Ένταση προκλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν η συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών κινήθηκε γύρω από τον σταθμάρχη της Λάρισας. Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος φώναζαν πως τον πρώην υπουργό Μεταφορών πως λέει ψέματα.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως ο σταθμάρχης προσελήφθη με ρουσφέτι, απαντώντας ότι: «δεν έγινε κάτι τέτοιο καθώς για 18 θέσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον μόνο 2.

Ηλικιακό όριο τέθηκε μόνο στις νέες προσλήψεις είπε και είναι 42 χρόνια και όχι στην υπόθεση του σταθμάρχη».

Για το πως εκπαιδεύτηκε ο σταθμάρχης και τι εξετάσεις πέρασε ο πρώην υπουργός Μεταφορών είπε ότι ακούστηκαν ανακρίβειες και ψεύδη. «Κράτησε έξι μήνες και εκπαιδεύτηκε για πάνω από 800 ώρες. Το ίδιο έγινε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδικασίες ήταν εγκεκριμένες από την ΡΑΣ. Ο νόμος για την κινητικότητα δεν προβλέπει όρια ηλικίας όπως δεν προβλέπει και ο ΟΣΕ τέτοιες δικλείδες».

Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και του κυρίους Ραγκούση και Κατρούγκαλο οι οποίοι του φώναζαν συνεχώς λες ψέματα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπταν συνεχώς τον κ. Καραμανλή λέγοντας ότι τα ηλικιακά όρια τα έθεσε εκ των υστέρων.

Για την υπόθεση του υιού Ντογιάκου ο κ. Καραμανλής είπε ότι τον γνώριζε από παλιά ως δικηγόρο και εκτιμούσε τις ικανότητές του και πως όταν έπιασε δουλειά στο υπουργείο Μεταφορών δεν ήταν ο πατέρας του αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Και επίσης ότι τώρα δεν εργάζεται στο υπουργείο.

Όσο για τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ ο πρώην υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι τους είχε δει αρκετές φορές και τους απασχολούσαν αποκλειστικά θέματα ΣΣΕ και άλλα μισθολογικά και όχι θέματα ασφαλείας αλλά ούτε και η προώθηση των έργων που συζητάμε. Κατέβαλλα κάθε προσπάθεια να επιλυθούν και τα προβλήματα των συνδικαλιστών, σημείωσε.

«Έγιναν τα πορίσματα και μπήκαν σε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου 18 άτομα και τους απάλλαξε όλους το δευτεροβάθμιο»

Στο γιατί η ΡΑΣ εξέφρασε διαφωνίες για την εκπαίδευση είπε ότι υπάρχουν αντιφάσεις. Δεν μπορείς να την εγκρίνεις όταν γίνεται και εκ των υστέρων να λες ότι έγινε λάθος, σημείωσε.

Για τα όσα έχουν ειπωθεί για τα χρήματα που έδωσε ο ανάδοχος εξήγησε: «Τον Μάρτιο του 2020 ο ανάδοχος ζήτησε 26 εκατ. ευρώ και συμφωνήθηκε να πάρουν 2,5 εκατομμύρια. Αυτά τα ζήτησε για τις καθυστερήσεις στο έργο. Τον Απρίλιο του 2020 ζήτησαν άλλα 7 εκατομμύρια. Τελικά πήραν λιγότερα. Πήραν 3 από τα 33  εκατομμύρια ευρώ».

Για την προειδοποιητική επιστολή με την παραίτηση του Προέδρου του RTMS τόνισε ότι «στην συγκεκριμένη επιστολή και είναι γνωστή δεν θέτει θέματα ασφαλείας για την παρούσα κατάσταση για την 717 αλλά για το μέλλον εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Τα κεντρικά επιχειρήματα του συγκεκριμένου ανθρώπου καταρρίπτονται από την εθνική αρχή διαφάνειας.

Ούτε εκεί μπορεί να στοιχειοθετηθεί συγκεκριμένη κατηγορία».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμα ότι το πόρισμα της αρχής διαφάνειας αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το 2016 έως το 2019. «Έγιναν τα πορίσματα και μπήκαν σε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου 18 άτομα και τους απάλλαξε όλους το δευτεροβάθμιο».

Κλείνοντας είπε ότι έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια να κρατήσει τους τόνους όσο πιο χαμηλά γίνεται παρά τις απίστευτες προκλήσεις. «Δεν βοηθάει σε αυτή την φάση να μπούμε σε μια αντιπαράθεση. Το τι έγινε στην 717 είναι ξεκάθαρο. Υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας και πρωτόκολλα ασφαλείας. Δυστυχώς το βράδυ εκείνο δεν ακολουθήθηκαν τόνισε».

«Είμαι στην διάθεση της δικαιοσύνης να καταθέσω την άποψή μου»

Κώστας Καραμανλής

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κλείνοντας αναφέρθηκε ξανά στις πέντε δικλείδες ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν και πρόσθεσε ότι «ο σταθμάρχης έβαλε το τρένο να παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη και το έβαλε σε αντίθετη πορεία. Δεν μίλησε με τους μηχανοδηγούς.

Ο σταθμάρχης έβλεπε για 12 λεπτά την πορεία του τρένου και δεν κατάφερε να σταματήσει το μοιραίο. Για τις παθογένειες που δεν είναι σημερινές και δεν περιορίζονται στον ΟΣΕ είναι ότι έπρεπε να υπάρχουν άλλοι δυο σταθμάρχες.

Αυτή είναι η θέση η οποία έχει βγει και από το ανακριτικό υλικό και από τα στοιχεία και πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πει η δικαιοσύνη. Ο ομιλών παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Μπορεί να υπάρχουν και διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες και δεν θα το κρίνουμε εμείς αλλά η δικαιοσύνη. Είμαι στην διάθεση της δικαιοσύνης να καταθέσω την άποψή μου.  

Θα είμαι πάντα παρών στον δημόσιο διάλογο».