Τις δομικές παθογένειες στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, οι οποίες οδήγησαν σε μια μείζονα πολιτική κρίση επιχείρησε να αναδείξει σε μεγάλο μέρος του μηνύματός του στους πολίτες ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός, με την δήλωση αυτή, την οποία ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Προσπαθώντας να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες, από τη μια φωτογράφισε μέσα από την υπόθεση Ανδρουλάκη τους ελλιπείς χειρισμούς από την προηγούμενη διοίκηση και από την άλλη κάλεσε τους πάντες να μην παραγνωρίζουν την προσφορά των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που λειτουργεί πολλές φορές ως ασπίδα σε μεγάλα εθνικά θέματα.

Η νέα ΕΥΠ

Περιγράφοντας τη νέα ΕΥΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο νέο διοικητή της, τον έμπειρο διπλωμάτη Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος όπως είπε, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι μηχανισμοί λογοδοσίας της ΕΥΠ και προανήγγειλε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Όπως έχει ήδη μεταδώσει το Newsbeast, με την ΠΝΠ η οποία θα κατατεθεί άμεσα, θα ενισχύεται και η διαφάνεια της δράσης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα επαναφέρει μία διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετώντας και εφέτη εισαγγελέα, προκειμένου δύο εισαγγελείς να αποφασίζουν για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Τα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Στόχος αυτών των αλλαγών σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, πέρα από την πολιτική διάσταση του θέματος, είναι να υπάρχει μια δυνατή και υπολογίσιμη από τους αντιπάλους της Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έτσι ώστε εκείνοι που προσπαθούν να τραυματίσουν τη χώρα ή να προχωρήσουν ακόμα και σε κινήσεις αποσταθεροποίησης να γνωρίζουν ότι είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη.