Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone, στάθηκε στα ελληνοτουρκικά και τις απειλές της Άγκυρας προς τα νησιά μας.

«Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι περίπλοκη, Η Τουρκία επιδιώκει μια αναθεωρητική ατζέντα και έχει αυτοκρατορικές βλέψεις. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο αλλά έχουμε τονίσει ότι θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας. Ειδικά στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν λάθος και η Τουρκία για ακόμα μια φορά εργαλοποίησε και αυτό το θέμα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Για το μεταναστευτικό είπε ότι η Τουρκία ωθεί χιλιάδες ανθρώπους προς την Ελλάδα και εμείς έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Η κατάσταση, τόνισε είναι δύσκολη και οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν με πλαστικές βάρκες να περάσουν στα ύδατά μας και οι τουρκικές λιμενικές αρχές είναι αυτές που τους ωθούν στα νερά μας».

«Δεν μπορείς να λύνεις τις διαφορές σου με την βία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας μιλώντας για την Τουρκία, σημείωσε: «Έχουμε ενημερώσει τους συμμάχους μας ότι δεν είναι το θέμα της κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά όλη η ανατολική Μεσόγειος. Έχουμε δείξει ως χώρα ότι μπορούμε να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο και να υπογράψουμε συμφωνίες με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Αίγυπτο και την Αλβανία. Υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορείς να λύνεις τις διαφορές σου με την βία. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου και εμείς είμαστε έτοιμοι για έντιμες διαπραγματεύσεις. Απειλούν την κυριαρχία των νησιών μας και αυτό είναι απαράδεκτο.

Οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Στο μυαλό μου χρειάζεται διαρκής προσπάθεια για βελτίωση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις σε πολλά μέτωπα και εμείς είχαμε μια αντίστοιχη εμπειρία με τον λαϊκισμό της αριστεράς και της δεξιάς είχαμε κι εμείς την εμπειρία της διακυβέρνησης από λαϊκιστές στην Ελλάδα. Πρέπει, τόνισε να πείσουμε ότι μια ηθικά ανώτερη κυβέρνηση είναι και μια ισχυρή κυβέρνηση.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας με την Τουρκία. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα που αν υπάρχει καλή θέληση μπορεί να λυθεί. Όμως όταν η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία των νησιών μας είναι απαράδεκτο. Δεν μπορείς έτσι να κάνεις διάλογο. Αυτό που κάνουμε είναι να κρατούμε την πόρτα του διαλόγου ανοικτή αλλά χτίζουμε συμμαχίες για να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή μας».

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ρωσία

Για τα ζητήματα αξιοπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Στο τέλος της ημέρας τα χρήματα που διανέμονται είναι χρήματα των φορολογουμένων. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι είναι πολύ αυστηροί οι όροι του και πρέπει να πείθεται η ΕΕ ότι υπάρχει διαφάνεια για το πως χρησιμοποιούνται οι πόροι τους.

Η ΕΕ δοκιμάζεται όσον αφορά στην ενότητά της και πέρασε το τεστ. Ήδη έχουμε συμφωνήσει σε 8 πακέτα κυρώσεων στην Ρωσία που απαιτούν ομοφωνία. Περάσαμε το τεστ και η Ευρώπη στο θέμα της Ουκρανίας εμφανίστηκε ενωμένη.

Εκεί που έχω τις αμφιβολίες μου είναι στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην αργή αντίδραση της ΕΕ. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο για να πιέσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και εδώ και καιρό ζητούμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και έχει γίνει μια μικρή πρόοδος, αλλά οι εθνικές προτεραιότητες στην ενέργεια έχουν κάνει την ζωή μας δύσκολη.