«Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψή τους στο μέλλον» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η σκέψη όλων μας στρέφεται στους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που, 104 χρόνια πριν, εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Αναλογιζόμαστε παράλληλα, με ευγνωμοσύνη, τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και στον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας όσοι από τους ξεριζωμένους Ποντίους κατάφεραν να διασωθούν από τους διωγμούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας και να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.

Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία που έχει, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η αναγνώριση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψή τους στο μέλλον».