Το πλέγμα των άμεσων μέτρων για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσιάζει σήμερα στις 11:00 ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Μεταφορές και Υποδομές Γιώργος Γεραπετρίτης στην σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη. Τα μέτρα παρουσιάστηκαν και «κλείδωσαν» σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά ονόματα για τους νέους επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, μετά την αναγκαστική παραίτηση των διοικητών Σπύρου Πατέρα και Χρήστου Βίνη.

Τι θα ανακοινώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Δεδομένο θεωρείται ότι θα ανακοινωθεί η τοποθέτηση και δεύτερου σταθμάρχη ανά βάρδια, η επαναφορά του συντονιστικού κέντρου του ΟΣΕ μέχρι να ολοκληρωθεί στο 100% το δίκτυο τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο και η θέσπιση Επιτροπής εσωτερικού ελέγχου στον ΟΣΕ.

Από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι επίσης να αποκατασταθεί με στέρεα βήματα και αποφάσεις η εμπιστοσύνη στις αρχές, στα μέσα σταθερής τροχιάς. Οι κινήσεις που έχει ζητηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να γίνουν θα δείχνουν ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα οδηγήσουν στην διαλεύκανση των αιτίων της ανείπωτης αυτής τραγωδίας με καθαρά λόγια και με τις ευθύνες εκεί που αναλογούν, καθώς αυτό είναι και το ύψιστο χρέος στα θύματα και στις οικογένειές τους.

Θα αποφασιστεί επίσης ένα πλαίσιο το οποίο δεν θα δίνει περιθώρια για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων στην δημιουργία κενών ασφαλείας και θα παρακάμπτει αποτελεσματικά τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια αποτελούν τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.

Ο Γ. Γεραπετρίτης αναμένεται επίσης να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση με ντοκουμέντα, αναλαμβάνοντας μεν το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί αλλά και καταδεικνύοντας τις παραλείψεις όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα. Θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πορεία της περίφημης Σύμβασης «717» για τα συστήματα ασφαλείας των τρένων, λέγοντας ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα.

Ο ρόλος της επιτροπής

Παράλληλα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την Δικαιοσύνη αλλά θα συνδράμει το έργο της καθώς θα ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Επίσης, θα καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρινίσεις για ενέργειες ή παραλείψεις αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Και τέλος, αφού συνεκτιμήσει και αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα καταθέσει το πόρισμά της, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Πώς θα διαμορφωθούν τα δρομολόγια

Παρά τις αρχικές σκέψεις να διακοπούν για ένα διάστημα τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τελικά αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να μην επιλεγεί αυτή η οδός.

Ο σιδηρόδρομος θα επανέλθει με ενισχυμένες δικλείδες ασφαλείας, γιατί όπως εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι το αντίθετο θα είχε και οικονομικές επιπτώσεις καθώς εκτός από τα επιβατηγά τρένα και τα εμπορικά συμβάλλουν στην μεταφορά αγαθών και αυτό θα επιβάρυνε σημαντικά την εθνική οικονομία.

Στην Αθήνα σήμερα οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Κομισιόν στο ελληνικό αίτημα για παροχή βοήθειας στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ και ο Διευθυντής επίγειων μεταφορών της γενικής διεύθυνσης μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Σμιτ, θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με θέμα την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η Κομισιόν στέλνει επίσης στην Αθήνα την Ελζμπιέτα Λουκανιούκ, αρμόδια για θέματα ασφάλειας σιδηροδρόμων στο γραφείου της Επιτρόπου Μεταφορών, Αντίνα Βάλεαν.

Υπουργικό Συμβούλιο μόνο για τα Τέμπη

Αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την τραγωδία των Τεμπών και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα θέσει για έγκριση όλες τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου.