαι, γίνομαι πικρόχολος».

Ο ηρωισμός και ο σεβασμός που ενέπνεε στους άντρες του ο σκληροτράχηλος αυτός πολεμιστής συντέλεσαν τα μέγιστα στο αξιόμαχο των μονάδων του. Ο Πάτον κυκλοφορούσε μονίμως με τα επενδυμένα με ελεφαντόδοντο ρεβόλβερ του και τα μετάλλιά του παραταγμένα στο στήθος του, θέλοντας να δείξει στους στρατιώτες του ότι διοικούνταν πρωτίστως από έναν μαχητή.

Ήξερε ότι η αφοσίωση σε έναν ηγέτη θα ενέπνεε τους στρατιώτες στη δύσκολη αποστολή τους...

Θάνατος και κληρονομιά

Μετά τις φονικές μάχες του Β' Παγκοσμίου, ο στρατηγός Πάτον διορίστηκε διοικητής της αμερικανικής ζώνης κατοχής της Βαυαρίας. Μαχητής όμως καθώς ήταν δεν μπορούσε να μένει άπραγος και ζήτησε μετάθεση στα χαρακώματα της Άπω Ανατολής, για να εισπράξει βέβαια ένα εμφατικό «όχι».

Την ίδια στιγμή εκδηλώνει τη σφοδρή αντίθεσή του στον κομμουνισμό θεωρώντας την «κόκκινη» απειλή χειρότερη ακόμα και από τη ναζιστική λαίλαπα. Το μεγάλο του στόμα και τα συνεχή υπομνήματά του στην Ουάσιγκτον για άμεση επίθεση στη Μόσχα θα προκαλέσουν πυρετό διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ, με τον προσωπικό του φίλο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ να τον καλεί άρον-άρον πίσω στην πατρίδα, με το πρόσχημα της ανάθεσης του έργου της καταγραφής και αρχειοθέτησης των πολεμικών γεγονότων.

Και σαν από καπρίτσιο της μοίρας, ο μπαρουτοκαπνισμένος Πάτον θα έχανε τη ζωή του όχι στα φονικά χαρακώματα, αλλά με σαφώς πιο «άδοξο» τρόπο: μία μόλις ημέρα πριν επιστρέψει στην Αμερική, πήγε για κυνήγι με παρέα αξιωματούχων και το αμάξι που επέβαιναν συγκρούστηκε: δύο βδομάδες μετά το τροχαίο, στις 21 Δεκεμβρίου 1945, ο κορυφαίος στρατηγός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άφηνε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης. Ήταν 60 χρονών.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1947, κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά του («War as I Knew It»), ενώ στο ομώνυμο φιλμ του 1970 ξεδιπλώθηκε ο περίπλοκος χαρακτήρας του σκληροτράχηλου και αντισυμβατικού αυτού στρατιωτικού...

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

75
σχόλια
 1. avatar Johnny Floxie

  Γνωρίζατε ότι ο Τζορτζ Πάτον είναι προπαππούς του Σαμαρά;
  Τζώρτζ Πάτον ο ένας, Αντώνης Πάτον ο άλλος μιας και πάτωσε σε όλα, άντε όλα εγώ να σας τα μαθαίνω...

 2. avatar Σατανάς

  Από όπου περνούσε σείονταν οι αχλαδιές, και όχι από τους κανονιοβολισμούς....

  1. avatar giannis

   Δεν ξέρω αν ειναι αλήθεια αυτά που λες, αλλά ο Πάτον έγινε γνωστός ως στρατηγός. Ενώ ο Βαλιανάτος για την δυσφήμηση που κάνει στους ομοφυλόφυλους.

  2. avatar darvin_50

   κυρ Παντελη... κι εχει αυτο καμια σχεση με την αξια του σαν στρατιωτικος? Εγω σαν Κομμουνιστης (κι αυτος υπερμετρος αντικομμουνιστης) και δεν καταδεχομαι ν ασχοληθω με τις ερωτικες του προτιμησεις. Εσενα ομοφοβικε μου, απ ολη τη βιογραφια του οι σεξουαλικες του προτιμησεις σου κανουν εντυπωση μονο? Ή απλα εισαι ..κουτσομπολης?

   1. avatar Σατανάς

    Ως "κομμουνιστή" σε παραπέμπω στο άρθρο 121 του επαναστατικού ποινικού κώδικα... αν και για να μη πάμε τόσο πίσω, αν ήσουν όντως κομμουνιστής και είχες ποτέ κάποια επαφή με μια εφημερίδα που λέγεται "ριζοσπάστης", ή είχες ενημερωθεί πχ για τη στάση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ σχετικά με τις παρελάσεις - καραγκιοζιλίκια, ίσως και να ήξερες τι στάση τηρεί το Κόμμα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα αστικού ευδαιμονισμού και ευτελισμού...
    Οπότε επειδή μάλλον "προοδευτικός" συριζαίος είσαι, καλά θα κάναμε τον όρο κομμουνιστής να το χρησιμοποιούμε με φειδώ και τον ανάλογο σεβασμό και ΟΠΟΥ ταιριάζει.

 3. avatar testament

  διαβαζω τα παρακατω σχολια και θελω να σταθω λιγο στους λεονταρισμους του πατον περι εισβολης στη μοσχα.με τα αν δουλεια δε γινεται αλλα η ποιοτητα του αμερικανικου στρατου ηταν τοσο χαλια εκεινη την εποχη που οι ναζι την τελευταια τους επιθεση με σχετικα απειρα στρατευματα,επελεξαν να την κανουν εναντια στους αμερικανους.μιλαω για τη μαχη των αρδεννων.σε αυτη τη μαχη οι γερμανοι δεν ειχαν υλικα για μεγαλη προελαση,υπολογιζαν ομως οτι θα αφησουν κατα την υποχωρηση τους οι αμερικανοι και πολεμικο υλικο και καυσιμα αρκετα ωστε να τους ριξουν πισω στη θαλασσα.οι αξιωματικοι της βερμαχτ δεν ηταν τιποτα ηλιθιοι,γνωριζαν τις δυνατοτητες και του δικου τους και του αμερικανικου στρατου και δε νομιζω πως ειχαν την ιδια αποψη για το σοβιετικο στρατο.

