Για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται μίλησε την Τρίτη (11/7) ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη έρχεται κατάργηση των κρατήσεων αλλά και έκτακτη εισφορά.

Μιλώντας στην εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι Μαζί» με τους δημοσιογράφους Μαρία Αναστασοπούλου, Νίκο Ρογκάκο, Γιώργο Γρηγοριάδη, Ηρώ Ράντου και Αντώνη Φουρλή ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε αναφερόμενος στους εργαζόμενους συνταξιούχους «στόχος είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε νομοθετήσει άλλο τρόπο πληρωμής».

Εξήγησε δε ότι, στόχος είναι το 30% των υπαρχουσών κρατήσεων να μηδενιστεί και να πληρώνουν – όσοι συνταξιούχοι επιθυμούν να εργαστούν – έκτακτη εισφορά που θα ανέρχεται στο 10-15% του επιπλέον εισοδήματός τους. Επίσης, όπως είπε σε αυτήν την έκτακτη εισφορά θα μπει «κόφτης» ώστε να μην ξεπερνά το 30% της σύνταξης.

Αναφέροντας πως, υπάρχει περιθώριο για συνταξιούχους στην αγορά εργασίας, καθώς υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας, μίλησε και για την προσωπική διαφορά και είπε ότι, «όσο πηγαίνει καλά η οικονομία μας, θα μειώνεται η προσωπική διαφορά κάθε χρόνο με εφάπαξ ποσά».

«Σκοπός μου είναι να νομοθετήσω για τις τριετίες πριν φτάσουμε στο 10% την ανεργία»

Κάνοντας ειδική αναφορά στο «ξεπάγωμα» των τριετιών ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, θα γίνει όταν η ανεργία πέσει κάτω του 10% σε ετήσια βάση. Συμπλήρωσε δε ότι, «σκοπός μου είναι να νομοθετήσω για τις τριετίες πριν φτάσουμε στο 10%. Πιστεύω ότι, σε ένα με ενάμιση χρόνο θα είμαστε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση». Μιλώντας δε για την αύξηση των μισθών είπε ότι, «αυτό δεν θα γίνει με νόμο, αλλά όταν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση».

Κληθείς να σχολιάσει για τις νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ είπε ότι, «έγιναν όταν λείπαμε, επειδή ο κ.Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική» και διαβεβαίωσε πως, «τώρα ήρθε ο Σκρέκας και που ξέρει από την αγορά, καλύτερα κι από μένα».

Χαρακτήρισε επίσης, «σωστή» την αναμενόμενη κυβερνητική παρέμβαση για τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, χωρίς να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενό της.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν για τον καύσωνα και τους εργαζόμενους, εξήγησε ότι, «χρησιμοποιούμε τον πίνακα της ΕΜΥ που μετράει την υγρασία, τη θερμοκρασία και μετράει τη χώρα και ταυτόχρονα τον προγνωστικό και λέμε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω καύσωνα και τόνισε πως καλό θα είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους με πρόνοια της επιχείρησης «να έχουν καπέλο, να κάνουν συχνά διαλείμματα και να μπαίνουν σε κλιματιζόμενους χώρους».

«Κρατάω μικρό καλάθι για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Όσο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε ότι, «κρατάει μικρό καλάθι» και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πώλησης των F- 16 στην Τουρκία, δεν το απέκλεισε, ωστόσο εκτίμησε ότι, αφενός «για να ξεκλειδώσει η παράδοσή τους, θα πάρει χρόνο», αφετέρου ο Ερντογάν «πήρε μόνο υποσχέσεις».

Κλείνοντας ο υπουργός Εργασίας δήλωσε «το όραμά μου είναι να πατάς το κουμπί και να βγαίνει η σύνταξή σου αμέσως και το άλλο, να βλέπεις τι σύνταξη θα πάρεις, όταν πληρώνεις τα ένσημά σου».