Δεν εμπνέει καμία ανησυχία στην παρούσα φάση η ρότα που έχει χαράξει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han καθώς συνεχίζει να κάνει κύκλους έως και 15 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι Tasucu, στα παράλια απέναντι από τη βόρεια Κύπρο, ενώ αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να βρίσκεται και πάλι εντός του λιμένα.

Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα εξακολουθεί να μην δίνει στη δημοσιότητα το σημείο στο οποίο αναμένεται να διενεργήσει έρευνες το σκάφος αν και το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό που φέρει το Abdulhamid Han να καταπλέει στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και ίσως σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν το οικόπεδο 6, δηλαδή νοτιοδυτικά της μεγαλονήσου. Η Κύπρος προσφέρεται κατά τους Τούρκους για μια τέτοια προκλητική κίνηση προβολής ισχύος. Κι αυτό γιατί δεν διαθέτει επαρκή στρατιωτικά μέσα για να αντιδράσει.

Η θεση του Abdulhamid Han

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντως επιτηρούν κάθε κίνηση και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Το Πεντάγωνο έχει καταρτίσει σχέδια αντίδρασης έναντι οποιασδήποτε προκλητικότητας μπορεί να υπάρξει. Σε περίπτωση που οδηγηθεί προς την ελληνική ΑΟΖ, θα αναλάβουν ρόλο τα νεοαποκτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας μας και κυρίως τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214 του Πολεμικού Ναυτικού που θα κινηθούν ανάλογα με την περίσταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα υποβρύχια αυτή τη στιγμή είναι πλήρως οπλισμένα με πυραύλους και τορπίλες ώστε να μην επιχειρήσουν οι Τούρκοι οποιαδήποτε γεώτρηση σε περιοχή μας. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, το πλωτό γεωτρύπανο θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης» αποφεύγοντας επί του παρόντος ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.