  1. avatar giannis

   Σ'υμφωνα με έναν Γερμανό ιστορικό η μαχη των Αρδενών ήταν πολιτική απόφαση του Χίτλερ για να ξεριζώσει την επιθυμία των Γερμανών για συνθηκολόγηση με τους Αγγλοαμερικανούς. Δεδομένου ότι ο Χίτλερ ήταν πρώτα από όλα προπαγανδιστής η θεωρια αυτή έχει βάση.

  2. avatar thomas

   Η μαχη των Αρδεννων ηταν περρισοτερο ιδεα του Χιτλερ και οι περρισοτεροι ηξεραν απο την αρχη οτι ηταν καταδικασμενη.Το μονο που καταφερε,ηταν να καταστρεψει καθε ελπιδα της Γερμανιας για ουσιαστικη αμυνα.Ο Αμερικανικος στρατος μονο απειρος δεν ηταν εκεινη την περιοδο και ειχε προελθει απο σειρα δυσκολων μαχων.Με την μαχη των Αρδεννων περρισοτερο ηλπιζαν να πιεσουν τους δυτικους συμμαχους με γρηγορες νικες και να κατσουν στο τραπεζι της συνθηκολογησης μαζι τους.Με τους Σοβιετικους δεν υπηρχε περιπτωση να συμβει κατι τετοιο.Με τους Δυτικους παλι,θα εβαζαν στο τραπεζι τον ''κοινο εχθρο''(Σοβιετικους)και ηλπιζαν οτι θα ερχοντουσαν σε καποια συμφωνια....Αν και δεν νομιζω οτι οι ΑμερικανοΙ και οι Αγγλοι θα εκαναν κατι τετοιο ποτε.Ηταν θεμα χρονου να διαλυθει η Γερμανια.

   1. avatar testament

    δε μιλαω για το αποτελεσμα της μαχης,μιλαω για την ιδεα.ξεκινησαν με την προοπτικη να παρουν πετρελαιο και στρατιωτικο υλικο απο τους αμερικανους ωστε να συνεχισουν και να αναγκασουν τους δυτικους σε διαπραγματευσεις.δεν το εκαναν ουτε με αγγλους,ουτε με σοβιετικους.επισης σχετικα απειρο χαρακτηρισα το γερμανικο στρατο και οχι τον αμερικανικο αφου οι καλυτερες μοναδες τους ηταν στο ανατολικο μετωπο.

    1. avatar thomas

     Η ιδεα μιας γενικης αντεπιθεσης στο δυτικο μετωπο ηταν του Χιτλερ.Οι περισοτεροι ηταν αντιθετοι γιατι γνωριζαν οτι ηταν απιθανο να κερδισουν κατι ουσιαστικο.

 4. avatar testament

  οι καλυτεροι στρατηγοι του πολεμου ηταν οι γερμανοι.οι τακτικες τους στη μαχη ηταν απιστευτα μπροστα απο την εποχη τους.θρυλοι μπορει να ονομαστηκαν καποιοι σαν τον πατον αλλα αυτο εγινε επειδη ηταν οι νικητες

  1. avatar giannis

   Είχαν και οι Σοιετικοί αξιόλογους στρατιωτικούς όπως ο Ζούκωφ και ο Τσερνιακόφσκι.

  2. avatar Nastyer

   Ήταν τόσο καλοί οι Ναζί στρατηγοί που όλοι τους εκτελέστηκαν! Ο Πάτον τους αλλαξε τον [...]!

  3. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

   testament
   Πολύ σωστός,και ειδικά ο Μανστάιν νομίζω πως είναι μακράν ο καλύτερος στην Ευρώπη που εμφανίστηκε μετά τον Μολτκε.

   1. avatar Κολομπαίος

    Μην ξεχνάμε και τον Γκουντέριαν. Και φυσικά όλους αυτούς ο Χίτλερ τους μισούσε και με την πρώτη ευκαιρία τους αντικαθιστούσε με ανίκανους SS, όπως ο Χίμλερ.

   2. avatar testament

    δεν ξερω αν πρεπει να κανω συγκριση μεταξυ ρομελ,μανσταιν ή γκουντεριαν.το γεγονος ειναι οτι οταν αυτοι εκαναν κεραυνοβολο πολεμο,οι αλλοι στρατηγοι της εποχης τους νιαουριζαν

 5. avatar Ανδρεας

  Επειδή πολύ έχουν μπλεξιε την Ιτσορια με τις ταινίες:
  οι στρατηγοί ήταν πολλές φορές τυχεροί γιατί παρά τους σχεδιασμούς, οι περισσότεροι είχανε τύχη με άλλες διάφορες συγκυρίες!
  Εκεί όμως που διακρίνονταν όλοι, ήταν πως ΔΕΝ υπολόγιζαν ποτέ τις απώλειες και θύματα! Ούτε οι Ρόμμελ, ούτε οι Πάτων και Μόντυ ,ούτε καν ο Λεκλερ (στον Α ΠΠ) και ο ντε Γκωλ ! Όλοι τους έβλεπαν σαν στόχο την νίκη πασση θυσία!
  Και επειδή έχετε μπλέξει τις ταινίες με την πραγματικότητα: αγαπητοί μου, συμβατικά, ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος στρατός, δεν θα αντέξε τέτοια λυσσαλέα επίθεση και τόσες απώλειες, όσες ο ρωσσικός, θα μάζευε δυνάμεις και θα αντεπιτιθενταν λυσσαλέα!
  Θα σας λύσω και την άλλη απορία τώρα: ΧΩΡΊΣ την παρέμβαση των ΗΠΑ και την απόβαση τους σε Σικελία και Νορμανδία, οι Ρώσσοι ΜΟΝΟΙ τους θα έφταναν στο Μόναχο (ποιο Βερολίνο τώρα;) με συμβατικά μέσα αργότερα βέβαια, αλλά θα έφταναν! ΜΟΝΟ αυτοί!
  Ατομικά οι Αμερικανοί έριξαν στην Ιαπωνία απλά για να κάνουν επίδειξη δύναμης, παίρνοντας στον λαιμό τους ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ χωρίς ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ! Οι Ρώσσοι αντιθέτως έφτιαξαν και αγωγό στον ψυχρό πόλεμο με τον οποίον διοχέτευαν επί Μπρέζνιεφ την γερμανία με πετρέλαιο !
  Υ.Γ. ΔΕΝ διακρίνω τώρα ιδεολογίες, για μένα ισχύει το ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ, καταστροφεύς γενεών και υλικών! Αλλά μερικοί εδώ αναλύουν ποιος είχε τι και δεν μας λένε αν οι γερμανοί δεν είχαν το ρωσσικό μέτωπο, θα πέρναγε κάποια απόβαση των λοιπών συμμάχων;
  Ο Παττον και οι λοιποί στρατηγοί ΔΕΝ λογάριαζαν ζωές!

