«Η ΝΔ εξαγγέλλει και υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν θα υλοποιήσει, γιατί δεν τα έχει δηλώσει στους Ευρωπαίους εταίρους και ο δημοσιονομικός χώρος είναι απολύτως συγκεκριμένος και περιορισμένος. Και έχει και μια κρυφή ατζέντα που θα υλοποιήσει και δεν τη λέει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Ionian TV.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «ο κ. Σκυλακάκης αναγκάστηκε να φανερώσει και να παραδεχτεί το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ» και πως θα συμβούλευε τον κ. Μητσοτάκη «να βγει και να ζητήσει μια συγγνώμη και να πει ‘συγγνώμη σας εξαπάτησα, και την επόμενη τετραετία δεν θα εφαρμόσω αυτά που εξήγγειλα, αλλά αυτά που έδωσα στους Ευρωπαίους εταίρους’».

Είπε ότι βάσει του προγράμματος της ΝΔ το ΕΣΥ θα έχει λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές την επόμενη τετραετία, ότι «ουσιαστικά δεν θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού, της αγοραστικής δύναμης του μισθωτού που παίρνει τον μέσο μισθό». Είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι ακοστολόγητες και στον αέρα» σειρά από δαπάνες όπως ότι το ΕΚΑΒ θα έρχεται σε 7 λεπτά, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για 50.000 περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ότι θα μειωθεί κατά 50% την αναμονή στα χειρουργεία». Σημείωσε ότι «στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αυτό το οποίο κατατίθεται και είναι ευκρινώς γραμμένο, είναι ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν σωρευτικά στην επόμενη τετραετία κατά 10%. Κατά 1,1 δισ. ευρώ στους πραγματικούς όρους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, φορολόγηση των υπερκερδών στα «καρτέλ» της ενέργειας, διύλισης, εφοδιαστικής αλυσίδας, πλαφόν στο κέρδος στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, για να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, το ΕΣΥ, την παιδεία. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει αφήσει πλήρως να καταρρεύσει το ΕΣΥ», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες, εμείς εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ταυτόχρονα προσελάβαμε πάνω από 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και πήραμε 143 νέα ασθενοφόρα». Είπε ότι είναι στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη η μη ενίσχυση του ΕΣΥ και πως όσα είπε ο κ. Πνευματικός «είναι το κρυφό σχέδιο της ΝΔ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή θα είναι «μια εντελώς νέα εκλογική αναμέτρηση» και εκεί ο πολίτης θα έχει μπροστά του το βασικό δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει την άλλη μέρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο προγράμματα εξουσίας που αντιπαρατίθενται, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Υποστήριξε ότι «τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα έχασαν αυτό το τρένο όταν αρνήθηκαν την προοπτική της συνεργασίας στην απλή αναλογική και δεν είναι και κόμματα εξουσίας. Το ΚΚΕ είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 είναι ένα κόμμα που το έχουμε συνηθίσει και ως συμπλήρωμα σε δεξιές κυβερνήσεις».

Είπε ότι η ΝΔ θέλει με τις 50 έδρες του μπόνους να έχει τη δυνατότητα «να φτιάξει ένα καθεστώς την επόμενη μέρα» και «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι ηγεμόνας, το σχέδιό του είναι να μην έχει αντιπολίτευση την επόμενη μέρα», είναι μια πολυκομματική, «απαξιωμένη» βουλή «και να μπορέσει να κυβερνήσει ανενόχλητος σε έναν σχεδιασμό που έχει ορίζοντα και την αλλαγή του Συντάγματος για να κάνει συνταγματικά κατοχυρωμένη την κερδοσκοπία και σε μια σειρά από άλλους τομείς: το νερό, την Παιδεία, -πέρα από την Υγεία- την ενέργεια». Τόνισε ότι κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει με την ψήφο του να μην επιτρέψει να γίνει πράξη «η απειλή που είδαμε από στόματος της κ. Μπακογιάννη», «που δεν απευθυνόταν μόνο στη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά σε κάθε κοινωνική κατηγορία που μπορεί να βρεθεί την επόμενη μέρα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ».

«Να συμφωνήσουμε ότι η λύση είναι και φύλαξη συνόρων και διάσωση ανθρώπων»

