Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μιλά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αυτή είναι η τελική συνάντηση πριν τις εκλογές που θα δώσουν στη ΝΔ την δεύτερη ισχυρή εντολή για μια γόνιμη κυβερνητική θητεία.

«Μια μάχη αυτή της 21ης Μαΐου που θα είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η εκστρατεία που γίνεται θα φέρει την αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για κυβέρνηση ηττημένων επισήμανε τον κίνδυνο ακυβερνησίας από μια αταίριαστη συνεργασία.

«Οι λέξεις συνέπεια, σταθερότητα και συνέχεια συμπυκνώνουν όλα όσα πετύχαμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έτσι αντιμετωπίστηκαν οι μεγάλες κρίσεις. Υλοποιήσαμε όσα υποσχεθήκαμε εκείνον τον Ιούλιο του 2019. Καμία κυβέρνηση δεν πέτυχε τόσα πολλά σε τόσο δυσμενές περιβάλλον» είπε ακόμα.

«Έχουμε αναλάβει δέσμευση να επανέλθουμε το 2023 σε πρωτογενή πλεονάσματα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οι βετεράνοι, τα παλιά στελέχη, η νέα γενιά όλοι θα κάνετε πράξη τη συνέπεια, τη συνέχεια και τη σταθερότητα. Από το 2019 έως σήμερα πετύχαμε να ανακτήσουνε το χαμένο έδαφος που παραλάβαμε. Καμία κυβέρνηση δεν πολέμησε σε τόσα πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Μέσα σε 4 χρόνια ψηφίσαμε 423 νόμους. Οι βουλευτές μας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ευχες για καλό αγώνα σε όλους τους υποψήφιους της ΝΔ ειδικά για όσους δώσουν τη μάχη για πρώτη φορά! Η ΝΔ έχει μεγάλο στελεχιακό βάθος. Πυξίδα μου είναι η αξιοκρατία και μόνο και έτσι θα συνεχίσω. Η πατρίδα μας έγινε ισχυρότερη σε όλα τα πεδία. Οικονομία, κοινωνικά και γεωπολιτικά. Είναι σημαντικό να μένουμε στις μεγάλες μας επιτυχίες και να αναδεικνύουμε τη συνέπεια λόγων και έργων», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι παράλληλα με την πολύ πλούσια παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου η χώρα γινόταν πιο ισχυρή σε πολλά πεδία.

Κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου τόνισε ότι μειώθηκαν 50 φόροι και κατά 4 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν 35% λιγότερο ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκε οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης.

Έχουμε αναλάβει δέσμευση να επανέλθουμε το 2023 σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης είναι που μπορούμε να επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία.

 Τόνισε ακόμα ότι από το μέρισμα ανάπτυξης πήραν αυξήσεις 8% οι συνταξιούχοι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Όσο υψηλότερη η ανάπτυξη τόσο υψηλότερες και οι αυξήσεις. Έχω δεσμευθεί ότι θα συνεχίσω να στηρίζω τους συνταξιούχους – θύματα του νόμου Κατρούγκαλου, τόνισε επίσης.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το μείγμα πολιτικής με έκτακτα και τακτικά μέτρα από το πλεόνασμα στηρίζει το μέσο πορτοφόλι. 

«Με σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα έρθει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν το τέλος του 2023»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το δημόσιο χρέος είπε ότι αποκλιμακώθηκε κατά 45 μονάδες και αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε και την Ιταλία. Η οικονομία μας αναβαθμίστηκε 12 φορές. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντική γιατί θα μειώσει το κόστους δανεισμού για όλους. Δεσμεύομαι ότι εφόσον η ΝΔ είναι σταθερή κυβέρνηση δίνω ρητή δέσμευση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε το πρόσφατο παρελθόν με τις κλειστές τράπεζες με ουρές έξω από αυτές με τον κόσμο να ρουφά από τις καταθέσεις του. Σήμερα, η εικόνα είναι άλλη. Οι προβλέψεις είναι όλες προς τα πάνω. Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 15 δις ετησίως οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί και όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν.

