Η απόφαση για στροφή προς το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ δεν ελήφθη από τη μία μέρα στην άλλη και δεν είναι ούτε τυχαία η χρονική συγκυρία που δημοσιοποιείται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΑΞΙΑ πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα από την εφαρμογή του προϋπολογισμού, ο χρόνος θεωρήθηκε επικοινωνιακά κατάλληλος για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση θεωρεί ότι με το ασφαλιστικό και το εργασιακό κλείνει ένα κύκλο αντιλαϊκών μέτρων άρα από εδώ και πέρα πρέπει να ανακάμψει. Παράλληλα αφαιρεί και το τελευταίο επιχείρημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι σκέφθηκαν να μην υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό.

Δεύτερον οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται για την επιλογή των υποψηφίων για τις περιφέρεις και τους μεγάλους δήμους δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα η πρόθεση ψήφου που λαμβάνει κυμαίνεται από 21% έως 25%.

Το παρήγορο είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κερδίζουν.

Τρίτον οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πλησιάζουν επικίνδυνα και εάν το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να πληρώσει τη μήνη των πολιτών για τα αντιλαϊκά μέτρα, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να πείθει ότι δεν έχει απολέσει την κοινωνική του ευαισθησία που ενυπάρχει στην ιδρυτική του διακήρυξη. Για το λόγο αυτό η επεξεργασία του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου» θα γίνει το επόμενο διάστημα με στόχο να ανακοινωθεί τμηματικά την 3η Σεπτεμβρίου και το επόμενο Σαββατοκύριακο 11 και 12/9 που πιθανότατα ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.