Η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους. Από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ευθέως ότι εάν αποτύχει το δημοψήφισμα, θα πρόκειται για καθαρή απόφαση εναντίον του ευρώ.

«Αύριο τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα της Ελλάδας τελειώνει. Αν η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει μία νέα διαπραγμάτευση δε θα έχουμε αντίρρηση σε αυτό το θέμα. Αν έχει πρόβλημα το ευρώ θα έχει και η ΕΕ», τόνισε, σε δηλώσεις της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ρίχνοντας ξεκάθαρα την ευθύνη για την διακοπή των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση,

«Κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη. Η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό. Για άλλη μία φορά υπογραμμίζω ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας η διακοπή των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά το αναπτυξιακό πακέτο παραμένει στο τραπέζι της Ελλάδας, όπως ανέφερε και ο κ. Γιούνκερ. Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με σιγουριά και άνεση. Οι υπ. Οικονομικών θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει το ευρώ», ανέφερε η Καγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας σίγουρη ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μία κρίση στο νόμισμα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η Καγκελάριος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα και ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμα. «Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά, μετά την εκπνοή του προγράμματος να υποβάλει αίτημα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος», δήλωσε η Καγκελάριος, η οποία ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην γερμανική Βουλή για τις εξελίξεις.