Εσωτερικές αναταράξεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Κατρούγκαλου καθώς έρχεται ελάχιστα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Ο πρώην υπουργός ενημέρωσε δημόσια ότι αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών μετά την ατυχή δήλωσή του περί επιστροφής του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διανύοντας το τελευταίο πολιτικό μίλι πριν τις κάλπες, βρίσκεται σε θέση απολογούμενου για τα όσα υποστήριξε το στέλεχός του, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός όπως είναι φυσικό, κάτι που θα φανεί και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας μέσω δηλώσεων στελεχών της. Θεωρείται μάλιστα σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνει αναφορά στην υπόθεση Κατρούγκαλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική προεκλογική του ομιλία το βράδυ στο Θησείο.

Το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για αποκάλυψη σχεδίου φοροεπιδρομής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με στόχο να στηριχθεί οικονομικά το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε χθες ότι έσπευσαν να διαγράψουν τον κ. Κατρούγκαλο επειδή ήταν… «μαρτυριάρης». «Ο κ. Τσίπρας ήθελε δίπλα του τον Βαρουφάκη, που σχεδιάζει «Δήμητρες» για να κάνει χαρτοπόλεμο τις καταθέσεις. Μετά πόνταρε σε κυβέρνηση ηττημένων, που έγινε απελπισμένων και ειδικού σκοπού, που, αν συνέβαινε, θα ήταν ολικού καταποντισμού. Και το χάος καλά κρατεί. Και μετά ήρθε το κερασάκι στην τούρτα… Το ομολόγησε ο Κατρούγκαλος ότι θέλει να επαναφέρει το νόμο του για το ασφαλιστικό και έσπευσαν να τον διαγράψουν επειδή ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε την αλήθεια. Τον Παππά και τον Πολάκη τους κρατάνε όμως ακόμη! Έχουν διασύρει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να ψηφίσουν. Θα μείνουν μόνοι τους στον μίζερο και σκοτεινό τους κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Τσίπρας - Γιώργος Κατρούγκαλος

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απόσυρση του κ. Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια, μιλώντας στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της δικής του προεκλογικής ομιλίας στην Αθήνα χθες το βράδυ, είπε ότι «το Συμβόλαιο Αλλαγής θα είναι ο οδικός χάρτης της διακυβέρνησής μας. Να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεκκλίνει ούτε γραμμή στο Συμβόλαιο Αλλαγής, ούτε συνειδητά, ούτε ασυνείδητα. Κανένας δεν θα παρεκκλίνει. Έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε ανάσες στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων».

Θέση για την υπόθεση έλαβε όμως και το ΠΑΣΟΚ.- Κίνημα Αλλαγής με τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει μιλώντας στο Mega ότι πρόκειται για «λάθη, τα οποία αγγίζουν τον κ. Τσίπρα, γιατί τα κάνει ο ίδιος». Και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν έβγαλε από το ψηφοδέλτιο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για τοπικά νομίσματα; Είναι σοβαρό κόμμα, που θέλει να κυβερνήσει σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εδώ μιλάμε για λάθη τα οποία αγγίζουν τον κ. Τσίπρα γιατί τα κάνει ο ίδιος».