Ένας εκλογικός και νομοθετικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μην χάσει τον ρυθμό της μέσα στην προεκλογική παραζάλη. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πρώτους σταθμούς σήμερα την Καστοριά και την Πτολεμαΐδα και στη συνέχεια την Κοζάνη όπου θα παρουσιαστεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί και στο κομματικό του ακροατήριο σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης. Αύριο αναμένεται να επισκεφτεί την Φλώρινα όπου θα εγκαινιάσει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5» και στη συνέχεια θα παραχωρήσει την καθιερωμένη πλέον συνέντευξη σε Περιφερειακά ΜΜΕ, στην Κοζάνη. Και όλα αυτά συνοδεία κυβερνητικού κλιμακίου, με τους αρμόδιους υπουργούς να πραγματοποιούν συναντήσεις με τοπικούς φορείς προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής αλλά και να ενημερώσουν για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ανά τομέα.

«Οι περιοδείες του πρωθυπουργού στόχο έχουν την απευθείας επαφή με τους πολίτες αλλά και την παρουσίαση του έργου που έχει υλοποιηθεί σε κάθε περιοχή», δήλωνε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τη νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V»των 660 MW, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία ξεκινά την εμπορική της λειτουργία και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στη σημασία της συνέχισης της λειτουργίας της μονάδας με λιγνίτη, έως το 2028, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα όμως, αναμένεται να ρίξει το βάρος και στην πράσινη ανάπτυξη, στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ 2021-27) για τις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τρεις δράσεις προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ που προστίθενται στις 11 παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν προ τριμήνου ύψους 161,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν επίσης την προώθηση της επιχειρηματικότητας στις λιγνιτικές περιοχές, τη Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση.

Ανάμεσα σε αυτές, θα είναι η έκδοση της πρώτης προκήρυξης για το έτος 2023, ύψους 380 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στην έρευνα, καινοτομία, προώθηση προηγμένων τεχνολογιών, ανάπτυξη τεχνολογίας, υποδομές ΑΠΕ και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, συνδεσιμότητα κλπ
Επίσης, θα ανακοινωθεί η δημιουργία Κόμβου Καινοτομίας για το πράσινο υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει ένα Κέντρο Σπουδών Υδρογόνου με έδρα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Έρχεται μπαράζ νομοσχεδίων

Κι ενώ η ημερομηνία των εκλογών 2023 παραμένει γρίφος η κυβερνητική μηχανή δουλεύει στο φουλ με κατεύθυνση τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει τον δρόμο της αποχής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή:

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς». Το νομοσχέδιο αρμοδιότητας Εθνικής Άμυνας μέσω του οποίου θα κυρωθεί σύμβαση δωρεάς προς το Δημόσιο από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κύκλωψ», για τη «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου».

Ψηφίζεται επίσης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία».

Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση, βρίσκονται νομοθετήματα των υπουργείων: α) Παιδείας με ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, β) Εσωτερικών, μεταξύ άλλων για το «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα», γ) Δύο αρμοδιότητας του Δικαιοσύνης, αφενός για τη «Xωροταξική αναδιάταξη των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης και ίδρυση δικαστικών σταθμών τηλεματικής», και αφετέρου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Την ίδια στιγμή, έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση των νομοθετημάτων «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» (Πολιτισμού και Αθλητισμού), καθώς και «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου» (Οικονομικών).

Κανένα μέτωπο ανοικτό

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες να μην μείνει κανένα μέτωπο ανοικτό. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος το βράδυ της Κυριακής από την κοπή της πίτας της ΝΔ στην Αργυρούπολη εξήγγειλε αποκατάσταση της αδικίας με τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς. Επίσης, κλείστηκε ήδη ραντεβού με τους καλλιτέχνες για την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τ3ο οποίο έχει βγάλει τους εργαζόμενους στον χώρο αυτό στους δρόμους.