  1. avatar Αιρετικός

   Θα διαφωνήσω εν μέρει μαζί σου φίλε μου! Ομολογουμένως Γερμανία / ΕΣΣΔ δεν υπολόγιζαν απώλειες και για αυτό άλλωστε οι συνολικές απώλειες ειδικά των Σοβιετικών είναι ασύλληπτες. Όμως για τους συμμάχους δεν ήταν τόσο εύκολο να δεχθούν μεγάλω αριθμό νεκρών. Άυτο φάνηκε και από την επίθεση στο Άρνεμ από τους συμμάχους, ώπου χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή, αν και στην πραγματικότητα οι απώλειες δεν ξεπέρασαν τις 3000 άνδρες, νούμερο αστείο για την κλίμακα του ανατολικού μετώπου.
   Επίσης δεν θεωρώ ότι οι Σοβιετικοί από μόνοι τους θα είχαν καταφέρει να σταματήσουν τους Γερμανούς. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι οι Γερμανοί ακόμα και μετά την κατάληψη της δυτικής Ευρώπης είχαν ανοιχτά τα μέτωπα στην Βρεττανία, τον Ατλαντικό και την Αφρική, ενώ από το 42 και μετά δέχονταν ασταμάτητους βομβαρδισμούς από αέρος. Τέλος τεράστιος όγκος υλικού έφτασε στη Ρωσία από Βρεττανία και ΗΠΑ και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην πολεμική προσπάθεια το κόκκινου στρατού.

  2. avatar Σατανάς

   Διάβασε τον ευχαριστήριο λόγο του πατερούλη προς τα αμερικανάκια σύντροφε, και ίσως θα σου λυθούν κάποιες απορίες σχετικά με το πόσο "μόνοι" τους θα έφταναν οι ρώσοι... η βοήθεια σε χρήματα, φορτηγά, τανκ, πρώτες ύλες και χρήματα από την Αμερική προς τη (διαλυμένη τότε) βιομηχανικά ρωσία ήταν απλά ΤΕΡΑΣΤΙΑ... έτσι έφτιαξε ο πατερούλης εργοστάσια στις στέπες, με αλλωνών λεφτάκια, αφού ότι είχε ήδη φτιάξει παλιότερα θυσιάζοντας έξι εκατομμύρια ουκρανούς αγρότες είχε καταστραφεί κατά την εισβολή...
   Μόνος του ο "κόκκινος" στρατός θα είχε πέσει σε εβδομάδες, όπως υπολόγιζαν και οι γερμανοί, μη μαντεύοντας τη χείρα βοηθείας της πρώην ουδέτερης αμερικής...

   1. avatar testament

    Σατανάς ισχυει η αμερικανικη βοηθεια,δεν ισχυει η κατεστρατμενη βιομηχανια.αν ανατρεξεις σε πηγες και συγκρινεις την παραγωγη της εσσδ σε ατσαλι,πετρελαιο και γενικα ο,τι χρειαζεται για να κανεις πολεμο,του 1936 με το 1940 θα δεις χαωδεις διαφορες και εξηγω και πιο πανω τι ειχαν να αντιμετωπισουν οι σοβιετικοι

  3. avatar Social Distortion

   Διακρίνεις ιδεολογίες.
   ΌΛΟΙ έπαιξαν ρόλο για να νικηθούν οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες και οι σύμμαχοί τους. Μέχρι και ο τελευταίος στρατιώτης. Και ειδικά αυτός. Ο ρώσικος στρατός έδωσε τα πάντα. Η ΕΣΣΔ απεναντίας, όχι πολλά. Άραξε στο γνωστό σύμφωνο και περίμενε 4-5 χρόνια ενώ και στις δύο πλευρές τις έπεφτε πετσόκομα. Κάθισε και περίμενε στα βάθη της Ρωσίας. Καλή τακτική, αλλά όχι και ιδιαίτερα ανθρώπινη και κομμουνιστική... Τα Αμερικανάκια τα οποία και αυτά είχαν αράξει και εντέλει μπήκαν στον πόλεμο όταν έκριναν οτι τους σύμφερε, έχουν ένα μεγάλο συν έναντι του κόκκινου στρατού. Πολέμησαν και τους δύο αντιπάλους με έναν ωκεανό να τους χωρίζει (διαφορετικό για τον κάθε αντίπαλο). Νομίζω οτι δεν υπάρχει καν σύγκριση. Μήλα και πορτοκάλια κυρ Ανδρέα

   1. avatar testament

    σοσιαλ,αυτο που λες ειναι αυτο που μαθαινουμε.τα αρχεια του γερμανικου στρατου και του σοβιετικου ομως λενε αλλα.η γερμανια εχασε σχεδον τη μιση αρματικη της δυναμη τον πρωτο μηνα και σχεδον 1500 αεροπλανα.ειναι λαθος αντιληψη οτι η εσσδ περιμενε τους γερμανους στην αχανη ασια.το θεμα ειναι απλο...στην πρωτη φαση του πολεμου δε μπορουσε να ανακοψει τη δυναμη των γερμανων αφου αυτοι εριξαν σχεδον ολο το στρατευμα τους πανω τους συν του οτι εκμεταλευτηκαν ολες τις πηγες απο τις χωρες που ειχαν κατακτησει.οι 3 αν δεν κανω λαθος πρωτες εκδοσεις των παντσερ ηταν τσεχοσλοβακικης κατασκευης,υπηρχε ολο το αρματικο υλικο των γαλλων που ηταν μεγαλυτερο απο των γερμανων και πολλοι αλλοι παραγοντες που βαριεμαι να τους γραψω!

    1. avatar Social Distortion

     testament, πήρες την μία ''γενικότητα'' που έγραψα λόγω χώρου και βαριεστημάρας :-). Είναι γεγονός οτι ο κόκκινος στρατός, όπως αρέσκεται να λέει ο φίλος μου ο κομμουνιστής, δεν ήταν ο πανμέγιστος που χωρίς αυτόν θα μιλάγαμε γερμανικά. Σημαντικότατη η συμβολή του όπως και όλων, αλλά σαν ηγεσία, ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΤΕΣ και στα δύο μέτωπα.
     Ευρώπη πάτησαν όταν τελείωσαν όλα και στην Ασία, απούσα. Να [...] εγω για την μεγάλη αρκούδα, τον Κόκκινο στρατό κ.τ.λ. Οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί έκαναν το πάρτυ και αυτοί εμφανίστηκαν λίγο πριν το last call να το παίξουν ξεμέθυστοι και [...] την λιπόθυμη γκόμενα. [...]

