Με 142 θετικές ψήφους πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις υποθέσεις παρακολουθήσεων από το 2016 και ένθεν, κάτι που σημαίνει ότι θα διερευνηθούν μεταξύ άλλων, οι υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς επίσης και οι καταγγελίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος περί επισυνδέσεων του τηλεφωνικού κέντρου των γραφείων του Περισσού.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, 142 βουλευτές, σύσσωμη δηλαδή η μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση, ψήφισαν υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν «παρών». Όχι όμως επειδή διαφωνούν επί της αρχής με τη διερεύνηση των καταγγελιών αλλά γιατί δεν συμφωνούν με τις διατυπώσεις της πρότασης που χαρακτηρίζονται από το κυβερνών κόμμα ως «εξοργιστικές».Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η Επιτροπή που θα συσταθεί, θα αποτελείται από 29 μέλη, 15 εκ των οποίων θα προέρχονται από τη ΝΔ και οι υπόλοιποι 14 από την αντιπολίτευση (8 ΣΥΡΙΖΑ, 2 ΚΙΝΑΛ, 1 από τα υπόλοιπα κόμματα και 1 ανεξάρτητος). Οι ανεξάρτητοι θα συνεννοηθούν για αυτόν που συμμετάσχει στις εργασίες και αν δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο, θα γίνει κλήρωση μεταξύ τους. Το περιθώριο που δίνει η Βουλή για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι ένας μήνας.

Να σημειωθεί επίσης ότι την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσει η ακρόαση του τέως διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Κοντολέωντος, αλλα και του νυν κ. Δεμίρη, του διοικητή της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, της εφέτου που έχει την εποπτεία την ΕΥΠ κας Βλάχου και του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη. Η σχετική συνεδρίας θα γίνει και πάλι κεκλεισμένων των θυρών.