«Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε μια επαρκή, σύγχρονη και ισχυρή πολιτεία», δήλωσε από τη Δαδιά του Έβρου ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φαμελλος, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή. Για τη φωτιά στη δασική περιοχή της Δαδιάς ο κ. Φαμελλος υπογράμμισε ότι καταλαμβάνει τριπλάσια έκταση από την περσινή πυρκαγιά και σχολίασε ότι, δυστυχώς «το περσινό πάθημα, δεν έγινε μάθημα».

«Διαπιστώσαμε, ότι η πύρινη λαίλαπα εξελίσσεται με έναν τρόπο που προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία σε όλη την ελληνική κοινωνία. Οι συνεχιζόμενες για πολλές μέρες πυρκαγιές – είναι η έκτη μέρα στον Έβρο – η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, το καυτό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου επιβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από την ετοιμότητα και την επάρκεια της πολιτείας. Για αυτό και θεωρώ ότι οι δηλώσεις περί ετοιμότητας, του κ. Μητσοτάκη, τον Ιούλιο, ήταν άστοχες» ανέφερε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε μια επαρκή, σύγχρονη και ισχυρή πολιτεία. Αυτό δε μπορεί να γίνει, όταν στην Πυροσβεστική έχουμε 3600 θέσεις κενές, όταν το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης δεν έχει οργανόγραμμα, όταν ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι ανενεργός και όταν οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν στελέχη και δεν υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Η δική μας αποστολή είναι να συμβάλουμε ώστε η πολιτεία μας να είναι επαρκής και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς , όπως και οι επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε : «Αυτό δυστυχώς δε το βρήκαμε στον Έβρο, όπου κινδύνευσαν οικισμοί, η ίδια η πόλη της Αλεξανδρούπολης, χρειάστηκε να εκκενωθεί το νοσοκομείο, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δυστυχώς η φωτιά εξελίσσεται προς τη Ροδόπη. Ιδιαίτερα, εδώ στους ακρίτες πρέπει να αποδείξουμε ότι η πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να γίνει συζήτηση στη Βουλή για «να υπάρξουν νέα ποιοτικά εργαλεία στην πολιτική προστασία» και πρόσθεσε: «Κάτι που μέχρι στιγμής δε γίνεται γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση εξαντλείται σε συγνώμες και σε κάποιες υποσχέσεις που έχουν, θεωρώ, μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη γιατί οι φυσικές καταστροφές δεν περιμένουν».

Ιδιαίτερα, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στη Δαδιά, λέγοντας:

«Δυστυχώς εδώ στη Δαδιά διαπιστώνουμε ότι η πυρκαγιά έχει τριπλάσια έκταση από πέρυσι και το περσινό πάθημα δεν έγινε μάθημα. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το ακούσει πολύ καλά η κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Φάμελλος, συνοδευόμενος από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, το νοσοκομείο της πόλης όπου υπήρξαν συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφεφειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και τέλος συναντήθηκε και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ι. Ζαμπούκη και στελέχη του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια μετέβη στο Κέντρο Ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, όπου ενημερώθηκε από την προϊσταμένη του Α’ τμήματος Διονυσία Χατζηλιάκου και στελέχη της, από το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, από το διευθυντή δασών νομού Έβρου Πέτρο Ανθόπουλο και από υπηρεσιακούς παράγοντες που συντονίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσαν ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κυριακή Μάλαμα και οι πρώην βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Μενέλαος Μαλτέζος. Ο κ. Φάμελλος και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθούν και πληγείσες περιοχές στο νομό Ροδόπης και θα έχουν επαφές με τοπικούς φορείς.