Το αρχικό σενάριο που διέρρεαν προς τα μέσα ενημέρωσης οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν πως οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα στήνονταν στις 9 Απριλίου. Ωστόσο, μεσολάβησε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν.

H εκλογική διαδικασία μετατέθηκε για τον Μάιο, όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Από το Μαξίμου αναφέρουν τώρα πως πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες, είναι η 21η Μαΐου και δευτερευόντως η 28η Μαΐου.

Με την 21η Μαΐου όμως, υπάρχει ένα… μικρό προβληματάκι. Εκείνη την ημέρα διεξάγεται και ο τελικός της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, με την ομάδα του Ολυμπιακού να διεκδικεί μια θέση σε αυτόν. Η πειραϊκή ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή πρώτη στη βαθμολογία και διεκδικεί με αξιώσεις όχι απλώς την είσοδο στο final four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης καλαθοσφαίρισης που θα διεξαχθεί στο Κάουνας της Λιθουανίας, αλλά το τρόπαιο.

Ο τελικός θα ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα, δηλαδή την ώρα που εάν γίνουν εκείνη την ημέρα οι εκλογές, θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα του κοινού exit poll που έχουν παραγγείλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Εάν την ίδια ώρα θα παίζει ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον του στον αγώνα παρά στις εκλογές. Αν δε κατακτήσει την Ευρωλίγκα, τότε θα συμπέσουν οι πανηγυρισμοί των φιλάθλων με αυτούς των οπαδών του πρώτου κόμματος που θα έχει κερδίσει τις εκλογές.

Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν θα ήθελε μια τέτοια σημαντική ημέρα να στραφούν τα βλέμματα αλλού, οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες σε δεύτερες σκέψεις, προκειμένου να ανακοινώσει τη διεξαγωγή των εκλογών για τις 28 Μαΐου και στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση (που είναι και το πιο πιθανό) ή κυβέρνηση συνεργασίας, οι δεύτερες κάλπες να στηθούν στις 2 Ιουλίου.