Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, τις διαχρονικές παθογένειες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, τη δαιδαλώδη σύμβαση 717 που περιλαμβάνει το έργο της τηλεδιοίκησης αλλά και τα λάθη που έγιναν τη μοιραία νύχτα. Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε 9 ώρες, πυροδότησε τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ στη ζωή μου δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν δίστασα να αναλάβω τις ευθύνες μου», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ούτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε εξάρτηση από κυβερνητικά αξιώματα».

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει στην πραγματικότητα μόλις το 18% της τηλεδιοίκησης, αλλά και ότι υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας, που δυστυχώς όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν το βράδυ της φονικής σύγκρουσης. Πρόσθεσε δε ότι το Νοέμβριο του 2022 παραδόθηκε το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης του Σταθμού της Λάρισας, το οποίο οι σταθμάρχες έπρεπε να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά από το Δεκέμβριο του 2023, καταθέτοντας το σχετικό πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής.

Καραμανλής, Σπίρτζης, Γεραπετρίτης, Χρυσοχοΐδης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τόνισε ότι το βράδυ του δυστυχήματος όλοι οι σταθμάρχες εφάρμοσαν την αυτόματη χάραξη – εκτός από αυτόν που ήταν στη βάρδια- ενώ και αμέσως μετά το δυστύχημα έγινε δοκιμή και αυτή λειτουργούσε. Τέλος, όσον αφορά τις προσλήψεις, καταγγέλλεται από τη Νέα Δημοκρατία ότι, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μόλις 24 προσλήψεις – πέντε σταθμάρχες κάθε χρόνο – ενώ επί ΝΔ έγιναν πολύ περισσότερες, τόσο μέσω ΑΣΕΠ, όσο και μέσω κινητικότητας αλλά και συμβάσεων παροχής ορισμένου χρόνου («μπλοκάκια»).

H «παράσταση» Τσίπρα και ο συνταξιούχος σταθμάρχης

Οι εντάσεις δεν έλειψαν ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης και όταν ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής και τον διέκοψαν αρκετές φορές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκτός Βουλής ήταν που βγήκαν τα «μαχαίρια». Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε δια του αρχηγού του να κάνει αυτοψία στο σημείο αιχμής. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη Λάρισα και στον κατεστραμμένο σταθμό τηλεδιοίκησης αλλά και στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης, «Τοπικό Χειρισμό 1» ( ΤΧ1) του ΟΣΕ, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Και από εκεί εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ψεύδεται και ότι «βαφτίζει» τηλεδιοίκηση έναν τοπικό πίνακα.

Αυτή η μίνι περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης με τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι στήνει παραστάσεις και μάλιστα στην σκιά μιας ανείπωτης τραγωδίας, τονίζοντας ότι επισκέφθηκε λάθος σημείο, καθώς δεν μετέβη ανατολικά της Αθήνας.

Η κόντρα κορυφώθηκε με την επίσκεψη και του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου στο σταθμαρχείο Λάρισας για να αποδείξει ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στους δημοσιογράφος τη διαδικασία που τηρείται για τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών, παρουσία του σταθμάρχη.

Παράλληλα η Ν.Δ. αποκάλυπτε ότι η Κουμουνδούρου επιστράτευσε ένα κομματικό στέλεχος, κάτοικο Ξάνθης, πρώην σταθμάρχη, για να στήσει ο κ. Τσίπρας την ξενάγησή του στο παλιό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας. «Ο συνοδός του κ. Τσίπρα έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2010, δηλαδή 5 χρόνια πριν πάψει να λειτουργεί το συγκεκριμένο κέντρο τηλεδιοίκησης και 12 χρόνια πριν παραδοθεί το νέο τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που λειτουργεί σήμερα και λειτουργούσε το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος», τόνιζε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Αναμέτρηση Μητσοτάκη – Τσίπρα;

Εκτός όμως από την αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών έχει ανοίξει και άλλο ένα μέτωπο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση που κονταροχτυπιούνται για το νερό. Η συζήτηση του νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», πίσω από το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι κρύβεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, ενδέχεται να μετατραπεί σε μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να μεταβεί σήμερα στη Βουλή στην ολομέλεια της οποίας έχει ήδη δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας έτσι άλλο ένα μέτωπο ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα.

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά τα Τέμπη

Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, την πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία των Τεμπών. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει πως θα κινηθεί ως προς την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τους νέους κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο λειτουργίας νευραλγικών υπηρεσιών αλλά και τις αλλαγές στα κριτήρια των μετατάξεων στον δημόσιο τομέα. Άλλωστε, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας είχε θέσει ως στόχο να εξαλειφθούν από τον δημόσιο τομέα παθογένειες που οδηγούν σε τραγωδίες σαν κι αυτή που ζήσαμε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.