Η υπόθεση των παρακολουθήσεων κυριάρχησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

«Η διαδικασία της παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και παρότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ο χειρισμός ήταν ελλιπής. Θα έπρεπε η ηγεσία της ΕΥΠ να δείξει αισθητήριο αλλά δεν το έπραξε και αντιμετώπισε το ζήτημα υπηρεσιακά. Δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και γι αυτό, ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη εν συνόλω και δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς.

Δεν είναι εθνικά επωφελές να ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος στην ΕΥΠ. Η προσφορά της είναι εμφατική και αποτυπώνεται στην ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως στον Έβρο και στο Αιγαίο αλλά και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «Οι υπηρεσίες πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την εθνική ασφάλεια συνεργάζονται με 4 υπουργεία», είπε ακόμα. Χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η ΕΥΠ ήταν παλαιότερα υπό την ευθύνη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη. Το 2015 το συγκεκριμένο υπουργείο απέκτησε τη δική του υπηρεσία και για τον λόγο αυτό δεν είχε νόημα να μείνει εκεί η ΕΥΠ.

Έφερε επίσης ως παράδειγμα το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ η σχετική υπηρεσία υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στην Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός έχει την κύρια ευθύνη για την εθνική ασφάλεια. Το ίδιο και στις ΗΠΑ.

Αυτές είναι πρακτικές που ακολουθούνται σε ευνομούμενα κράτη σε όλο τον πλανήτη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς να δεχθούμε ότι η δημοκρατία μέσα από θεσμικές δικλείδες αυτοπροστατεύεται και διασφαλίζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το κράτος που για να επιβιώσει από απειλές αυτοθωρακίζεται».

Για λόγους εθνικής επιβίωσης τόνισε ο κ. Οικονόμου η δημοκρατία το κράτος και η πατρίδα δεν πρέπει να είναι αφελείς. Ένα μέρος της προστασίας είναι και οι νόμιμες επισυνδέσεις. Συμβαίνουν και στην Ελλάδα εδώ και 10ετιες. Θα ήταν ωραίο να ζούμε σε αγγελικό κόσμο που δεν θα είχαν όλες αυτές οι υπηρεσίες λόγο ύπαρξης.

Για τη λειτουργία της ΕΥΠ ο κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα που θα ενισχύσει τους μηχανισμούς λογοδοσίας. Για την ΠΝΠ είπε ότι θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Για το τι θα περιέχει είπε ότι θα έχει την τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελέα και την παροχή γνώμης από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

«Όχι» από Οικονόμου σε πρόωρες εκλογές

Κατηγορηματικό όχι σε πρόωρες εκλογές είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του Newsbeast απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.