Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση πίσω από το Qatargate. Οι αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή είχε προειδοποιήσει τον Panzeri για την έρευνα, μεταδίδει σε σημερινό της άρθρο η La Repubblica. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ευρωβουλευτής παραδέχτηκε στον Michel Claise, τον ανώτατο δικαστή που αποκάλυψε το Qatargate, ότι γνώριζε για τον κύκλο δωροδοκιών που περιστρέφονταν γύρω από τον σύζυγό της, Francesco Giorgi, και τον πρώην ευρωβουλευτή Antonio Panzeri. Αν και προσπάθησε να περιορίσει τις ευθύνες της.

«Είναι αλήθεια. Ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Pamzeri και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες λεφτά». Από την άλλη, μάλλον δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, όταν η βελγική αστυνομία μπήκε στο σπίτι της, σημειώνει το δημοσίευμα. Ήταν αυτή που τηλεφώνησε στον πατέρα της και του έδωσε εντολή να κρύψει τα χρήματα. Τον έπιασαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μετά τη σύλληψη του συζύγου της, η Καϊλή «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Panzeri και δύο ευρωβουλευτές για την εν εξελίξει έρευνα», γράφουν οι Βέλγοι ανακριτές στα έγγραφα τους και δίνει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα, εξηγώντας πως η σύλληψη της πρώην ευρωβουλευτού αρχικά δεν είχε προβλεφθεί. Το flagrante delicto (βρίσκοντας τα χαρτονομίσματα στο σπίτι) και έχοντας προσπαθήσει να αλλοιώσει τα στοιχεία (η φυγή του πατέρα της και έχοντας προειδοποιήσει τρία άτομα για την έρευνα) έπεισε τους Βέλγους να τη συλλάβουν.

Η κυρία Καϊλή κατηγορείται επίσης «ότι παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ, συναντώντας τον υπουργό Εργασίας» της κυβέρνησης της Ντόχα, ακριβώς μετά από σύσταση του Panzeri που «έδινε εντολές», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «μέσω του συζύγου της». «Η Εύα δεν πρέπει να μιλάει ολλανδικά!», είπε ο Panzeri στον Francesco Giorgi «πες της να σταματήσει».
Εξ ου και η απόφαση των δικαστών να τη συλλάβουν, δεδομένης της συμπεριφοράς της, γράφουν, «η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ασφάλεια»: το σύστημα διαφθοράς που δημιούργησαν οι Panzeri και Giorgi «θα αντιπροσώπευε ζημιά στην ισορροπία της δημοκρατίας».

Ωστόσο, ο δικηγόρος της κος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστηρίζει ότι το ασφαλιστικό μέτρο είναι υπερβολικό. Τόσο που τις επόμενες ώρες ο δικαστής θα πρέπει να εκφραστεί τουλάχιστον για κατ’ οίκον περιορισμό, δεδομένου ότι η Καϊλή και ο σύζυγός της έχουν ένα παιδί κάτω των δύο ετών που έμεινε στο σπίτι με τη γιαγιά του αυτή την εβδομάδα. «Τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι δεν ήταν της ίδιας, ήταν του συζύγου της», είπε ο δικηγόρος. Σημειώνοντας επίσης τη συνεργασία της γυναίκας: μεταξύ άλλων, η Καϊλή μίλησε και για το πώς αγόραζαν διαμέρισμα με τον σύζυγό της και ότι «ανεπίσημα» συμμετείχε στην αποπληρωμή του δανείου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι γνώριζε τα “έκτακτα” έσοδα» του συζύγου της.

Η επιρροή της «κλίκας» στις υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ωστόσο, η εισαγγελία γνωρίζει τα βασικά. Τουλάχιστον για τώρα. Πεπεισμένοι, μάλλον, ότι η Καϊλή και ο σύζυγός της δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα ξέρουν. Επίσης επειδή είναι πεπεισμένοι ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι το επίκεντρο, ίσως παρά τη θέλησή της, ενός διαυγούς εγχειρήματος της κλίκας Panzeri. Στην ανασυγκρότηση που έκαναν αρχικά οι βελγικές υπηρεσίες και στη συνέχεια οι ανακριτές των Βρυξελλών, υποστηρίζεται ότι η ομάδα «επένδυσε» εν γνώσει της, στη Καϊλή: «Για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ – λένε – ο Panzeri και ο Giorgi επηρέασαν τους διορισμούς των μελών των επιτροπών αλλά και του αντιπροέδρου». Υπό αυτή την έννοια, θα προέκυπτε μια σειρά από αναφορές του Panzeri εντός της σοσιαλιστικής ομάδας: η Ελλάδα δεν θα είχε δικαίωμα αντιπροεδρίας αλλά ισχυρή δουλειά για τη σοσιαλιστική ομάδα, και ειδικότερα από τους Ισπανούς βουλευτές κοντά στον αντιπρόεδρο Iratxe Garcia. Αυτό οδήγησε στην εκλογή του Καϊλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Επιβεβαιώνοντας ότι περιστρέφεται γύρω από το Qatargate έχει έναν ιταλικό ήχο: «Operàtion Mezzo» ονομάστηκε, δεν αποτελεί έκπληξη, από τους Βέλγους. Σαν να μας θυμίζει ότι το σπίτι μας δεν απέχει και τόσο από τους διεφθαρμένους στις Βρυξέλλες. Είμαστε στα μισά του δρόμου. Τουλάχιστον…, καταλήγει η ιταλική La Repubblica.