  4. avatar testament

   συμφωνω σε αυτα που λες,εκτος απο το ρομελ.υπολογιζε την παραμικρη απωλεια και υπαρχουν μαρτυριες οτι δεν αφηνε στη μαχη ουτε τους αντιπαλους τραυματιες.πιθανο να ηταν το πιο ηθικο κομματι του γερμανικου στρατου.

 6. avatar Johnny Floxie

  Παραπήρε φαίνεται αέρα και τον καθάρισαν πριν προλάβει να μετατρέψει τον ψυχρόπόλεμο σε τρίτο παγκόσμιο... Πάντως όλοι αυτοί οι 'ήρωες' είναι πολεμοχαρείς εγκληματίες.

 7. avatar colin

  Καλος και ο Πατον αλλα τον Ρομελ στη συγχρονη ιστορια δεν τον ξεπερασε κανενας.

 8. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

  Φοβερή και η ταινία και εξαιρετικός ο Σκοτ.

 9. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

  Με τα "αν" δεν γράφεται ιστορία φυσικά,αλλά πιο κάτω όλοι υποστηρίζουν πως η ΕΣΣΔ θα κέρδιζε,και μάλιστα εύκολα,τους Συμμάχους σε πιθανή αναμέτρηση.
  1 Είναι πολύ καλό το βιβλίο του Κίσσινγκερ "Διπλωματία",στο οποίο αναφέρει τα τραγικά λάθη του Τρούμαν και το πόσο υπερεκτίμησε τον Στάλιν επί στρατιωτικού επιπέδου.Ο Στάλιν ήταν Ο ΑΠΌΛΥΤΟΣ ΜΕΤΡ του ψυχολογικού πολέμου και αυτό του έδωσε πολλές διπλωματικές νίκες,με κύρια αυτήν της ουσιαστικής κατάκτησης της Αν.Ευρώπης.
  2 Οι ΗΠΑ,για όποιον θυμάται,ήταν σε πόλεμο με την Ιαπωνία 4 σχεδόν χρόνια.Προς το τέλος του πολέμου,όταν ο Τρούμαν σκφτόταν να ρίξει την ατομική βόμβα,ρώτησε το επιτελείο του τι θα χρειαζόταν για να κερδίσει την Ιαπωνία ΧΩΡΊΣ τη βόμβα.Του απάντησαν ίσως 2 χρόνια και ίσως 500 000 απώλειες.Και τι έκανε ο Τρούμαν??Σάρωσε και αφάνισε την Ιαπωνία μέσα σε λίγα λεπτά!!!(δε λέω ότι έκανε καλά,λέω απλά τι έγινε).
  Η ΕΣΣΔ μπορεί να είχε περισσότερα άρματα μάχης και πεζικό,αλλά οι Σύμμαχοι είχαν ατομικά όπλα.Η ΕΣΣΔ θα αφανιζόταν πλήρως σε περίπτωση πολέμου.Σκεφτείτε μόνο τι θα πάθαινε η Μόσχα με 2 ατομικές βόμβες...(Το τονίζω,δε λέω ότι θα ήταν καλό,λέω τι πιστεύω ότι θα γινόταν)
  Η στρατιωτική ισσοροπία αντικατοπτρίζεται και από το ότι καμία από τις δύο δεν επέλεξε ποτέ να εμπλακεί ανοιχτά με την άλλη.Ούτε η ΕΣΣΔ στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα που σαρώθηκε διπλωματικά,ούτε οι ΗΠΑ που πήραν τελικά τους πυραύλους από την Τουρκία γιατί φοβόταν να κάνει αλλιώς.
  Εν τελεί,ευτυχώς που δεν έγινε το 1945 ένας τέτοιος πόλεμος,διότι θα ήταν και το τέλος του τεράστιου Ευρωπαϊκού πολτισμού.

  1. avatar τετραγωνακιας

   μαύρε την πυρηνική και ατομική στην ιαπωνία δεν ξέρω εάν ήταν για την προέλαση της εσσδ όπως λέει ο testament , αλλά αυτό που λέει ότι ήδη είχαν συνθηκολογήσει όταν της έριξαν ισχύει, δικαιολογία ήταν αυτό που λες των αμερικανών για να της ρίξουν ήθελαν να της δοκιμάσουν σε πληθυσμό

   1. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

    tzafar 1
    Όχι και εκδικητικοί οι Αμερικανοί ρε φίλε...
    Νίκησαν τη Γερμανία στον ΑΠΠ και την στησαν πάλι με τα δάνεια.
    Νίκησαν τη Γερμανία στον ΒΠΠ και πάλι τη στησαν με δάνεια.
    Νίκησαν την Ιαπωνία και μετά τους χαρίζανε λεφτά και η Ιαπωνία έγινε πάλι υπερδύναμη.
    Είναι ενδεικτική,και πολύ αστεία,η ταινία "Το ποντίκι που βρυχάται",σχετικά με το θέμα.
    τετραγωνακιας
    Η Ιαπωνία ήταν σίγουρο ότι θα εξναε τον πόλεμο,αλλά δεν είχε παραδοθεί.Και για τη Γερμανία μετά το Στάλινγκραντ ξέραν όλοι ότι θα χάσει,αλλά τους πήρε 3 χρόνια για να τη γονατισουνε.Ο Τρούμαν ήθελε,εκτός των άλλων,να γλιτώσει και χιλιάδες Αμερικανούς,αφού οι Ιάπωνες ήταν αποφασισμένοι να αντισταθούν μέχρι τέλους.

   2. avatar testament

    τετραγωνακιας το 1945 ο στρατος της εσσδ απλα δε σταματουσε διαφορετικα.ο αμερικανικος δε διεθετε αξιοπιστια ακομη και δεν αποτελουσε φοβητρο για κανενα

   3. avatar thomas

    Σιγουρα ηταν και επιδειξη δυναμης προς την ΕΣΣΔ,ομως εγινε και για λογους ''real time'' πειραματισμου και ακομη επρεπε ο πολεμος να τελειωσει συντομα για οικονομικους και κοινωνικους λογους(ο κοσμος ειχε κουραστει).Εαν περναγαν σε συμβατικη επιθεση θα υπηρχαν τρομερες απωλειες και απο της δυο πλευρες.Υπαρχει το παραδειγμα της μαχης στο νησι Σαιπαν για το τι θα γινοταν στην ενδοχωρα της Ιαπωνιας...

