Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γιώργος Κουτρουμάνης τη ριζική αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Η μεγάλη απορύθμιση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους ελλιπείς ελέγχους και τις αδυναμίες του ΣΕΠΕ», τόνισε.

Σήμερα, είπε, το ΣΕΠΕ είναι μια υπηρεσία υποστελεχωμένη, γραφειοκρατική χωρίς σύγχρονα μέσα και υποδομές, χωρίς διοικητική αυτοτέλεια, δυσκίνητη, αδύναμη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. «Οι αρμοδιότητες και η δομή του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν σχεδιαστεί υπό άλλες συνθήκες που έχουν σήμερα αισθητά διαφοροποιηθεί. Απαιτείται λοιπόν η συνολική αναμόρφωσή του», πρόσθεσε.

Στόχος, κατά τον κ. Κουτρουμάνη, είναι η μετατροπή του Σ.ΕΠ.Ε. σε μια υπηρεσία σύγχρονη και αποτελεσματική που ανταποκρίνεται και παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεί για τον εργαζόμενο παράγοντα ασφάλειας και σημείο αναφοράς για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του. «Το Σ.ΕΠ.Ε. διαμορφώνει, παράλληλα με τη δράση του, συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και συμβάλλει στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης. Επιλύει ατομικές και συλλογικές διαφορές και συνδράμει τους εταίρους στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Καταγράφει και αξιολογεί συνεχώς τα αποτελέσματα με ενισχυμένη τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, τα νέα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η πρόβλεψη για περιφερειακή διάρθρωση των υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις καλλικρατικές περιφέρειες, η σύσταση δύο θέσεων γενικών επιθεωρητών και η σύσταση ειδικού τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού και άμεσης επέμβασης. Οι διευθύνσεις μειώνονται σε μία ανά περιφέρεια ενώ προβλέπεται η σύσταση τμήματος επίλυσης εργατικών διαφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΣΕΠΕ είναι τα παρακάτω:

1. Αποτελεσματικός Έλεγχος

2. Ενίσχυση Συμφιλιωτικού Χαρακτήρα

3. Ενίσχυση του Προληπτικού Έργου