«Μπροστά στους ερευνητές, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή δίνει τη δική της εκδοχή των γεγονότων σε δύο διαφορετικές καταθέσεις», γράφει η ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotadino. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εύα Καϊλή είπε στις βελγικές αρχές ότι η βαλίτσα με τα 600.000 ευρώ που εμπιστεύτηκε στον πατέρα της δεν ήταν δική του ούτε του συντρόφου της.

«Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι» φέρεται να υποστήριξε για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου, είχε φέρει λεφτά στο σπίτι τους. «Πριν τον κορονοϊό όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του».

Γιατί; «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου», ήταν η απάντηση που φέρεται να έδωσε η Εύα Καϊλή. «(σ.σ. Ο Τζιόρτζι) Ήταν ο συνεργάτης που “φύλαγε κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτζολίνο» φέρεται να είπε, επίσης, η κυρία Καϊλή.

Σημειώνεται πως η βελγική δικαιοσύνη αποφασίζει σήμερα εάν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, σε βάρος της οποίας διενεργείται έρευνα για διαφθορά στην οποία ενέχεται το Κατάρ, υπόθεση που οδήγησε στην απαλλαγή της από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:00 (τοπική ώρα• στις 10:00 ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας. Δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο, κάτι που δείχνει και το τεράστιο ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.