Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας για την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι τολμηρές και να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο επίπεδο του TTF.

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι κρίσιμο διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αναφέρομαι στο υψηλό κόστος ενέργειας που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Μετά από μεγάλη προεργασία είμαστε στο σημείο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο προτάσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πιο καχύποπτους μετέχοντες ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις τολμηρές αποφάσεις να επιβάλλουμε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο επίπεδο του TTF, ώστε να δώσουμε απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν την ενέργεια για να επιβάλλουν έναν αχρείαστο πόνο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι: «Επαναλαμβάνω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το δύσκολο χειμώνα. Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δις μόνο το 2022, σημαντικό μέρος από τα οποία προέρχεται από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας και έτσι συγκρατούμε τους λογαριασμούς σε αποδεκτά επίπεδα. Το διαπιστώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους, βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν αν δεν υπήρχε η σημαντική αυτή κρατική παρέμβαση».