Για να αντιληφθούμε τους όρους με τους οποίους διεξάγονταν πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες οι εκλογικές αναμετρήσεις, αρκεί να μιλήσεις με ανθρώπους που έζησαν εκ των έσω, από τα κομματικά γραφεία, εκείνη την περίοδο. Μια τέτοια χαρακτηριστική ιστορία διηγείται η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη σε κατά καιρούς συζητήσεις της και έχει ενδιαφέρον.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών της 2ας Ιουνίου 1985 και ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προγραμματίζει μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα.

Θυμίζουμε ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται κραταιό το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που έχει θριαμβεύσει το 1981 και ετοιμάζεται να κυβερνήσει για δεύτερη τετραετία.

Εκείνη την εποχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε νοικιάσει ένα αεροπλάνο και τρία ελικόπτερα για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου (λεφτά υπήρχαν, τότε). Η ομιλία του αείμνηστου Μητσοτάκη στη Λάρισα, είχε προγραμματιστεί για τις επτά το απόγευμα.

«Εγώ, καθόμουν στο γραφείο του και έκανα κάτι δουλειές όταν ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο» αφηγείται κατά καιρούς η κ. Μπακογιάννη. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας, υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολουθεί ο εξής διάλογος:

– Εδώ Κουτσόγιωργας!

– Εδώ Μπακογιάννη.

– Έχετε συγκέντρωση στη Λάρισα;.

– Μάλιστα, στις επτά το απόγευμα.

– Δεν θα την κάνετε!

– Γιατί δεν θα την κάνουμε;

– Γιατί δεν έχετε άδεια προσγείωσηs στο αεροδρόμιο της Λαρίσης.

Στο σημείο αυτό η κόρη και συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να εξηγεί στον υπουργό πως έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και όλους τους αρμόδιους φορείς. Και τότε ο Μένιος Κουτσόγιωργας απαντά με το γνωστό σε όσους το θυμούνται ύφος του: «Τότε να πεις στον Μητσοτάκη πως δεν έχετε… άδεια απογείωσης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού» και κλείνει το τηλέφωνο.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τη συνήθεια να κοιμάται για κάποια ώρα το μεσημέρι και δεν ήθελε αυτό το διάστημα να τον ενοχλεί κανείς. Μάλιστα αυτή τη συνήθεια την είχε κι όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός και δεν την άλλαξε ποτέ. Το θέμα όμως ήταν πολύ σημαντικό, οπότε η Μπακογιάννη έπρεπε να τον ξυπνήσει. Τον καλεί στο τηλέφωνο και του εξηγεί τί έχει διαμειφθεί με τον υπουργό Εσωτερικών. Θυμίζουμε ότι η ώρα είναι περίπου τέσσερις το μεσημέρι και στις επτά έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση στη Λάρισα.

Μόλις μαθαίνει τα καθέκαστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέει στην κόρη του: «Πες του ότι έχω δύο Ιταλούς πιλότους, είναι και οι δύο τρελοί. Θα απογειωθούμε από το Ελληνικό κι αν θέλει ας μας στείλει τα μαχητικά F-4 Phantom να με κατεβάσει». Παίρνει η Μπακογιάννη τηλέφωνο τον Κουτσόγιωργα, του μεταφέρει την απάντηση και το μόνο που έκανε ο υπουργός ήταν να της κλείσει στα μούτρα το τηλέφωνο, χωρίς να πει τίποτα. Εννοείται πως δεν σηκώθηκαν ποτέ μαχητικά για να κατεβάσουν το αεροπλάνο του Μητσοτάκη και η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κανονικά στην διοικητική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.