Η εκλογή προεδρείου και η συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων απασχολεί αυτή την ώρα την πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά το πολυσυζητημένο θέμα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως ξεκαθαρίζει η Χαριλάου Τρικούπη η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο να καμφθεί το απόρρητο, το οποίο φέρεται να επικαλέστηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κάποια από τα εξεταζόμενα πρόσωπα.

Κατά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να βρει έδαφος εφαρμογής στη Βουλή, καθώς έτσι εξαλείφεται κάθε περιθώριο λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις ενέργειές της. Σε αυτή την κατεύθυνση, το κόμμα αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα που είχε εκφράσει από την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο μάλιστα σχετική ανάρτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη: ότι, δηλαδή, βάσει νόμου ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έχει το δικαίωμα και θα πρέπει να δώσει εντολή άρσης του απορρήτου για τις ακροάσεις που αφορούν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Στην Εξεταστική από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα μετέχουν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (που αναμένεται να προταθεί για πρόεδρος), Δημήτρης Μαρκόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Σταύρος Κελέτσης, Ιάσων Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη, Μαρία Κεφάλα, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Φίλης, Θοδώρα Τζάκρη, Σουλτάνα Ελευθεριάδου και Αγγελος Τόλκας. Το δε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι στην Εξεταστική θα μετέχουν η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης και ως αντικαταστάτης ο βουλευτής Γεώργιος Μουλκιώτης.

Από το ΚΚΕ θα μετέχει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την Ελληνική Λύση η Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, ενώ τους ανεξάρτητους βουλευτές θα εκπροσωπήσει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.