Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, μίλησε για το περιστατικό με τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη λέγοντας πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν είναι άσχετο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα, ο Δημητρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε ως «κτήνος που φοράει στολή» τον αστυνομικό που πάτησε την σκανδάλη.

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν είναι καθόλου άσχετο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τον σοκαριστικό εν ψυχρώ πυροβολισμό ενός δεκαεξάχρονου νέου, επειδή προέβη στο… στυγερό έγκλημα να μην πληρώσει 20 ευρώ στο βενζινάδικο. Φτάσαμε στο σημείο η φτώχεια, η ανέχεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση, να θεωρούνται εγκλήματα που επισύρουν μάλιστα και ποινή εκτέλεσης από ένα κτήνος που φοράει μάλιστα και τη στολή της προστασίας του πολίτη. Κυρίες και κύριοι ο πυρήνας τόσο του νομοσχεδίου αυτού όσο και της αστυνομικής κρατικής βίας και αυθαιρεσίας είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Είναι η ένταση της καταστολής, είναι η αντιμετώπιση ενός λαού εχθρού, είναι το ίδιο το σάπιο διεφθαρμένο κράτος που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό, πιο αντιδραστικό, πιο εγκληματικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας» ανέφερε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

«Αυτή», πρόσθεσε, «είναι η μήτρα όλων των αποκρουστικών προσώπων της καταστολής και των παρακολουθήσεων. Δεν είναι ούτε η κακιά στιγμή που λέει κυβέρνηση, ούτε οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ίδια η εκπαίδευση στην καταστολή, στο μίσος απέναντι στο λαό και απέναντι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, είναι η περιβόητη κανονικότητα της βίας αυτού του κράτους, των λίγων σε βάρος των πολλών. Όλα αυτά είναι που πολλαπλασιάζουν αυτές τις κακές στιγμές διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τον Ζακ Κωστόπουλο μέχρι τα επανειλημμένα περιστατικά με πυροβολισμούς συγκεκριμένης αστυνομικής ομάδας σε βάρος Ρομά. Είναι τελικά το κράτος που από τη μία στέλνει έναν μικρό παραβάτη να χαροπαλεύει και από την άλλη κλείνει τα μάτια μπροστά στον θάνατο ενός μικρού παιδιού στο σχολείο επειδή το ίδιο είναι απών από την αυτονομία της σχολικής μονάδας, όπως θρασύτατα είπε ο πρωθυπουργός».

«Θα τα πούμε απλά, καμία ανοχή στην κρατική βία» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας για να πει ακολούθως: « Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι γεγονός ότι σας αδικεί η κριτική ορισμένων πως με αυτό το νομοσχέδιο συγκαλύπτετε απλώς τα σκάνδαλα και τις παρανομίες σας. Κάνετε κάτι πολύ χειρότερο. Όχι μονάχα συνεχίζεται η συγκάλυψη για να μπει οριστική ταφόπλακα στην υπόθεση των υποκλοπών και στις παρακολουθήσεις, για να θαφτούν όλες οι βαριές ευθύνες, όχι απλώς προσπαθείτε να βγει λάδι κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά για μία ακόμα φορά προσπαθείτε να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία. Δεν τα λέμε εμείς, εσείς οι ίδιοι το είπατε. Ευκαιρία για να φέρετε νέα αντιδραστικά μέτρα».

Και κατέληξε: «Με το νομοσχέδιο ενισχύεται τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει και να καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών. Με άλλα λόγια αξιοποιείτε τα ίδια σας τα σκάνδαλα, τα ίδια τα εγκλήματα σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων για να ανοίξετε τον δρόμο σε νέα ακόμα χειρότερα εγκλήματα. Θέλει θράσος να εμφανίζεστε ως οι σωτήρες, η καθαρή δύναμη που θα διορθώσει τάχα τα κακώς κείμενα του παλιού θεσμικού πλαισίου. Οι αλλαγές που φέρνετε αποτελούν συνέχεια, επέκταση και εμπλουτισμό αυτού του άθλιου θεσμικού πλαισίου. Του πλαίσιου που όλοι μαζί, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχετε διαμορφώσει και εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Το πλαίσιο που τελικά όλοι αθωώνονται».