  2. avatar testament

   ο λογος που εριξαν τα πυρηνικα στην ιαπωνια ηταν για να σταματησει η προελαση της εσσδ στη δυση.η ιαπωνια ειχε σχεδον συνθηκολογησει οταν εφαγε τις βομβες

   1. avatar tzafar1

    testament
    συν το ότι είναι εκδικητικός λαός και θέλουν να κάνουν τους εχθρούς τους να υποφέρουν.

    1. avatar testament

     παιζει και αυτο,παιζει οτι ηθελαν να δοκιμασουν τις συνεπειες του νεου οπλου...στην ευρωπη δε μπορουσαν να το κανουν αυτο,που αλλου να το εκαναν;

  3. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   μα για πολεμο με συμβατικα μεσα μιλαμε. δεν ειπαμε για τα ατομικα οπλα. διαβαζε σωστα τα σχολια των υπολοιπων ουσαρε...

 10. avatar Κρίτων

  Δεν γνώριζα τον Τζώρτζ Πάτον καθότι δεν ξέρω καλή ιστορία και λυπάμαι που το λέω. Όμως διαβάζοντας για αυτόν σε αυτό το άρθρο πλέον τον θαυμάζω.

 11. avatar fraoulas

  Συγκλονίστηκαν τα χρυσαύγουλα από την προσωπικότητα του Πάτον! Τους αφήνει αδιάφορους ο άνθρωπος ειρηνιστής , μόνο ο πολεμοχαρής έχει γι' αυτούς αξία.

  1. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

   fraoulas
   Τραγικός...Στρατηγός ήταν ρε φίλε,όχι επίσκοπος.

  2. avatar Μίχας Νικολολιάκος

   ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟΝ, ΔΙΟΤΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟΝ ΤΩΝ ΞΑΝΘΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΟΣ. ΜΙΛΗΣΑ!

 12. avatar mirallas

  Πολύ καλός στρατηγός έπαιξε μέγιστο ρόλο στην διάλυση του γερμανικού στρατού. Σίγουρα όχι αγαπητός στους κομμουνιστές αφού τόλμησε να πάει κόντρα στον πατερούλι.

  1. avatar mirallas

   @τεσταμεντ
   Ναι είχε υπεροχή αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό μειώνει τόσο πολύ την προσφορά του στον πόλεμο. Ούτε μπορείς να πεις ότι το να φτάσεις μέχρι Γερμανία είναι βόλτα στο πάρκο .

   1. avatar testament

    δε μιλησα για την αριθμητικη υπεροχη του πατον...ο στρατος της εσσδ αντιμετωπισε το 75% των δυναμεων του αξονα μαζι με ολο το πολεμικο υλικο απο τις κατεκτημενες χωρες.αν ειχαν αντιμετωπισει τα ιδια στρατευματα οι δυτικοι,σημερα τα γερμανικα θα ηταν μητρικη μας γλωσσα

  2. avatar testament

   στη διαλυση ποιου στρατου επαιξε ρολο;καλος ηταν,δε λεω αλλα οι αριθμοι δεν τον βοηθουν

 13. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

  Ο Παττον ήταν αρκετά καλός στρατηγός,πολύ καλύτερος από κάτι τυχαίους τύπου Μοντγκόμερι,αλλά ο κυριότερος λόγος θαυμασμού,είναι το πως αντιμετώπιζε τους δειλούς και τους προδότες μέσα στο δικό του στράτευμα.

  1. avatar testament

   προφανως ουτε ο μοντγκομερι ηταν τυχαιος αλλα ειχε απεναντι του το ρομελ.οταν ανελαβε ο πατον ο ρομελ δεν ειχε ουτε καυσιμα για πολλους λογους.πιθανο αν τον εβρισκε στις αρχες του πολεμου και οχι το 42-43 να τον ταιζε φρισκις για γατακια

   1. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

    Ο Μόντυ φυσικά και δεν ήταν τυχαίος, όμως περίμενε μέχρι να έχει τόσο συντριπτική υπέροχη που ακόμα και εγώ θα κέρδιζα στην Αφρική και είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία του ΒΠΠ.
    Νομίζω πως γενικότερα οι Αμερικανοί είχαν ξεπεράσει τους Άγγλους σε στρατηγική,αν και είχαν τόσο διαφορετική αντίληψη σχετικά με τους Ευρωπαίους που αν ο Χίτλερ δεν είχε παρανοήσει στο τέλος,μέχρι που τους κερδίζε.
    Τους πήρε πολύ καιρό να καταλάβουν αυτό που στην Ευρώπη οι Σοβιετικοί το ήξεραν από αιώνες.

 14. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ένα τρανό παράδειγμα του φρονήματός του ήταν όταν μπήκε σε φλεγόμενο και μισογκρεμισμένο κτίριο για να σώσει δύο γάλλους στρατιώτες! Πώς συνάδει το παραπάνω γεγονός με τη φράση ?
  Κάθε φορά που ένας Στρατηγός ζητάει από τους άνδρες του να επιτεθούν τους ζητάει να ριψοκινδυνεύσουν να πεθάνουν.Και φυσικά σε έναν πόλεμο όλοι είναι αναλώσιμοι από τον αρχηγό του Έθνους(βλέπε Χίτλερ) μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.Όλοι θα πεθάνουν αν χάσουν τον πόλεμο.

  1. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

   Έχεις ακόμα στύση;

 15. avatar Ανδρεας

  Βρε παιδί μου, περιργο, όλοι οι χειροκροτητές του Κασσιδη Άρη και του Χίτλερ, αμέσως μόλις δουν κάποιον να αποτίει τα όντως αληθινά σε κάποιον "ήρωα"!, που απλά καβάλησε το καλάμι και ήθελε να αρχίσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο μαζί με τους Ναζί, αμέσως να τον...καταβρεξουν;
  μα και σε εμάς βρε κούτα άμυαλα παιδάκια, όλοι οι πρώην ταγματασφαλίτες και όλοι οι φαιοχιτώνες και γερμανοτσολιάδες (με τη νεκροκεφαλή στπ φέσι που σήμερα είναι το σύμβολο μας!) καμία τριανταριά χιλιάδες ήταν συνεργάστηκαν άψογα με τους ναζί και μετά, όταν γύρισαν οι ΗΡΩΕΣ από την Αφρική και Ελ Αλαμέιν, θέλαν να τους εντάξουν κι αυτούς μαζί σαν ήρωες!Έτσι λοιπών τους....έδωσαν ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ και τους έστειλαν αν πολεμήσουν τον κομμουνιστοσυμμοριτη στα βουνά! ΤΙ σας πειράζει, ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΝΑΖΙ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ! Και στην Αργεντινή και στην Χιλή και Βραζιλία και στην Ελλάδα με την Χουνταρα !