Και ίσως το πιο σημαντικό, είπε, πριν από 4 χρόνια κάποιοι μας έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και στην ξηρά έπρεπε να μένουν ανοικτά. Πέρασαν τότε από την Ελλάδα 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες και η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της. Η χώρα ξέφραγο αμπέλι είναι παρελθόν. Σπάμε, διαλύουμε συνθλίβουμε τα άθλια κυκλώματα διακινητών. Και σε πείσμα εκείνων των φωνών επεκτείνεται ο φράχτης του Έβρου.

Και πια, και με το ευρωκοινοβούλιο με τροπολογία του ΕΛΚ να καταψηφίζει την κατάπτυστη τροπολογία Παπαδημούλη που ζητούσε ο πολίτης να πληρώσει το κόστος.

Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, έλεγαν κάποιοι και τους απαντήσαμε με Rafale, Belhara, F16. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά δώσαμε και αυξήσεις στους ενστόλους μας.

Βέβαια και με την αναγέννηση των ναυπηγείων μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας. 

Το… αστείο στον Κωστή Χατζηδάκη

Για τον τομέα της υγείας ο πρωθυπουργός είπε ότι παραμένει μεγάλος ασθενής ιδίως στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αναφέρθηκε στις προληπτικές εξετάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Για την Παιδεία είπε ακόμα ότι έχουν πολλά να γίνουν. 25.000 μόνιμοι διορισμοί έγιναν από την κυβέρνηση. Επίσης τα Πειραματικά και πρότυπα σχολεία φτάνουν τα 138 αν και πολεμήθηκαν.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιοποίηση του κράτους και απευθυνόμενος χαριτολογώντας στον Κωστή Χατζηδάκη του είπε: «αυτό με τον γιο σου που οι πρώτες του λέξεις είναι ΕΦΚΑ να το δεις. Βέβαια, αν έγραφε Άδωνις θα ήταν πιο ανησυχητικό».

Για το κράτος και την λειτουργία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οργάνωσε μια άψογη εκστρατεία εμβολιασμού και μέσω του κράτους έκαναν χιλιάδες γυναίκες δωρεάν μαστογραφίες.

Οι 5 προτεραιότητες

Δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Μπορούμε να τους αυξήσουμε σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος της 4ετιας με μέση ανάπτυξη 3%.

Δεύτερη δέσμευση δωρεάν και αξιοπρεπής δημόσια υγεία. Όλα τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα 157 Κέντρα Υγείας όλα θα ανακατασκευαστούν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τρίτος στόχος, το καλύτερο κράτος και αποτελεσματικό δημόσιο. Στις αρχές Μαρτίου έγινε ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Για πρώτη φορά έγινε τέτοιος διαγωνισμός στην χώρα για να έχουμε μητρώο επιτυχόντων και να μην έχουμε την καθυστέρηση μέχρι να αναλάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αναφέρθηκε επίσης στην διετή δοκιμαστική θητεία αφού έχουν αξιολογηθεί. Έτσι πρέπει να γίνεται.

Τέταρτη προτεραιότητα η στήριξη της νέας γενιάς, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και τόνισε ότι αν εξαντληθούν οι πόροι θα διπλασιαστεί το κονδύλι για να συμμετέχουν και άλλοι νέοι. Αναφέρθηκε επίσης και στο Πρόγραμμα Εστία και την Κοινωνική Αντιπαροχή.

Πέμπτη προτεραιότητα η ενδυνάμωση της Ελλάδας σε επίπεδο σχέσεων και άμυνας και σε θέματα μετανάστευσης.

Η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία είναι προϋπόθεση για την ευημερία, είπε χαρακτηριστικά.

