Επειδή πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τους πιθανούς χρηματισμούς ευρωβουλευτών από τα πάσης φύσεως λόμπι που δρουν εντός ή πέριξ του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να αναφέρουμε τι ακριβώς ισχύει όσον αφορά τα δώρα που μπορούν να παραλαμβάνουν νόμιμα οι εκπρόσωποι των πολιτών στο σημαντικότερο θεσμικό όργανο της γηραιάς ηπείρου. Όπως μας ανέφερε Έλληνας ευρωβουλευτής, τυπικά μπορούν να δεχθούν δώρα αξίας έως και 150 ευρώ τα οποία οφείλουν να δηλωθούν και να παραμείνουν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που λίγο έως πολύ ισχύει και για τα δώρα που δίνονται σε πρωθυπουργούς ή προέδρους κρατών.

Π.χ. εάν ο πρόεδρος της Κίνας κάνει δώρο ένα ακριβό βάζο στον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης δεν το παίρνει σπίτι του, αλλά καταγράφεται από το Μέγαρο Μαξίμου και φυλάσσεται σε ειδικό χώρο μαζί με τα υπόλοιπα κατά καιρούς δώρα.

Ο ευρωβουλευτής απαγορεύεται να δεχθεί δώρο αξίας άνω των 150 ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένος να δηλώνει επίσης τα τυχόν ταξίδια που του προσφέρονται, τα συνέδρια που συμμετέχει αλλά και τις ενδεχόμενες ημερήσιες αποζημιώσεις. Βέβαια, αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη δεν υπάρχει ο απαιτούμενος ελεγκτικός μηχανισμός.