Συντονισμένη προσπάθεια από Ουάσιγκτον και Βερολίνο προκειμένου να υπάρξει επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών αναμένεται μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα και των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Σε αυτό κατατείνουν όλες οι κινήσεις, προσεγγίσεις και δηλώσεις ιθυνόντων τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Γερμανίας που επιθυμούν ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον επόμενο Τούρκο πρόεδρο ώστε να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που ταλανίζουν τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, οι βασικοί πυλώνες του ΝΑΤΟ δεν θέλουν να σοβεί παράλληλα μια ένταση ή ακόμη περισσότερο μια σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στην νοτιοανατολική πτέρυγα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αυτό που επιδιώκουν είναι την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της περιοχής, κάτι που καταδεικνύεται ολοφάνερα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης μιλώντας προ ημερών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει επιθυμία για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές (Αθήνα και Άγκυρα), αφού τελικά δεν πρόκειται για τη σχέση Ισραήλ και Παλαιστίνης. Καμία από τις δύο πλευρές, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, δεν έχει το μονοπώλιο στο τι είναι σωστό και τι είναι λάθος». Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, και η χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο είναι κατάλληλη, αφού ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός και ο νέος Τούρκος πρόεδρος θα ξεκινούν μόλις τη θητεία τους, άρα δεν θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος. Αλλιώς θα συμπεριφερθούν στην έναρξη της θητείας τους κι αλλιώς εάν ζύγωνε ο χρόνος προς τη διεξαγωγή εκλογών.

Θυμίζουμε ότι αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μυστική συνάντηση μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της κας Άννας Μαρίας Μπούρα και του διπλωματικού συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του κου Ιμπραήμ Καλίν.

Ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν στην ελληνική και την τουρκική πρωτεύουσα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο Αμερικανός διπλωμάτης συνάντησε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να υπάρχει η συγκατάθεση για τις επόμενες κινήσεις και του έτερου υποψήφιου πρωθυπουργού, πέραν του κ. Μητσοτάκη.

Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο Βερολίνο, όπου στις 22 Απριλίου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κάτι που σε πολλούς που δεν γνωρίζουν το παρασκήνιο, είχε προκαλέσει έκπληξη – ιδίως εξαιτίας της χρονικής στιγμής που συναντήθηκαν οι δύο άνδρες, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.