Μιλώντας για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ακόμα και εάν κάποιοι θεωρούν ότι σε θέματα τέτοιου είδους, θέματα ευαίσθητα, δεν πρέπει να μιλάμε, εγώ θα μιλάω πάντα γιατί ως πολιτικός στην πολιτική μου διαδρομή ποτέ δεν κοίταξα το πολιτικό κόστος, όταν ήταν να υπερασπιστώ αξίες». Είπε ότι έθεσε ερωτήματα και πήρε αντιφατικές απαντήσεις. Επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ για τη στρατηγική της στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η τακτική της Ευρώπης-φρούριο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Τόνισε ότι «αντί να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το αν η λύση είναι φύλαξη συνόρων ή διάσωση ανθρώπων, να συμφωνήσουμε ότι η λύση είναι και φύλαξη συνόρων και διάσωση ανθρώπων». Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μαζί με όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ένα άλλο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που να μη δίνει την ευθύνη μονάχα στις χώρες πρώτες υποδοχής, αλλά να τη μοιράζει ισότιμα σε όλα τα κράτη-μέλη και να έχει μόνιμες, νόμιμες οδούς μετανάστευσης και δυνατότητας των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο στις χώρες της ΕΕ σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Ανέφερε ότι η ΝΔ «έχει ακολουθήσει ως κυβέρνηση μια επιχειρησιακή τακτική, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, και κυρίως μια επικοινωνιακή τακτική η οποία επενδύει στη δημαγωγία του φράχτη. Έχει γίνει ξαφνικά ο φράχτης εθνικό μας σύμβολο». «Ο φράχτης καλώς υπάρχει, αλλά δεν είναι διά πάσαν νόσον. Και δεν είναι η λύση που μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Χρειάζεται ταυτόχρονα μια άλλη μεταναστευτική πολιτική».

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών και την πρόσφατη συνάντηση του με τη μητέρα της Ιφιγένειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι ξαφνικά, ενώ όλη η Ελλάδα ασχολείτο μαζί τους, με τον πόνο τους, ξαφνικά η λέξη ‘Τέμπη’ έγινε απαγορευμένη λέξη στα ΜΜΕ. Και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους». Υπογράμμισε ότι ήταν υπόσχεση όλων να υπάρξει δικαίωση και σχολίασε ότι «ευτυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας από τις κινήσεις του ανακριτή στη Λάρισα και των Δικαστικών Αρχών». Μιλώντας για το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, τόνισε πως «λένε ότι το δυστύχημα αυτό δεν έγινε επειδή ήταν η κακιά η ώρα ή η κακιά η χώρα, αλλά γιατί δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, η οποία υπήρχε μέχρι το 2019, έγινε μια πυρκαγιά και μετά δεν αποκαταστάθηκε ποτέ». «’Αρα λοιπόν, όλα όσα μας είπαν ήταν ψέματα. Για να συγκαλύψουν τι; Κάποιες πολύ σοβαρές ευθύνες», υπογράμμισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ. Είπε ότι «είναι θέμα της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τις αιτίες και τους υπαίτιους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται», γιατί «η δικαίωση και η δικαιοσύνη δεν είναι ρεβάνς, είναι η υποχρέωσή μας για να μη βρεθούμε και σε άλλες τραγωδίες στο μέλλον». Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης «προχθές είδαμε ότι ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα έργα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο να απενταχθούν από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Που σημαίνει ότι δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν τίποτα».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τη Ροδόπη αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδειξε «πόσο ανεύθυνος είναι απέναντι σε εθνικά θέματα και πόσο αδίστακτος». «Επιχείρησε εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, να μου στήσει εμένα μια παγίδα. Και μου έστειλε ένα έγγραφο, για να βγει μετά από δυο εβδομάδες -υποτίθεται άκρως απόρρητο- και να κάνει μια επιλεκτική διαρροή αυτού του εγγράφου στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, και να πει: ‘Ορίστε, ο Τσίπρας είναι προδότης γιατί έχει βουλευτές οι οποίοι έχουν σχέσεις με το τουρκικό προξενείο’». Όμως, σημείωσε, στο έγγραφο αυτό «είχε και μια αναφορά ταυτόσημη για τον δικό του γαλάζιο υποψήφιο βουλευτή, τον κ. Κατραντζή. ‘Αρα, την ίδια στιγμή που με περισσό θράσος και υποκρισία εγκαλούσε εμένα για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το έγγραφο που μου είχε στείλει, είχε τον δικό του βουλευτή, που έκανε αναφορά το έγγραφο ότι είναι “στρατευμένος στην ‘Αγκυρα”», ο οποίος επίσης «τρεις μέρες πριν τις εκλογές, είχε βγει και είχε πει ότι ‘η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι Τούρκοι δυτικο-Θρακιώτες’».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν τα είπε αυτά από την πρώτη στιγμή γιατί είχε την αίσθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα οδηγήσει σε αυτή την ανεύθυνη κούρσα την πολιτική ζωή του τόπου» και πως τώρα τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν. «Όταν είδα ότι αυτό συνεχίζεται, αναγκάστηκα να βγω και να πω την αλήθεια». Σημείωσε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί η ΝΔ να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση», υπογραμμίζοντας ότι «όλες μας οι επιλογές ήταν επιλογές πατριωτικής ευθύνης» και ότι «με την πατρίδα εμείς δεν παίζουμε».

Στο ερώτημα αν θα είναι «εδώ» την επόμενη μέρα, είπε ότι «το χρέος μας τώρα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέχρι και το τελευταίο λεπτό στην κάλπη να ανατραπεί αυτή η διαφορά». Πρόσθεσε ότι «ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τώρα, το χρέος μας είναι την επόμενη μέρα να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως ο κορμός, η βασική δύναμη, η μοναδική δύναμη εξουσίας και διακυβέρνησης στο χώρο τον προοδευτικό, πολύ σύντομα να αναλάβει τα ηνία της χώρας, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, γιατί αυτούς πάντοτε εκπροσωπούμε».