Στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας θα τεθεί και πάλι από σήμερα το θέμα των παρακολουθήσεων. Η Βουλή ανοίγει νωρίτερα και το μεσημέρι, η Διάσκεψη των Προέδρων θα ορίσει την ημερομηνία της διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μια συζήτηση όπου η σύγκρουση αναμένεται να είναι μετωπική αλλά με τον κύριο ενδιαφερόμενο, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη να είναι απών καθώς δεν μετέχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Η συζήτηση πιθανότατα θα διεξαχθεί προς το τέλος της εβδομάδας.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα ζητούν να κληθούν για εξηγήσεις σε αυτήν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων αλλά και ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Αυτό, που τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη δείξει με τη στάση του ότι στόχος είναι να έρθουν όλα στο φως και να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Σημειώνουν ωστόσο ότι για πρακτικούς λόγους η πρώτη συνεδρίαση θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σε όλα τα κομματικά επιτελεία γίνεται αγώνας δρόμου με το ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί – για ευνόητους λόγους – να καταθέσει πρώτο το αίτημα. Όπως επίσης έχει γράψει ήδη το Newsbeast, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η εξεταστική επιτροπή, στην οποία έχουν πει «ναι» από την πρώτη στιγμή, να κληθεί να διερευνήσει μια περίοδο ευρύτερη από αυτή που αφορά την παρούσα κυβέρνηση.

Το κτίριο της Βουλής

Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπογραμμίζουν με έμφαση πως σε καμία περίπτωση δεν αισθάνονται ότι θα εμφανιστούν απολογούμενοι στην Βουλή. Τουναντίον, λένε, εμείς είμασταν εκείνοι που και την πολιτική ευθύνη αναλάβαμε, και ανοίγουμε νωρίτερα το κοινοβούλιο και προχωράμε σε όλες τις θεσμικές κινήσεις έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί κάθε βήμα όλων όσων θα ακολουθήσουν όσον αφορά στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Λένε ακόμα ότι το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στην αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και γενικότερα ο χειμώνας που προμηνύεται δύσκολος.

Εν κατακλείδι, το επόμενο διάστημα αδιαμφισβήτητα θα είναι πολιτικά «καυτό» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζυγίσει τις όποιες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ενδεχομένως και υπό άλλο πρίσμα από αυτό που υπήρχε πριν από έναν μήνα, όταν το θέμα των παρακολουθήσεων δεν είχε τεθεί στην ατζέντα.