Ένα πυκνό πολιτικά δεκαήμερο ξεκινά με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την προκήρυξη των εκλογών 2023 από τον πρωθυπουργό και το γαλάζιο επιτελείο να κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς τοποθετώντας τα τελευταία κομμάτια στο παζλ των ψηφοδελτίων της ΝΔ και του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για το ύψος της τρίτης αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 3 Μαρτίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες του πρωθυπουργού εντός και εκτός Αττικής, καθώς σήμερα το πρωί επισκέπτεται τις Αχαρνές, όπου θα συναντήσει και θα συνομιλήσει με πολίτες στην Ανατολική Αττική και αύριο 1η Μαρτίου θα περιοδεύσει εκ νέου στη Θεσσαλονίκη στον απόηχο της αποχώρησης από την ενεργό πολιτική του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί τις δυτικές συνοικίες της συμπρωτεύουσας και θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σταυρούπολη. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης ως την τρίτη περιφέρεια που θα κατέβει υποψήφιος. Ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη δυτική Αττική και στον Έβρο.

Η σημασία της Α’ Θεσσαλονίκης

Όπως ήδη έχει γράψει το Newsbeast, τα ψηφοδέλτια της ΝΔ βρίθουν νέων σε ηλικία υποψηφίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπερβεί την ποσόστωση όσον αφορά στις γυναίκες.

Η Α’ Θεσσαλονίκης, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη γαλάζια παράταξη καθώς πρέπει να καλυφθεί το κενό που αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ένα αδιαμφισβήτητο πολιτικό κεφάλαιο για τη ΝΔ.

Για τον λόγο αυτό, από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται – εκτός απροόπτου- να ανακοινώσει στην ομιλία του στην Σταυρούπολη ότι θα είναι και εκεί υποψήφιος όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μετά το κλείσιμο της κάλπης θα επιλέξει την συγκεκριμένη έδρα.

Για τον λόγο αυτό, τώρα που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτια δεν αποκλείεται να δούμε να ανακοινώνονται υποψήφιοι άνθρωποι με ευρύτερη αποδοχή στην συμπρωτεύουσα και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι, όπως ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Αρκεί βέβαια να πειστούν να κατέβουν καθώς η πρώτη απάντηση ειδικά της «χρυσής» Βούλας ήταν αρχικά αρνητική όπως και του Άγγελου Χαριστέα το όνομα του οποίου έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι.

Η πρόσφατη επίσκεψη επίσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γρεβενά, μια από τις μονοεδρικές και πολύ σημαντικές περιφέρειες ήταν διερευνητική, καθώς εκεί πρέπει να καλυφθεί το κενό «Πάτση» με πρόσωπα από τη μια αναγνωρίσιμα στην συγκεκριμένη περιφέρεια και από την άλλη που να έχουν σκαναριστεί από την τριανδρία των ψηφοδελτίων για να μην βρεθεί και πάλι το κυβερνών κόμμα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ακούγονται έτσι ονόματα όπως του Θανάση Σταυρόπουλου, του πρώην δημάρχου Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη, Αθανάσιου Φωλίνα, του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Γιάτσιου και της Λαμπρινής Κόγιου.

Το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου

Εκτός από το υπουργικό συμβούλιο της 3ης Μαρτίου το οποίο θεωρείται κομβικό, η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα είναι αυτή κατά την οποία θα προκηρυχθούν οι εκλογές 2023 και θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής. Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει στις 9 Μαρτίου την ημερομηνία των εκλογών μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα, εξηγώντας το διακύβευμα της κάλπης και καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν με τη ψήφο τους τη σταθερότητα και τη συνέχιση της προόδου για τη χώρα.