  1. avatar mirallas

   Συγνώμη ο ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης που πιο κάτω μιλάει θετικά για τον Πάτον θέλεις να μας πεις ότι είναι χρυσή αυγή? Πολύ μπερδεμένα τα έχεις στο μυαλό σου και γενικά όποιος μιλήσει κατά του κομμουνισμού είναι αυτόματα φασίστας και υμνητής του Χίτλερ. Ξαναδιάβασε λίγο αυτά που έγραψες γιατί είναι τουλάχιστον τραγικά.
   Και κάτι άλλο όσο πολεμούσε τον Χίτλερ ήταν δημοκράτης ενώ όταν έκανε ρατσιστικές δηλώσεις και ήθελε να επιτεθεί στον Στάλιν ήταν φασίστας έτσι?

   1. avatar Ανδρεας

    ΤΟΝ καραμανλή ΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΜΌ; ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ Ε;

    1. avatar mirallas

     @Ανδρέας
     Σας έκανε νόμιμους που κρυβόσασταν ακόμα στα βουνά και τώρα που κατεβήκατε θα μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας και θα μας πείτε εσείς ποιος είναι φασίστας και ποιος όχι. Το ξέρω ότι δεν σου αρέσει να το ακούς αλλά εμείς οι δεξιοί είμαστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ μας αρέσει η δημοκρατία σε αντίθεση με εσάς.

  2. avatar ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΣΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ-επιστροφη

   Ανδρέας
   Δεν είναι κακό να μην ξέρεις ιστορία,κακό είναι να μην ξέρεις ιστορία και ΝΑ ΚΑΝΕΊΣ ΠΩΣ ΞΈΡΕΙΣ.
   Αυτοί που γύρισαν από το Ελ Αλαμέιν και την Αφρική ήταν ο ΙΕΡΌΣ ΛΌΧΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΞΙΑΡΧΊΑ ΤΟΥ ΡΊΜΙΝΙ.
   Τον Ιερό Λόχο και την Ταξιαρχία του Ρίμινι ,το ΚΚΕ ήθελε να τα αφοπλίσει,επειδή υποστήριζε (ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ) πως είναι...φασιστικοί σχηματισμοί.Για του λόγου το αληθές,σε παραπέμπω στα πρακτικά της Συμφωνίας της Βάρκιζας.Ο όρος αυτός φυσικά δεν έγινε δεκτός.
   Έχεις βάλει στο μίξερ την ιστορία και μας προσφέρεις σφηνάκια παράνοιας,Ναζί στη Χιλή?Στη Βραζιλία?Είναι δυνατόν?Ναζί και ο Παπαδόπουλος που ΕΠΈΒΑΛΛΕ ΝΌΜΟ περί των πολιτκων παθών?Ναζί στην Αργεντινή?Ναζί και στη Σελήνη?Νίντζα στην Αγιά Σοφιά?2310 521010 .Σηκωθείτε από ντιβάνια,καρεκλες κλπ!!!!
   Η ΧΟΎΝΤΑ που ισχύει στην Κούβα είναι καλή επειδή την επέβαλλαν Σοβιετικοί?Μήπως γίνονται και εκλογές?Μήπως υπάρχει και ελευθερία?Έχεις πάει στην Κούβα?????????

   1. avatar Ανδρεας

    Κοίταξε Ουσαρε μου, εγώ πλέον 73 πάτησα, άρα μη μου λες για Ιστορίες εμένα γιατί εγώ τις έζησα κιόλας! Όσον αφορά τα λοιπά που λες ΞΕΦΕΥΓΕΙΣ αλλά ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ: ΔΕΝ σου είπα πως η ταξιαρχία Ρίμινι ήταν Ταγματασφαλίτες, όχι ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !
    ΠΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ; ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ; ΕΠΑΙΖΑΝ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ; ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΛΕΩ ΓΙΑ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΚΑΚΟΥΣ" ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΠΟΥ Η ΑΓΓΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΜΠΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΠΑΛΙ ΕΞΩ!

    1. avatar mirallas

     Και άσε αυτό που είσαι γέρος και έχεις δει πολλά δεν μπορείς να πείσεις κανέναν πλέον.

 16. avatar Nicholas

  Αν ειχε επιτεθει στο τερας που λεγονταν Ιωσηφ Σταλιν, θα εσωζε εκατομμυρια ζωες αθωων που χαθηκαν στο αρχιπέλαγος.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   Αν το ειχε κανει και ο πολεμος αυτος γινονταν με συμβατικα οπλα και δε χρησιμοποιουσαν ατομικες βομβες οι Αμερικανοι, τοτε η προελαση των Τ-34 θα σταματουσε στις ακτες της πορτογαλιας και στο Γιβραλταρ. Εδω με απολυτη υλικη αριθμητικη ψυχολογικη και κυριως αεροπορικη υπεροχη και τα βομβαρδιστικα να ερημωνουν τις πολεις και τη Βιομηχανια της Γερμανιας και με το ανθος και τις ποιοτικοτερες μοναδες του Γερμανικου στρατου να καταστρεφονται σε μια μαχη φθορας και επιβιωσης στο Ανατολικο μετωπο. Και χρειαστηκαν 18 μηνες να νικησουν μια πεθαμενη υποβαθμισμενη στραγγαλισμενη απο την ελλειψη κασιμων βερμαχτ με 17χρονους και 45χρονους στρατιωτες και ηθικο στα ταρταρα. Και οπου εβρισκαν στοιχειωδη αντισταση απο αξιομαχες Γερμανικες μοναδες απλα η προελαση σταματουσε για μερες και εβδομαδες. Και εσυ μας λες οτι μπορουσαν να νικησουν τον Ερυθρο στρατο του 1945... Απο τις αγαπημενες καφενειακες συζητησεις των λατρεων της στρατιωτικης ιστοριας το "what if" της συγκρουσης του συμμαχικου στρατου και του ερυθρου στρατου. Το πιο πιθανο ομως ειναι ο Σταλιν να εβγαζε προπαγανδιστικη φωτο παρομοια με αυτη του Χιτλερ με φοντο οχι τον πυργο του αιφελ αλλα με το καστρο του Αγιου Γεωργιου στη Λισσαβωνα... Εκτος εαν εριχναν fat mans και little boys οι συμμαχοι (με πιανεις φανταζομαι) πραγμα που θα αναγκαζονταν να κανουν να εισαι σιγουρος

  2. avatar Julian

   Αν είχε επιτεθεί, ή θα γινόταν πυρηνικός πόλεμος, ή σήμερα θα μιλούσαμε ρώσικα, θα δουλεύαμε σε κολεκτίβα και θα είχαμε τον Κομμουνιστή κομισάριο του κόμματος ή δεσμοφύλακα. Καλύτερα όχι...

 17. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  Βεβαια στην εποχη μας θα ειχε εκδιωχθει απο το στρατευμα γιατι ηταν ρατσιστης απο τους χειροτερους... Ειχε πολλες παρομοιες αποψεις με τους Ναζι που πολεμουσε... "The difficulty in understanding the Russian is that we do not take cognizance of the fact that he is not a European, but an Asiatic, and therefore thinks deviously. We can no more understand a Russian than a Chinese or a Japanese, and from what I have seen of them, I have no particular desire to understand them except to ascertain how much lead or iron it takes to kill them. In addition to his other amiable characteristics, the Russian has no regard for human life and they are all out [...], barbarians, and chronic drunks." επισης για τους αφροαμερικανους: "Individually they were good soldiers, but I expressed my belief at the time, and have never found the necessity of changing it, that a colored soldier cannot think fast enough to fight in armor." Βεβαια αν ζουσε μερικες δεκαετιες παραπανω και εβλεπε τους μαυρους στρατιωτες να θυσιαζονται στο Βιτεναμ ή εβλεπε το σημερινο Αμερικανικο στρατο που αποτελειται πλεον σε τεραστιο ποσοστο απο Αφροαμερικανους θα ηταν σε δυσκολη θεση. Περα απο το ρατσισμο ομως ηταν μεγαλη μορφη και τυπας

  1. avatar Σατανάς

   "Τhe Russian has no regard for human life and they are all out [...], barbarians, and chronic drunks."
   Που ακριβώς είναι η αντίρρηση στην ακριβέστατη αυτή περιγραφή του homo sovieticus??

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    ο αμερικανος στρατιωτης σατανακο εχει σκοτωσει λεηλατησει και σφαξει στη πορεια των αιωνων πολυ πιο πολυ κοσμακη απο τον homo sovieticus και εχει κλεψει πολυ περισσοτερη γη. Αλλα βεβαια ειπαμε ειναι εκπροσωποι του δυτικου πολιτισμου και προστατες των αδυναμων και της Δημοκρατιας. Συνεχως το ξεχναω αυτο. Και τους Ινδιανους τους εσφαξαν και εκδιωξαν και κατεκλεψαν τη γη τους γιατι απλα πρσπαθουσαν να τους μεταδωσουν τον ανωτερο πολιτισμο τους.

    1. avatar Σατανάς

     έξι εκατομμύρια ουκρανοί... συν άλλα δεκατόσα εκατομμύρια από εδώ και από εκεί, από έναν ηγέτη μόνο... Καλοί όπως λες και οι αμερικάνοι, αλλά τη μεθοδικότητα των κόκκινων ρώσων δεν κατάφεραν να τη φτάσουν ούτε οι ναζί...

   2. avatar Ανδρεας

    Από κάποιον με την κεφαλή του ΑΡΧΙΣΦΑΓΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ δεν περιμένω κάτι καλύτερο!

    1. avatar Σατανάς

     βάλε τα γυαλιά, κάτι σου ξέφυγε....

  2. avatar Ανδρεας

   Έτσι είναι ! Αν διαβάσεις από την αρχή θα δεις πως πάντα ήταν ενατίων σε επαναστάτες και πάταγε επί πτωμάτων για ίδιον όφελος! Πάντα βέβαια καθαρή φορεσιά και πάντα πολύ καλά στημένος σε φωτογράφους κλπ. Όμως ήταν τίποτα άλλο παρά ένας στρατηγός που απλά έβλεπε τους στρατιώτες του σαν ένα κιμά σε μηχανή και δε διστάζε ποτέ μα ποτέ για να προχωρήσει την απύθμενη φιλοδοξία του να τους θυσιάζει στα πεδία των μαχών! Αυτό με την Σικελία είναι χαρακτηριστικό, όπου εκεί οι Αμερικανοί ενώ απεβιβασαν τον στρατό σχεδόν ανιμακτα, στο νησί μέσα είχαν πολλά θύματα γιατί επέμενε ο εγωπαθής στρατηγός να αποδείξει στον Μόντυ όπως έλεγε πως μπορεί πολλά περισσότερα!
   Αν ο Χίτλερ ήταν σύμμαχος της Αμερικής, μπορεί και να συνεργαζόταν μαζί του, μιλάμε για πολύ ρατσιστικό άτομο τώρα!

   1. avatar Julian

    @Ανδρέας Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο Πάττον κάθε άλλο παρά ατσαλάκωτος και του γραφείου ήταν και σε αντίθεση με πολλούς άλλους στρατηγούς, δε δίσταζε να επισκέπτεται την πρώτη γραμμή από κοντά συνεχώς. Και αν και ήταν πολύ σκληρός με τους στρατιώτες του, οι περισσότεροι τον λάτρευαν. Σίγουρα ήταν αμφιλεγόμενος και εγωπαθής, αλλά δειλός δεν ήταν σε καμία περίπτωση...

  3. avatar Julian

   Γνωρίζεις ότι γενικά αντιπαθώ τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ίσως το τροχαίο να ήταν και ο τρόπος να εκδιωχθεί από το στράτευμα. Η επιμονή του να ξεκινήσουν οι Σύμμαχοι, μαζί με ό,τι απέμεινε από το γερμανικό στρατό, άμεσα πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ (που-χωρίς τη χρήση πυρηνικών- πιθανότατα θα έχαναν) είχε ενοχλήσει, αλλά και φοβίσει, πολλούς.
   Επίσης κάτι που δε λέει το άρθρο είναι ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες θα ερχόταν πρώτος αν μια βολή του στη σκοποβολή δεν είχε μετρήσει ως εντελώς άστοχη. Ο ίδιος επέμενε βέβαια ότι το σημάδι από τη σφαίρα ήταν ακριβώς πάνω από προηγούμενη βολή και για αυτό δε φάνηκε. Εν γένει, απίστευτος τύπος, όπως λες...

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    θνησιγεννες και αποτυγχημενο οραμα και εγχειρημα καταδικασμενο πριν καν ξεκινησει (κατι σαν τον ΕΟΠΥΥ χααχχαχαχ). Μαλιστα οι αμερικανικες εκτιμησεις για την αντοχη της ΕΣΣΔ σε γερμανικη εισβολη ηταν οτι θα κατερρεε στρατιωτικα και πολιτικα μεσα σε 2 μηνες... Ακομα και το 45 την ειχαν υποτιμησει... Οπως και αργοτερα στις πρωτες 3 δεκαετιες την υπερεκτιμησαν και την φοβοντουσαν υπερβολικα μεχρι να καταλαβουν τη δεκαετια του 70 τους τροπους που θα την νικουσαν. Απο το αλλο στρατοπεδο τωρα δε ξερω αν οι Σοβιετικοι γνωρισαν για τα ατομικα οπλα (κατα 99.99999999% δε το γνωριζαν συμφωνα με την ιστορικη ερευνα) αλλα ο Σταλιν φοβοταν τη συγκρουση και δεν την επιθυμουσε. Δε ξερω οι επιτελεις του τι πιστευμαν δε το εχω ψαξει. Προφανως ομως ουτε στην ΕΣΣΔ κανεις δεν ηθελε. Ειχαν κουραστει ολοι...

    1. avatar τετραγωνακιας

     καλά όντως να κολλήσουν έναν πόλεμο πάνω σε έναν άλλον θα ήταν βάρη πολύ για την ευρώπη, που ήταν ήδη καταστραμένη και εγώ δεν πιστεύω να γινόταν γιαυτό από ότι διάβασα τον ψυχάκια τον πατον το μαζέψανε πίσω στην αμερική χαχαχα όταν ήθελε να ανοίξει πόλεμο με τους σοβιετικούς

   2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    Οχι πιθανοτατα. Σιγουρα θα τον εχαναν αν γινονταν με συμβατικα οπλα. Στη θαλασσα θα τους πεταγαμε. Δουνκερκη αλλα πολυ μεγαλυτερης κλιμακας. Βεβαια δε νομιζω η ανωτατη Αμερικανικη ηγεσια να μην ηταν ενημερη οτι ερχονταν ενα νεο υπεροπλο, οποτε δε νομιζω οτι φοβοντουσαν τους Ρωσους. Απλα ο κοσμος ειχε κουραστει απο τη συρραξη. Δεν αντεχαν αλλο. Ουτε οι στρατιωτες καμιας πλευρας δε θα συνεχιζαν θα υπηρχαν μαζικες λιποταξιες κτλπ. Δε μπορουσε να συνεχιστει αλλο παροτι καποιοι (κυριως καποιοι καπιταλιστες απο τη δυση για να νικηθει οριστικα το οραμα του κομμουνισμου) το επιθυμουσαν. Δε θα μπορουσε καμια πλευρα να δικαιολογησει αυτο το πολεμο οταν επι 10 χρονια με τοση προπαγανδα και πλυση εγκεφαλου στο μεσο στρατιωτη και στο μεσο ανθρωπο γενικα ειχαν πεισει οτι ο πολεμος αυτος ηταν κατα του Σατανα και του Θηριου (του ναζισμου). Το θηριο ειχε συντριφτει.... Για αυτο δεν συνεχιστηκε ο πολεμος τοτε. Αλλωστε και οι δυο πλευρες (ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) ειχαν μοιρασει το κοσμο οπως ηθελαν ειχαν συμφωνησει τις σφαιρες επιρροης τους δεν υπηρχε λογος να το συνεχισουν. Βεβαια αν γνωριζαν οι δυτικοι τι κολοσσος και τι τιτανας θα εξελισοταν η ΕΣΣΔ και ποσο επιρροη θα ειχε στις ζωες μας και ποσο επιρροη θα ειχε ο Σοσιαλισμος (βασικα η σοσιαλδημοκρατια) στις δυτικες κοινωνιες και στα εργασιακα (θυμισου τις επικες μαζικες απεργιες υποκινουμενες απο αριστερα κινηματα σε ΗΠΑ και ευρωπη τις δεκαετιες 40-70) και στο ποσο η αριστερη ιδεολογια αλλαξε το κοσμο με τροπο που φυσικα οι καπιταλιστες δε χωνεψαν ποτε, ειμαι σιγουρος οτι η συρραξη θα συνεχιζονταν. Αλλα τοτε δε μπορουσαν να δουν τοσο μακρυα. Αλλωστε απο τη γεννηση της και τη συλληψη της ΕΣΣΔ οι Αμερικανοι το θεωρουσαν

    1. avatar τετραγωνακιας

     κουμμουνιστη μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι θα κέρδιζαν οι σοβιετικοί μην ξεχνάς πόσο γρήγορα συνήλθαν οι αμερικανοί από το περλ χάρμπορ και πήραν φαλαγγη τους ιάπωνες μακριά από την χώρα τους και ένας παράγοντας που έχασαν οι ναζί είναι ότι έπεσαν σε βάρη χειμώνα αλλιώς θα λέγαμε αλλά αν και θα έχαναν πιο μετά εάν δεν είχαν των πόλεμο με τους ιάπωνες οι αμερικανοί

    2. avatar Social Distortion

     Μόνο και μόνο για το σχόλιο ''θα τους πετάγαμε'' ρε κομμουνιστή τι να πω.... Να θεωρείς την ΕΣΣΔ του Στάλιν πατρίδα σου...

     1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

      Τι να θεωρησω πατριδα μου στην εποχη μας? Δεν υπαρχουν πλεον πατριδες μονο corporations και οι "αγορες". Δε στο εμαθαν στο college εκει στην Αμερικη αυτο? Δεν εχω πατριδα πλεον. Κανεις μας δεν εχει.

     2. avatar Social Distortion

      Άρα υποτάχτηκες. Εκεί έγκειται η διαφορά μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει