Στη συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στρέφει το βλέμμα του ο τουρκικός Τύπος. Όπως τονίζουν τα ΜΜΕ της γειτονικής μας χώρας πρόκειται για ένα σημαντικό ραντεβού.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας (28/8) στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άλκη Παυλόπουλο η Hurriyet αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση στην Άγκυρα έχει τίτλο: «Γεραπετρίτης – Φιντάν κάνουν το πρώτο βήμα».

Ο τουρκικός Τύπος, συντηρώντας το καλό κλίμα που χτίστηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συνάντηση, αναφέρει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών προετοιμάζουν μια νέα συνάντηση των δύο ηγετών. Τα δημοσιεύματα μάλιστα δίνουν και πιθανές ημερομηνίες για το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη μάχη του Ματζικέρτ

Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθυμίζει τη μάχη του Ματζικέρτ θέλοντας να τονώσει το ηθικό των Τούρκων που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες:

«Φτάσαμε στις πύλες της Βιέννης και κατακτήσαμε τα Βαλκάνια και την Κωνσταντινούπολη» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Θεε μου, φέρε μας τη νίκη καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ».

Αναλυτικά ο Ερντογάν σημείωσε : «Η μάχη του Ματζικέρτ έχει ανοίξει το δρόμο της κατάκτησης των Βαλκανίων και της Κωνσταντινούπολης. Με άλλα λόγια η πόλη του Ματζικέρτ είναι αδελφική πόλη και της Νικομήδειας και της Προύσας, της Αδριανούπολης αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Αυτό εδώ είναι το σημείο που μας έχει οδηγήσει στις μεγάλες νίκες που μας οδήγησαν μέχρι και τις πύλες της Βιέννης.

Κι εγώ με τους στίχους του Γιαχγιά Κεμάλ απευθύνομαι στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αυτή η καταιγίδα είναι ο τουρκικός στρατός, Θεέ μου αυτός είναι ο στρατός που πεθαίνει για σένα, για να ακουστεί η φήμη σου με τις προσευχές στους μιναρέδες, φέρε μας τη νίκη, καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ».

Σενάριο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας το 2027

Ένα σενάριο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας το 2027 με νίκη της συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας παρουσίασε το γαλλικό περιοδικό L’Express σε σχετικό του δημοσίευμα ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο.

«Το αεροπλανοφόρο Anadolu με συνοδεία δύο φρεγατών αποβιβάζει 1.000 πεζοναύτες σε ελληνικό νησί» – «Γάλλοι και Έλληνες κομάντος διώχνουν του Τούρκους»

«Το περιοχικό L’Express ξεπερνάει τα όρια» υπογραμμίζει ο τουρκικός Τύπος.

Προβληματισμός μάλιστα διατυπώνεται για τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία βγαίνει ένα τέτοιο σενάριο, την ώρα που προετοιμάζεται η συναντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, ενώ υπάρχει στον ορίζοντα και συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.