Στην υπόθεση των υποκλοπών εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Τρίτη (15/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας πως καμία υπηρεσία του ελληνικού κράτους δεν έκανε χρήση του Predator. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις πάνω στο θέμα. Η κυβέρνηση ζητά από τη δικαιοσύνη να μη μείνει καμία σκιά» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους κακόβουλα λογισμικά υπάρχουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι καμία ελληνική αρχή ασφαλείας δεν τα διαθέτει και δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος δεν είχε καμία συναλλαγή με εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται και διακινούν αυτά τα λογισμικά. Η ΕΥΠ ούτε άμεσα ούτε έμμεσα έχει κάνει χρήση αυτού του λογισμικού» είπε στο Mega.

«Υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στο τι μπορεί να πει κανείς δημόσια σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας. Η κυβέρνηση λέει ότι η υπόθεση αυτή, η οποία επιχειρείται από κάποιους να αποτελέσει μονοθεματική ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, οφείλει να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος από την ελληνική δικαιοσύνη» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Άλλο είναι οι νόμιμες επισυνδέσεις και άλλο οι υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά» ανέφερε.

«Η υπόθεση των υποκλοπών πλήττει διπλά την κυβέρνηση. Από τη μία δημιουργούνται σκιές, από την άλλη ”τα ονόματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια – εάν ευσταθούν οι λίστες – δείχνουν ένα πυρήνα ανθρώπων στο πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Η κριτική που γίνεται ένα μία κριτική που πρέπει να λάβει το εξής υπόψη της: ποια χώρα έχει βρει άκρη σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση είναι κι εκείνη θύμα αυτής της υπόθεσης.

«Μα τι να φοβηθεί ο πρωθυπουργός; Που βγήκε από την πρώτη στιγμή και είπε τα πράγματα με το όνομά τους, πήρε αποφάσεις, απέδωσε ευθύνες, απομάκρυνε άτομα. Θεσμικά αντιμετώπισε το ζήτημα. Διαπιστώθηκαν λάθη, θεσμικές αδυναμίες που έχρηζαν διόρθωσης. Έτσι έδρασε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας ευθύνες εκεί που έπρεπε και με θεσμικές παρεμβάσεις».

«Η Ελλάδα αντιτίθεται στις τρομοκρατικές ενέργειες»

Ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ως ανυπόστατες και παράλογες τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Τουρκία, η οποία σε δηλωσεις της στοχοποίησε τις ΗΠΑ, τους Κούρδους και την Ελλάδα για την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αντιτίθεται στις τρομοκρατικές ενέργειες, όπου κι αν συμβαίνουν στον κόσμο, όπως αντιτίθεται σε κάθε λογική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας, καταδικάσαμε το περιστατικό και ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλληπητήριά του» δήλωσε.

«Είναι τεράστιο ατόπημα της Τουρκίας να προσπαθεί να συνδέσει τέτοιου είδους αποτρόπαια και καταδικαστέα περιστατικά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της με οτιδήποτε άλλο. Είναι κι αυτό άλλο ένα βήμα προς μια τακτική απόλυτης σύγχυσης, την οποία ακολουθεί η Άγκυρα και δεν την έχει οδηγήσει πουθενά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όλες αυτές οι ανυπόστατες κατηγορίες, είτε αφορούν στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, είτε αφορούν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, με το ό,τι επικρατεί στο Αιγαίο ή και με την ίδια την Ιστορία, δεν οδηγούν πουθενά. Η χώρα μας τις αποδομεί επειδή τα επιχειρήματά της στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά, σε ντοκουμέντα, πάντοτε στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην ιστορική παράδοση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα. Η χώρα μας είναι ένα Κράτος που έχει ανοιχτό μέτωπο με αυτού του είδους τις αποτρόπαιες και καταδικαστέες πράξεις. Δεν προσφέρει, ούτε πρόσφερε ποτέ -σε καμία περίπτωση- κανενός είδους κάλυψη σε όσους διαπράττουν αυτού του είδους τα φρικτά εγκλήματα» συμπλήρωσε.