«Τάζουν τον ουρανό με τ’ άστρα γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οπλισμένοι με αυτές τις καθαρές θέσεις βαδίζουμε στις κάλπες της 21ης Μαΐου όπου οι πολίτες θα ζυγίσουν όσα κατέκτησαν με όσα υπέμεναν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε μια σειρά νέων ψεμάτων. Ο κ. Τσίπρας τάζει παροχές 45 δις σε βάθος 4ετιας και αυτές αν ποτέ εφαρμοζόντουσαν είτε θα οδηγούσαν σε τσουνάμι νέων φόρων ή σε νέο μνημόνιο. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι ανεφάρμοστο αλλά επειδή ξέρουν ότι θα χάσουν τάζουν τον ουρανό με τ’ άστρα.

Επιλέγουν το σύνθημα δικαιοσύνη παντού έχοντας δίπλα του ο κ. Τσίπρας τον καταδικασμένο 13-0 κ. Παππά. Μας έλεγε υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας όταν οι δικαστές καταδίκασαν τον δικό του συνεργάτη.

Επιμένω ότι αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση όταν διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς με fake news και όταν έκλεινε το μάτι στην Χρυσή Αυγή απέχοντας από την ρύθμιση που θα προστάτευε την Βουλή.

Σήμερα θα τον ονομάσω και εξαίρεση. Έσκαβαν έναν λάκκο ύπουλα για τους άλλους και τώρα οι ίδιοι πέφτουν μέσα και δειλιάζουν να ζητήσουν συγνώμη όταν όλα και όλοι τους διαψεύδουν.

Θυμάστε τον κ. Τσίπρα να έχει ανέβει στην Ακρόπολη και να μιλά για βεβήλωση του ιερού βράχου επειδή βάλαμε ανελκυστήρα. Μας κατηγορούσαν ότι τσιμεντώνουμε την ακρόπολη. Και βγαίνει η Ουνέσκο και λέει υποδειγματική η διαχείριση. Τώρα μουγκαμάρα πλήρης. Που είναι αυτοί οι δικαιωματιστές.

Δεν ξέρω αν είναι για γέλια η για κλάματα αλλά είναι ένοχος για την απλή αναλογική. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Η συνέπεια των λόγων και των πράξεων μας γίνεται η νέα συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό.

Το αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα στείλει μήνυμα και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Με τις πόρτες κλειστές στις προκλήσεις αλλά τα παράθυρά μας ανοικτά στις προσεγγίσεις. Η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ πολιτική σταθερότητα και προοπτική. 

«Δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Δεν έχω αμφιβολία ότι αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν. Χθες έπεσαν οι μάσκες από τις δηλώσεις Τσακαλώτου. Θα κάνουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βαρουφάκη με πρωθυπουργό Τσίπρα και αντάλλαγμα τη μονιμοποίηση της απλής αναλογικής. Είχα προειδοποιήσει για πολιτική τερατογέννεση.

Και μπορεί να δει κανείς κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη.

Δεν χωρούν επιπολαιότητες και αψήφιστες ψήφοι και μηνύματα διαμαρτυρίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το λάθος δεν θα διορθώνεται μετά. Η μια εθνική εκλογή είναι καθοριστική. Το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Όσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα στην πρώτη κάλπη τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα δώσουν οι πολίτες στο νικητή.

Ξέρουμε, το αποδείξαμε ότι η αυτοδυναμία προϋποθέτει την ευρυχωρία. Έτσι πετύχαμε να κερδίσουμε τον Ιούλιο του 2019. Και αυτό το κύμα φουσκώνει ξανά τώρα για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις μας αλλά και για να διεκδικήσει τις νέες προκλήσεις.

Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε συνοδοιπόρους, Όλους εκείνους που χωρίς κομματικές παρωπίδες ζητούν ασφάλεια σιγουριά και πρόοδο. Γιατί νικηφόρα νέα Δημοκρατία σημαίνει τελικά  εκεί νικηφόρα Ελλάδα και αυτό το σύνθημα είναι χρέος μας να το φέρουμε στο στόμα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.