Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Χάλκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε απόψε επίτιμη δημότης του νησιού, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη χαρά της που επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μόνο μήνες την περιοχή και χαιρέτισε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για ενεργειακή αυτονομία και προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, δήλωσε συγκινημένη που από σήμερα είναι δημότης της Χάλκης, της αρχοντικής πατρίδας δύο ηρώων της νεότερης ιστορίας μας, του πρώτου νεκρού αξιωματικού του ελληνοϊταλικού πολέμου, υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, και του λοχαγού Διογένη Φανουράκη. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι «το παράδειγμα των αθάνατων αυτών μαχητών εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στην προάσπιση της νησιωτικής Ελλάδας και στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων» και επισήμανε την ολόθυμη στήριξή της, στον αγώνα των τοπικών φορέων για την ευημερία της Χάλκης, ευχόμενη την ευόδωση των προσπαθειών τους, για ένα γόνιμο και αειφόρο μέλλον.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη συναυλία με την οποία ολοκληρώθηκε το «Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός», που τελούσε υπό την αιγίδα της.

Αύριο το πρωί, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παραστεί στην τελετή του αγιασμού με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στη Χάλκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ρόδο για το 4o Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.